שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בחזית המאבק: כדור הארץ

בסדרה בת שני חלקים מציג כתב רשת CNN אנדרסון קופר מסמך נוקב על מצבו הקשה של העולם: במזרח אסיה נמשך הציד הבלתי חוקי של בעלי חיים מוגנים לצורך מכירה בשוקי התרופות של סין ושוק חיות המחמד האמריקני. באמזונס כורתים עצים, בגרינלנד הקרחונים נמסים ובמדגסקר כבר לא נשארו שטחי יער פתוחים. "זה לא רק דיון תאורטי בין סלבריטאים. בקמבודיה או ברזיל זה עניין של חיים או מוות"

במשך שנה שלמה התרוצצו כתבי רשת CNN ב-13 מדינות ברחבי העולם, ועל פני ארבע יבשות, כדי להביא לצופים מסמך מיוחד ונוקב על מצבו הקשה של כדור הארץ. התוצאה: סדרה תיעודית בשני חלקים "עולם בסכנה" (PLANET IN PERIL) שתשודר בימים רביעי וחמישי השבוע בערוץ CNN הבינלאומי.

 

"רצינו לסקר את הנושא הזה כפי שאנו מכסים מלחמה או עימות במקום כלשהו בעולם", הסביר בשיחה עם ynet מגיש CNN אנדרסון קופר, שהוביל את המסע הארוך והמפרך. "רצינו ללכת לקו החזית. הויכוח סביב שינויי האקלים, לפחות בארצות הברית, שרוי עמוק בתוך מחלוקת פוליטית. אנו רצינו להשליך הצידה את כל הנושאים הפוליטיים ולטפל בעניין בצורה ישירה. רצינו ללכת למקומות עליהם מדברים, ולראות בעצמנו מה קורה שם".

 

 

קופר, שהתפרסם במיוחד בסיקור הצונמי באסיה והתוצאות הקשות של הוריקן קתרינה בדרום ארצות הברית, סייר בשנה האחרונה עם פקחים בג'ונגלים של קמבודיה ובאמזונס - בחיפוש אחר ציידים בלתי חוקים, ליווה שוטרים במבצע ללכידת סוחרי חיות בשוק בתאילנד, חיפש מינים נדירים וצילם לראשונה למור שחור במדגסקר, ראה מקרוב את תוצאות התחממות כדור הארץ בגרינלנד ואלסקה וצפה מרחוק על זאבים בפארק ילוסטון בארצות הברית.

 

שותפו של קופר למסע, סנג'י גופטה, הכתב הבכיר של הרשת לענייני רפואה, ביקר בשוקי התרופות האקזוטיות בסין - לשם מעבירים מבריחים בעלי החיים מוגנים שנתפסים באופן בלתי חוקי ברחבי העולם. הוא מספר גם על מצוקת הדייגים סביב אגם צ'אד באפריקה, על המים המזוהמים בנהרות ועל האוויר הרעיל בקרבת המפעלים ברחבי סין.

 

הכל קשור

"רצינו ליידע, להעביר את המידע לציבור ולהראות מה קורה באופן אמיתי - לא לקדם מטרה כלשהי", מסביר קופר, ומדגיש שלא ביקש להטיף באמצעות הסדרה או להסיט את הדיון לעמדה זו או אחרת במחלוקת בנושא שינוי האקלים. "רצינו ליידע את הצופים על מארג הקשרים שבין התופעות השונות - איך אבדן סביבות גידול של בעלי חיים מוביל להכחדת מינים, ואיך זה משפיע על המערכת האקולוגית והזואולוגית כולה".

 

קופר שותף לעמדה כי התחממות כדור הארץ היא עובדה מוסכמת, אך המחלוקת הקשה היא בנוגע לגורמים לאותה התחממות. האם מדובר בתופעה טבעית או מעשה ידי אדם.  "יש קונצנזוס בין רוב המדענים שבני האדם גרמו להתחממות, אבל אני חושב שהויכוח האמיתי הוא על מה אפשר לעשות. איך יכול העולם להשפיע על שינוי האקלים והאם יש עוד מה לעשות חוץ מלדאוג".  

 

"אנו רצינו להראות שהדיון לא תיאורטי. אפשר אפילו להגיד שזה הפך לסוג של מותרות - כל מיני סלבריטאים דנים בנושא וזה הופך להיות בעיה של המעמד העליון. בכל מיני מקומות כמו סין וקמבודיה והאמזונס, אלה הם נושאים של חיים ומוות. אנשים שותים מים מזוהמים - מחצית מהנהרות בסין מזוהמים, 16 מתוך 20 הערים המזוהמות ביותר בעולם הן בסין - בברזיל מאות אנשים נהרגו בקרבות על קרקע וגישה למשאבים. אלה הם נושאים ובעיות אמיתיים מאוד. לא תמיד הן מגיעות לכותרות החדשות, אבל אלה הם נושאים של חיים ומוות". 

 

"יש קצב הכחדה טבעי של מינים. זו עובדה. אבל המצב חמור הרבה יותר. על פי נתוני האו"ם אבדן מינים כיום מהיר פי אלף מהקצב הטבעי, בעיקר כי צורכים את בעלי החיים הללו ומינים מוגנים, בעיקר בסין ובארצות הברית. אלה הן שתי המדינות המובילות ביבוא בעלי חיים באופן בלתי חוקי - בארצות הברית בשביל שוב חיות המחמד ובסין בשביל צריכה של ממש. זו לא הכחדה טבעית. זהו ציד יתר. סחר בלתי חוקי בבעלי חיים שיש לו השפעות על יערות בעולם".

 

יש התחלה של שינוי 

קופר לא מצפה כמובן שציידים עבריינים או מבריחים יפסיקו את עיסוקם נוכח הסדרה שיצר. "זה כנראה לא יקרה, אבל בכל המקומות הללו יש מגמה של שינוי. יש מאמץ של ממשלת תאילנד להילחם בסחר הבלתי חוקי בבעלי חיים. יש מדיניות ברורה ויש חוקים, ויש קמפיין ציבורי להעלאת המודעות לא להרוג מינים מוגנים. גם בסין יש מגמה ליידע את האנשים על כך, ומה שאנו עושים הוא גם חלק מזה. ככל שיותר אנשים ידעו על החשיבות של הגנה על מינים מוגנים, אז התקווה היא שעם יותר מידע וחינוך אנשים ישנו את בחירתם. כי מדובר בבחירה של אנשים; הביקוש למינים אקזוטיים יפחת אם השוק יקטן". 

 

הקושי לדעת קופר קיים לא רק במקומות אקזוטיים בהם סוחרים במינים מוגנים. הקושי הוא יומיומי ושגרתי. "בנושא של התחממות יש ויכוח לגבי מה אפשר לעשות. השינויים שצריך לעשות בחיים כדי שתהיה לכך השפעה על האקלים הם שינויים חברתיים עצומים, שצריך עבורם רצון פוליטי והתגייסות חברתית שאינה קיימת.

 

"יש ויכוח סביב השאלה האם השינויים האלה אפקטיביים ואפשריים. מדען אחד אמר לי שכדי להשפיע על האקלים צריך למשל לסגור את כל תחנות הכוח הפחמיות בארצות הברית וסין - בסין בונים שתי תחנות כוח פחמיות בשבוע. אז הרעיון הזה נראה מופרך, ובנקודה הזו זה לא אפשרי כלל.

 

"צריך לנקוט בשינויים פחות קיצוניים והדרגתיים: אפשר לעבור לדלק ואנרגיה נקיים יותר למשל. אבל אלה ויכוחים שנמשכים שנים ואינני אופטימי באשר ליכולת שלנו לעשות משהו מיד. מאידך, אני אופטימי כי אני יודע כעת שיש אנשים טובים רבים ברחבי העולם שעובדים בנושאים האלה ומנסים לשנות את החברה שלהם". 

 

"עולם בסכנה" תשודר ב-24 וב-25 באוקטובר ב-21:00 שעון ישראל ברשת CNN
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רצינו לראות בעצמנו. קופר
צילום: איי פי
צילום: גלית קוסובסקי
אבדן מינים מערער את המערכת האקולוגית כולה
צילום: גלית קוסובסקי
הויכוח שרוי במחלוקת פוליטית. הפשרת קרחונים
צילום: איי פי
16 מ-20 הערים המזוהמות בעולם - בסין
צילום: איי פי
מומלצים