שתף קטע נבחר

אל-בראדעי על איראן: יש עוד זמן לדיפלומטיה

ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית חזר על הערכתו שאיראן זקוקה לשלוש עד שמונה שנים להשיג נשק גרעיני - בהנחה שטהרן חותרת להשגתו - וטען כי עדיין נותר זמן רב לפעול באמצעים דיפלומטים כגון דיאלוג או סנקציות. הוא הוסיף כי לעתים שימוש בכוח דווקא מחריף את הבעיה ולא פותר אותה, כפי שהתברר בעיראק

ראש סוכנות הגרעין של האו"ם, הד"ר מוחמד אל-בראדעי, אמר כי תגובה צבאית נגד איראן בשל סירובה להשעות את תוכניתה הגרעינית צריכה להתבצע רק לאחר שכל האופציות הדיפלומטיות כשלו.

 

בראיון שהעניק אל-בראדעי לעיתון הצרפתי "לה מונד", שהתפרסם היום (ב'), אמר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי עדיין יש זמן רב לפעול נגד איראן באמצעים דיפלומטיים, כגון הטלת סנקציות, ניהול דיאלוג והצעת תמריצים.

 

אל-בראדעי חזר על דברים שאמר מוקדם יותר השנה, לפיהם איראן זקוקה לשלוש עד שמונה שנים כדי להשיג את הידע והטכנולוגיה הנחוצים לבנייתה של פצצה גרעינית. "איני יכול לשפוט את כוונותיהם", אמר אל-בראדעי, "אבל בהנחה שאיראן חותרת לקראת נשק גרעיני, היא זקוקה לשלוש עד שמונה שנים להוציא מטרה זו לפועל. זה הקונצנזוס בקרב כל סוכנויות המודיעין בעולם".

 

"אני רוצה להניא אנשים מלחשוב שכבר מחר יישקף לעולם איום מצידה של איראן, ושאנחנו חייבים עתה להחליט האם יש לתקוף את איראן - ולא תהיה לה פצצה", הוסיף אל-בראדעי, חתן פרס נובל לשלום ב-2005. "אנחנו לא נמצאים במצב הזה עדיין. עיראק היא דוגמה מובהקת לכך שלעתים שימוש בכוח רק מחריף את הבעיה ולא פותר אותה", סיכם.

 

כידוע, איראן טוענת כי תוכניתה הגרעינית נועדה למטרות אזרחיות ולשם הפקת אנרגיה בלבד - וגורסת כי הזכות לאנרגיה גרעינית היא זכות טבעית של האומה האיראנית. המערב חושד עם זאת כי איראן חותרת להשגת נשק גרעיני

- טענה שאיראן מכחישה בתוקף.

 

טהרן מסרבת לשעות לדרישת המערב להפסיק את תוכנית הגרעין ובייחוד את פעילות העשרת אורניום, תהליך המשמש ליצירת אנרגיה גרעינית אך גם לייצור פצצות, ובשל סירובה החליטה מועצת הביטחון בדצמבר האחרון להטיל עליה סנקציות.

 

איראן לצרפת: לא לסנקציות חד צדדיות

במקביל, שיגר היום שר החוץ האיראני מנושהר מותקי מכתב למקבילו הצרפתי ברנאר קושנר, שבו הבהיר כי איראן אינה מתכוונת לזנוח את זכותה לטכנולוגיה גרעינית - חרף האיומים בסנקציות נוספות.

 

"איראן לא תסכים לדכא את זכותה לטכנולוגיה גרעינית. שימוש בכלים כמו מועצת הביטחון, סנקציות כלכליות ואיומים

נוספים לא ימנעו זאת מעמנו ולא ישנו את החלטת ממשלתנו", כתב מותקי לקושנר במכתב שתוכנו פורסם על ידי סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א.

 

מותקי כתב עוד כי הסנקציות החד-צדדיות, שאותן רוצה האיחוד האירופי להטיל על איראן, אינן חוקיות ועומדות בניגוד לכתב האמנה של האו"ם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-בראדעי. יש עוד זמן
צילום: איי אף פי
מומלצים