שתף קטע נבחר

הקרב על הבית

בצד אחד של המתרס ראש עיריית ביתר עילית עם החצר החסידית הגדולה והפטרון הרב אלישיב. מהעבר השני סגן ראש העיר, חצרות חסידיות וש"ס. הפרס לזוכה: שליטה במוקד הכוח הכי גדול - ועדת האכלוס "השומרת על הצביון החרדי והאשכנזי". נטע סלע עם הקרב הכי חם במגזר החרדי

עליית מדרגה נרשמה השבוע ביחס העויין לשבאבניקים מצד "כן", המפלגה המייצגת את חסידות באיאן. במודעת בחירות שפורסמה על ידי אנשי החצר, נראה נער צעיר וגלוי ראש כשהוא מהלך להנאתו ומעשן סיגריה. בשביל בו הוא עובר ניצב ספסל עליו יושבים סב בעל זקן ארוך כשהוא מחבק את נכדו ופניהם מבועתות. "כדי שלא נראה מחזות כאלה", נכתב בראש המודעה, ובתחתית מופיעה האג'נדה: "הצביון חשוב לנו!".

 

ביום שלישי הבא תתקיימנה הבחירות המוניציפליות בעיר ביתר-עילית והמערכה, שמסעירה את העולם החרדי, זוכה לכינוי המלחמה על הבית. מצד אחד מתכנס מחנהו של ראש העיר המכהן, יצחק פינדרוס ובו חברה גם חסידות באיאן, החצר החסידית הגדולה בעיר - 400 משפחות. פינדרוס אף זוכה לתמיכת פטרונו הרוחני, הרב יוסף שלום אלישיב ורבני העיר.

 

מנגד, ניצב מחנהו של סגן ראש העיר, מאיר רובינשטיין. אליו חברו שאר החצרות החסידיות בביתר-עילית וש"ס ברשימה מאוחדת. רובינשטיין נהנה גם מתמיכתו של ח"כ מאיר פרוש העומד בראש סיעת "שלומי אמונים" המאגדת את החסידויות הירושלמיות.

 

מדובר בחלוקת תמיכה גסה, כי בין לבין, נרקמות עוד אין-ספור מניפולציות פוליטיות. המאבק בין שני המחנות הוא על השליטה במוקד הכוח של העיר - ועדת האיכלוס. בשבת לפני שבועיים נוקבו גלגלי מכוניתו של ראש העיר המכהן והמתמודד בבחירות, יצחק פינדרוס. "זה השבאבניקים. נו, בטח, על זה כל המלחמה", אמרו מקורביו ל-ynet בצאת השבת.

 

"כשיש לך צבע פנים כהה אתה שרוף"

אז מה תפקידם של השבאבניקים, אותם נערים הנחשבים כפורקי עול מבחינה חינוכית ודתית בכל הסיפור הזה ואיך זה מתקשר לוועדת האכלוס בעיר? ראשית יש לדעת שוועדות האיכלוס פועלות בכל שלושת הערים החרדיות הקיימות כיום- ביתר- עילית, מודיעין-עילית ואלעד. הן הוקמו כדי לסנן את המבקשים להתגורר בעיר במטרה לשמור על הצביון החרדי והרוחני של המקום. אבל מהם הקריטריונים לבחינת שמירת הצביון החרדי? טוב, את זה אף אחד לא יודע בדיוק. "ועדה סודית וחשאית", מגדיר נ', פעיל ש"ס מקומי את שנואת נפשו.


"שומרים על הבית", ונלחמים בשבאבניקים

 

איש מתושבי ביתר-עילית אינו יודע דבר על זהות היושבים בוועדת האכלוס. הקריטריונים על פיהם נקבעים תנאי הקבלה גם הם חסויים. "חסרת שקיפות לחלוטין", אומר נ', חרדי - תושב העיר ממוצא ספרדי, תוך כדי ניפנוף ידיים חד בתנועת מספרים. כל מכירה, השכרה או קנייה של דירה בביתר-עילית עוברת דרך צינורות הוועדה הנמצאת בקשר הדוק עם משרדי התיווך בעיר. הרכב חברי הוועדה הוא חסוי. על פי הטיעון הרשמי, זאת על מנת להגן על חברי הוועדה מפני ניסיונות לשוחד, שתדלנות, איומים או הטרדות. המגוננים על מעמד הוועדה, המטרה היא למנוע מגורמי השפעה מזיקים לחדור אל תוך מרקם החיים החרדי שבעיר.

 

כשתימני מגיע לוועדת האכלוס

הסיפור של א', בן דוד של נ', שלאחר נישואיו חפץ לגור בביתר-עילית יכול אולי לאפשר הצצה אל המתרחש מעבר לפרגוד הוועדה. זמן קצר לאחר שהתחתן, הגיע א' לעיר כדי להתעניין ברכישת דירה בפרויקט חדש שעמד לפני מכירה. הוא פנה לקבלן שהיה במקום, פתח עימו בשיחה אך מהר מאוד "הצטנן". הקבלן התרשם שא' הוא בחור ממוצא תימני, ומייד הבהיר לו שסיכויו לקבל דירה בפרוייקט נמוכים. "פה גרים רק ליטאים, אתה נכנס לגוב האריות", הזהיר אותו הקבלן אך א' סירב להרים ידיים. "אני בחור חרדי מבית חרדי שלמד כל חייו בישיבות חרדיות. אשתי היא בת של רב חשוב מאוד וראש מוסדות מכובד בצפון", השיב בביטחון.

 

"אשתך מגלה שיער?", שאל הקבלן. "כן, קצת בפוני", הודה א' אבל מיהר להתגונן ולהוסיף ש"אצל הספרדים מותר לגלות קצת שיער". "אמרתי שאשתי אפילו מוכנה לקבל על עצמה לכסות את כל השיער", הוא משחזר את המשך השיחה. הקבלן שמע ולבסוף רק יידע אותו שללא אישור מוועדת האכלוס, הוא מנוע מלמכור איזושהי דירה בפרויקט.

 

התחושות העולות מדבריו של א' לגבי ניסיונו המר עם ביתר–עילית הן קשות. "אני מכיר אנשים שיושבים ולומדים ימים שלמים, צדיקים גמורים, אבל בגלל שהם ספרדים לא מקבלים אותם. ברגע שנולדתי ספרדי זו הבעיה. כשיש לך צבע פנים כהה אתה שרוף. די כבר לשנאה הזאת. אנשים בסך הכול רוצים לגדל את הילדים שלהם בסביבה חרדית".

 

כדי לבדוק האם יש אמת בטענות לאפליה עדתית, ביררנו גם לדעתם של אשכנזים תושבי העיר. "למה הש"סניקים טוענים לאפליה עדתית? כי לא מקבלים אותם. כי הם פרענקים. ברגע ששם המשפחה שלך הוא לא אשכנזי כבר יש לך בעיה", מודה תושב חסיד-אשכנזי.

 

כמו אצבעות רבות בעיר, מופנית גם אצבעו של אותו תושב לשולטים בוועדה. "חסידות באיאן שולטת בוועדת האכלוס והם מפחדים שיוציאו את זה מהידיים שלהם. כשהם לא יהיו בשלטון, תהיה ועדת אכלוס נורמאלית", הוא מקווה, "שקובעת אם אתה מתאים או לא". יצוין, כי מי שיעז להמרות את פיה של ועדת האכלוס, עלול לשלם מחיר כבד. "אם הבן אדם ייכנס בלי האישור מוועדת האכלוס, לילדים שלו אין להם איפה ללמוד", הוא מסביר את עוצמת ועדת האכלוס והגורמים הפוליטיים הכפופים לה.

 

מי שרף לרב העיר הספרדי את המכונית?

הרגשות כלפי ועדת האכלוס הפועלת בביתר-עילית, מעורבים. רבים מאמינים שההחלטות אינן מנותקות פוליטית ושהאנשים ששולטים במוקדי הכוח הפוליטי, הם גם המושכים בחוטים של ועדת האכלוס ומוסדות החינוך. מי ששולט בוועדה - שולט בעיר ולהיפך. החלטותיה משרטטות את קווי המפה הפוליטית של העיר.


העסק מתחמם. ביתר עילית

 

"תפקיד הוועדה הוא לסנן את אלו שמתחזים לחרדים", אמר ל-ynet אחד ממקורביו של ראש העיר. מנגד, בגזרת ש"ס משיבים אש: "מקסימום לסנן את העיר מספרדים". כשרובינשטיין חבר לסיעת ש"ס המקומית, תמורת הבטחה אטרקטיבית לארבעה מקומות גבוהים במועצת העיר, מהשני ועד לחמישי, במחנה פינדרוס מיהרו לעשות אחד ועוד אחד. שילוב הזרועות הצמוד בין החסידים לציבור הספרדי בעיר, אשר עתיד לזכות את רובינשטיין בתמיכה של למעלה מ-20% מקולות הבוחרים הספרדים, הביא להערכה כי בין הצדדים סוכם על ביטולה ופירוקה של ועדת האכלוס. המשמעות: פגיעה בסמכות הרבנים וגרימת טלטלה חזקה בפוליטיקה המקומית בפרט והחרדית בכלל.

 

ההערכות באו על רקע משא ומתן שש"ס קיימה עם פינדרוס. "אמרתי להם באותו מעמד שלעירייה אין שום קשר לוועדת אכלוס", אומר פינדרוס. "אני במקרה ראש העיר ב-6 השנים האחרונות ואין לי מושג איך מפרקים את הוועדה, איך משנים אותה. אני יזמתי את הקמתה?". עוד טוענים במחנהו, כי "לאף פוליטיקאי אין סמכות לבטל ועדה שמינו אותה הרבנים. זהו לא תפקידו של ראש העיר וגם לא בסמכותו. רבני העיר רותחים מזעם על הדבר הזה".

 

לזכותם הם זוקפים את תמיכתו של רב העיר הספרדי, הרב אביעזרי תופיק. "הרב תופיק היה עם פינדרוס כל השנים כי בשונה מרבנים אחרים, הרב אכפת לו מהרוחניות של ביתר עילית ועיניו בראשו. הוא לא בא לחפש איזה ג'וב", הם אומרים אגב הזכרת המקרה שאירע לרב לפני שלוש שנים כאשר מכוניתו הוצתה על ידי אלמונים. חקירת משטרה נפתחה אך האשמים במעשה לא נמצאו. רבים מהתושבים העריכו כי ידם של השבאבניקים היה במעל.

 

בש"ס לא מתרגשים מזעם הרבנים וגם להם כך נראה, יש סיבות לכעוס. "לא ייתכן שרב העיר הספרדי ילך בניגוד לדעתו של הרב עובדיה. אנחנו רואים בחומרה מאוד גדולה את העובדה שהרב תופיק יוצא נגד דעתו של מרן".

 

בתחילת השבוע עם שובו מחו"ל, הגיע יו"ר ש"ס, השר אלי ישי לסיור בביתר עילית. כשהוא מודע להשפעתו של רב העיר על חלק מקהל הבוחרים הספרדי, הוא שלף קלף במטרה לגבור על המכשול ברגישות ובנחישות. "אנחנו מאוד מעריכים את הרב תופיק", החל ישי בשבח, "אבל יש פסק הלכה של מרן הרב עובדיה יוסף לבחור בש"ס ורובינשטיין", הבהיר. ביום ראשון הקרוב, יומיים לפני פתיחת הקלפיות, אף מתוכננת להיערך עצרת בחירות גדולה בעיר בהשתתפותו של הרב עובדיה יוסף.  

 

"שומרים על הצביון"

א' החרדי התימני אינו יחיד. הטענות לאפליה עדתית חוזרות ועולות מסיפורים שונים. על אבא שהתאלמן ובקשתו להתגורר בעיר נדחתה, או על מנהל תלמוד תורה ספרדי, אב לתשעה ילדים שביקש לעבור לדירה מרווחת יותר מגבעה A לגבעה B בתוך העיר, לאזור היותר חדש והאשכנזי, וגם הוא זכה לסירוב. הגידול המואץ באוכלוסיה החרדית, תנאי המחייה והחינוך הנוחים, הקרבה למרכז החיים החרדי בירושלים, כל אלו הפכו את ביתר-עילית לעיר המבוקשת במפת הנדל"ן החרדית.

 

בקיץ 89' התיישבו בעיר בעיקר משפחות ספרדיות וחסידיות. תנופת הנדל"ן החלה לקבל תאוצה מסחררת לפני כשש שנים. הרצון לשמור על הצביון החרדי ומנגד, המשפחות הרבות המבקשות להגיע מבחוץ, הביא לצורך לסנן בקפידה את הפונים ולפיכך הוקמה ועדת האכלוס. כך לטענת גורמים, נוצר מצב בו פחות משפחות ספרדיות זכו לאישור הוועדה לעומת המשפחות הליטאיות.

 

הבעיה הלכה והחמירה ולמשרד הבינוי והשיכון החלו מגיעות תלונות רבות בנושא. אלו הביאו את המשרד הממשלתי לפרסם בחודש מאי האחרון הודעה רשמית מטעמו וזהו לשונה: "לאחרונה הגיעו למשרד הבינוי והשיכון מספר רב של תלונות בדבר קיומה של ועדת אכלוס בעיר ביתר עילית, המפלה אפליה עדתית. המתלוננים מלינים על כך שהוועדה משמשת כוועדת קליטה ומיון עבור הזכאים המועמדים לאכלוס ומספקת אישורים לחברות הבנייה, זאת בניגוד גמור להנחיות. לפיכך, משרד הבינוי והשיכון מודיע כי רכישת דירה ביישוב ביתר עילית אינה מותנית בקבלת אישורים מועדת אכלוס, או כל ועדה אחרת שאינה שייכת למשרד הבינוי והשיכון". נכון להיום, ניכר שההודעה הרשמית לא הותירה את רישומה בביתר-עילית.

 

מה הקשר בין שבאבניקים לסיסמת בחירות?

השבאבניקים הם אולי הסמל למערכת הבחירות הסוערת בביתר-עילית. הפערים העדתיים יחד עם החשש מפני השפעות רעות על חינוך הילדים בתוככי החממה החרדית שמו אותם בלב המערכה. כשאומרים 'שבאבניקים', בביתר עילית מתכוונים לרוב לנערים ממוצא מזרחי, בנים למשפחות היותר וותיקות בעיר, שהגיעו יחד עם משפחות חסידיות להתיישב בהתנחלות מדרום לירושלים בקיץ 89'.

 

עם התחרדותה של העיר, הלחץ החברתי עשה את שלו ובמקביל חלה גם הידרדרות בהתנהגותם של אותם נערים 'שבאבניקים'. חלקם מספרים על תחושות של דחייה חברתית והקושי לחיות במקום בו המסר הוא שלא רוצים אותך. את הפורקן לזעמם מצאו בדמות חבלה ברכוש ציבורי, תיגרות מזדמנות ופרובוקציות שונות. במהלך השנים ניסו גורמים עירוניים לטפל באותם נערים ובעיקר למצוא להם מסגרות חינוך ואפילו עבודה על מנת לשפר את מצבם.

 

על אף הניסיונות הטובים, הבעיות צצו ועלו בכל פעם מחדש. סיסמאות הבחירות נקבעו בהתאם לשיח הציבורי ורצונם של בוחרים רבים למנוע מתופעות כגון השבאבניקים להמשיך ולחדור אל העיר. חסידי באיאן בחרו את הסיסמה - "שומרים על הצביון". "שומרים על הצבע", מגיב בכעס פעיל ש"ס מרכזי בעיר את דעתו על קמפיין המתחרים. בבעיית השבאבניקים, מכירים גם בש"ס. לדבריהם, "יש בעיות, אבל לא אצל כל המשפחות זה ככה. צריך לטפל בילדים האלו אבל הם נופלים בין הכיסאות, הכול חלק מאותה בעיה", הוא אומר.  

 

גם האשכנזים סובלים

הפגיעה מסתבר, היא לא נחלת הספרדים בלבד. משיחה שקיימנו עם י', חסיד בחצר גדולה ואב לילדים, מסתבר שגם האשכנזים בעיר סובלים. הקו הנוקשה מתעמר גם בהם, עד שהגיעו הדברים לפתחו של האדמו"ר מאמשינוב שתקף את התנהלות הוועדה במכתב שכתב. "אם אתה לא מספיק 'דוס' אז לא מכניסים אותך. גם אם אתה אשכנזי. אם אני אמור לעבור היום ועדת אכלוס, אני לא עובר", אומר י' אשר הגיע לעיר לפני חמש שנים. "אני לא בדיוק מה שהם. אני יכול למשל ללכת עם חולצה תכלת ולא בחולצה לבנה", הוא מסביר.

 

האבחנה בין מי שמתחזה לחרדי ואדיקותו רופפת לבין מי שחרדי באמת, או לחילופין: מאיזה פלג אתה ומה העדה שלך, אף החלו אט-אט אף להשפיע על המתרחש בוועדת הקבלה למוסדות החינוך בעיר ובעיקר, כך על פי הטענות, לוועדת הקבלה לבית-יעקב, המוסד הגדול והמרכזי בעיר. חסיד ויז'ניץ, ואב לשלוש ילדות קטנות, ביקש לרשום בתו בת ה- 3 לגן 'בית- יעקב חסידי'. התשובה שהתמהמה להגיע עוררה את חשדו ולאחר בירורים חוזרים ונשנים, נודע לו כי הוועדה דחתה את בקשתו, מאחר שאשתו נוהגת ברכב. "וזה בכלל לא נכון!", הוא נזעק. רק לאחר התעקשות וסיוע מפינדרוס, הסכימו לקבל את הילדה לגן. כמובן, לאחר שהאב התחייב בהן צדק שאשתו לא נוהגת ברכב.

 

מנימת דבריו של המועמד פינדרוס ניכר שאף הוא אינו שבע רצון מהתנהלות הדברים. נראה שהאילוצים הפוליטיים מביאים אותו, לנסות ככל יכולתו לשמור על מה שיש, כפי שגם מעידה סיסמת הקמפיין שלו - "שומרים על הבית".

 

"אני הרי ידוע כאחד שנלחם בוועדות קבלה של בתי הספר וכל הדברים האלו", הוא מתגונן וגם מודה שגבולות הסמכות וההשפעה שלו אינם בלתי מוגבלים. "מישהו מכיר ראש עיר שיכול לעשות מה שהוא רוצה בעיר שלו ולהחליט את כל ההחלטות לבד? עם כל הכבוד, גם ראש עיריית תל אביב לא יכול לשנות את כל העיר. מי שאכפת לו מביתר תומך בי ומי שלא אכפת לו", הוא משגר עקיצה לעבר יריבו, "תומך במועמד של פרוש".  


"עיר הילדים" של ישראל. תלמוד תורה, ביתר עילית

 

התנהלות הדברים בכל הקשור לחינוך הילדים היא קריטית עבור משפחות ברוכות הילדים הרבות המתגוררות בעיר. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 63% מתושבי ביתר-עילית הינם ילדים מתחת לגיל 17, מה שהופך אותה ל"עיר הילדים" של ישראל - כמעט פי שניים מהממוצע הארצי. מקרה נוסף, הפעם של משפחה חסידית אחרת, גם עסק בקבלתה של ילדה בת 3 לגן 'חסידי של בית-יעקב'. הפעם נחשדה אם הילדה כי היא נוהגת להרכיב משקפי שמש וללבוש חצאיות ג'ינס. רק לאחר מסע ייסורים ממושך הצליחו ההורים בסופו של דבר להכניס את הילדה לגן. ל-ynet אמר אביה של הילדה: "צריך להילחם באנשים האלו ולקחת את הכוח המטורף שיש להם ביד". יצוין כי מדובר במוסדות הזוכים לתקצוב ממשלתי.

 

המועמד העצמאי בבחירות לראשות העיר מטעם מפלגת "שח" - ביתר מאוחדת, מאיר רובינשטיין סירב להתראיין לכתבה. נושא ועדת האכלוס לא מוזכר אפילו ברמז בקמפיין של הרשימה בראשה הוא עומד- מפלגת "שח", המשותפת לספרדים ולחסידים, אולי היא נמצאת בשאיפה של רובינשטיין ותומכיו לשנות את מפת העיר, אך ללא לשלם מחיר פוליטי כבד מדי.

 

"רובינשטיין לא מדבר על זה בפומבי כי אם הוא רוצה לעשות איזון עם הספרדים, זה יעשה לו בלאגן עם החסידים", מפרשן תושב העיר. "יש מספיק חסידים שבכל זאת מרגישים איזושהי חובה לשמור שלא יהיה בעיר שבאבניקים. נכון שהם מתנגדים לוועדת אכלוס, שעושה גם להם צרות, אבל הם עדיין לא רוצים לוותר לגמרי על הרוב החסידי בעיר - האשכנזים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלום הבלהות. שבאבניק
המכונית השרופה של הרב הספרדי
צילום: חיים צח
הרב עובדיה. עם רובינשטיין
צילום: חיים צח
צילום: חיים צח
הרב אלישיב. בעד פינדרוס
צילום: חיים צח
מומלצים