שתף קטע נבחר

"הטיפול באיראן - מחדל עם מחיר כבד"

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, איתן בנצור, סבור כי פעילות החירום ותחושת הבהילות בביקורו של רה"מ ברוסיה נגרמו בשל "מחדל דיפלומטי חמור". למחדל הזה ישנו מחיר כבד, אך יש גם דרך לתקן

"מחדל דיפלומטי חמור" - כך מכנה מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, איתן בנצור, את פעילות החירום ותחושת הבהילות בביקורו ברוסיה של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בעקבות ההתפתחויות האחרונות בנושא הגרעין האיראני.

 

בנצור, שהיה בעבר המשנה לראש המשלחת לשיחות עם הירדנים והפלסטינים, אמר ל-ynet כי נסיעתו של אולמרט לרוסיה והמגעים שמנהלים שרת החוץ ושר הביטחון עם סין וארה"ב הם "תוצאות כישלון המדיניות שהגדירה את האיום האיראני כבעיית הקהילה הבינלאומית ולאו דווקא בעיה של ישראל בלבד".

 

לדבריו, "הגישה הזו לא עוררה במידה מספקת את דעת הקהל העולמית ולא הפעילה לחץ על כל הגורמים שמשתפים פעולה כלכלית עם איראן, ויצרה בסופו של דבר את הירידה במתח והחלשת מידת האיום שבהתגרות האיראנית".

 

"ביקור פוטין באיראן הוא התפתחות חמורה ביותר", אומר בנצור, "פוטין שיחרר את נשיא איראן מחובת ההוכחה" בכך שהוא נותן אמון בהצהרות האיראנים כי מדובר בפיתוח גרעיני לצרכי שלום. לדבריו, "פוטין מעמיד את עצמו כטריז בין פעולה צבאית נגד איראן".

 

לדברי בנצור, "מדיניות ההבלגה ואי הסערת הרוחות בעולם מתגלה כמחדל חמור הטומן בחובו מחיר כבד. כל זה מחדד את המצב ומצדיק לחלוטין את נסיעתו של ראש הממשלה על בסיס חירום. ההתפתחויות האלה הם פרי חידלון של המדיניות שגרסה שזו בעיה בינלאומית".

 

למרות הכל, סבור בנצור, עדיין לא מאוחר מדי. "אתה מאחר אז המנופים שבידך נחלשים, אך לא מאוחר מדי להבהיר לפוטין שיש קו אדום שישראל לא תאפשר לחצות אותו". "כעת יש לנסות ולקבל ממנו גם הבטחות שהן לא עולות בקנה אחד עם ההצהרות הפומביות שלו", הוא אומר, "אולי קיים מרווח תמרון שבו אפשר יהיה לקבל תמיכה מהעמדה הרוסית". בנצור סבור כי "מבחנה העליון של הדיפלומטיה הישראלית הוא להבהיר שישראל לא יכולה לאורך זמן להיות השחקן הפסיבי".

 

לדברי בנצור, על ישראל להראות שהיא "לא שוקטת על שמריה ומגדירה את הנושא כאיום קיומי על גורלה, שאולי מחייב אותה לנקוט בפעולה. יש להעביר מסר שישראל לא מחכה לפסק דינו של העולם כפי שנהגה עד הרגע זה, לפחות פומבית".

 

"הביקור לא יהיה אפקטיווי"

שגרירת ישראל ברוסיה לשעבר, פרופ' עליזה שנהר, אמרה ל-ynet כי "הביקור עצמו משדר דחיפות ודאגה אך מידת האפקטיביות שלו היא נמוכה". לדבריה, "עמדותיה של רוסיה וסין לא ישתנו ברגע. השיחה הזו לא תביא את רוסיה לנהוג אחרת, אך אומרת לרוסיה שאנו רואים אותה כשותפים".

 

לדבריה, עניין זה חשוב במיוחד "לרוסים שאיבדו גאוותם ורוצים לחזור למעמד של אימפריה, של מעצמה בעלת השפעה. המסר שצריך לעבור הוא שבסופו של דבר הפגיעה לא תהיה רק פגיעה בישראל אלא פגיעה בעולם".

 

שנהר טוענת גם כי העניין "מתקשר גם לעובדה שהרוסים ממשיכים למכור נשק לאיראן וגם לסוריה. כלומר יציבות העולם תלויה במידה רבה בעמדות הרוסיות. יש לשתף אותם כחברי הקוורטט וכמי שרוצה מאוד לקחת חלק בתהליך השלום המדיני במזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנצור. "כישלון במדיניות"
שנהר. "הביקור משדר דחיפות"
אולמרט. נסע בחופזה
צילום: איי אף פי
מומלצים