שתף קטע נבחר

איראן: ביקורת פנימית נדירה על מדיניות הגרעין

"בימים כה רגישים, החלפת ראש צוות המשא ומתן בנושא הגרעין, אינה תורמת לאינטרסים הלאומיים של איראן", כך כתבו 20 חברי פרלמנט איראנים במכתב ששיגרו לנשיא אחמדי-נג'אד. ככל שיתקרב מועד הבחירות לפרלמנט, מרס 2008, תגבר ככל הנראה הביקורת נגד הממשלה

ביקורת נדירה יחסית הושמעה באיראן על מדיניות הגרעין שמוביל הנשיא, מחמוד אחמדי-נ'גאד. לטענת הרפורמיסטים במדינה, החלפתו של ראש צוות המשא ומתן לשיחות הגרעין, עלי לריג'אני, בסעיד ג'לילי, המקורב לנשיא - מנוגדת לאינטרס הלאומי של איראן.

 

"בימים כה רגישים, החלפת ראש צוות המשא ומתן בנושא הגרעין, לא תרמה לאינטרסים הלאומיים של איראן", כך צוטטה היום (א') הודעתם של יותר מ-20 חברי מג'לס (הפרלמנט האיראני) מן האופוזיציה, בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס".

 

המחוקקים כתבו לנשיא אחמדינג'אד כי לדעתם היה עליו לגלות "יותר סבלנות בנושא" והזהירו כי "יש להימנע מפעולות נמהרות". כזכור, בצעד שהפתיע רבים הוחלף לפני כשבוע לריג'אני בג'לילי. הצעד פורש כצעד שנועד להקשיח את העמדה האיראנית במשא ומתן על סוגיית הגרעין של טהרן.

 

המג'לס מונה 290 מחוקקים, אשר בתוקף סמכותם, בין היתר, להדיח את הנשיא ואת שריו. הוא מורכב משלושה מחנות עיקריים: הרפורמיסטים, השמרנים והאולטרה-שמרנים. בבחירות האחרונות, שנערכו ב-2004, איבדו הרפורמיסטים את הרוב, לטובת מחנה האולטרה-שמרנים, אליו משתייך אחמדי-נג'אד. מגמה זו נמשכה כאשר נבחר אחמדי-נג'אד לנשיאות בשנת 2005.

 

"להימנע ממדיניות הרפתקנית"

עם זאת, במהלך השנה האחרונה נחל מחנהו של אחמדי-נג'אד הפסדים פוליטיים, בבחירות המקומיות ובבחירות למועצת המומחים. למרות שביקורת פומבית מן הסוג הזה היא יחסית נדירה באיראן, מוקדם יותר השנה כבר ניצב הנשיא אחמדי-נג'אד בפני ביקורת דומה. אז ראו בו הרפורמיסטים כ"אשם הבלעדי" לסנקציות שהוטלו על טהרן בעקבות סירובה להשעות את תכנית הגרעין שלה. ההערכה היא כי לקראת הבחירות למג'לס, הצפויות במרס 2008, לא מן הנמנע שתגבר הביקורת על ממשלתו של אחמדי-נג'אד ומדיניותה.

 

הביקורת היום באה לאחר שבסוף השבוע האחרון ערכה המפלגה הרפורמיסטית הגדולה באיראן, "חזית השותפות האיסלמית של איראן", כינוס פוליטי שבו נמתחה ביקורת על ההתנהלות הדיפלומטית של הממשלה בנושא הגרעין . מזכ"ל המפלגה, מוחסן מירדמדי, הזהיר מפני החרפת המשבר עם הקהילה הבינלאומית וקרא לממשלה לבחון מחדש את מדיניותה בנושא הגרעין.

 

"הממשלה צריכה להימנע ממדיניות הרפתקנית" בנושא הגרעין, אמר מירדמדי. הוא מתח ביקורת על התבטאויותיו המתריסות של אחמדי-נג'אד כלפי המערב והאשים אותו כי מאז היבחרו הפכה איראן למבודדת יותר בקהילה הבינלאומית. "האם עלינו לאפשר להציג תדמית ברוטלית והרפתקנית של האומה האיראנית באמצעות התנהגות לא ראויה והתבטאויות לא ראויות?", תהה מירדמדי.

 

ביום חמישי הודיעה ארצות הברית על הטלת סנקציות חדשות, שכוונו נגד משמרות המהפכה. יחידת העלית "קודס" הוכנסה לרשימת ארגוני הטרור ומשמרות המהפכה הואשמו בהפצת נשק להשמדה המונית. בכיר נוסף במפלגה שביקש להישאר בעילום שם אמר כי "כתוצאה ממדיניותו המוטעית של אחמדי-נג'אד, הוכנסו משמרות המהפכה לרשימת ארגוני הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סעיד ג'לילי. ביקורת על מינויו
צילום: איי פי
מוחסן מירדמדי: להימנע מהרפתקנות
צילום: איי אף פי
מומלצים