שתף קטע נבחר

אורח נדיר בארץ: קיכלי אפור חזה

ברשתות של התחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע נתפס קיכלי אפור חזה, ציפור שיר קטנה הנודדת בין סיביר להודו והגיע לישראל כנראה בשל טעות בניווט

ברשת הקשר של הצפרים וחובבי הציפורים בישראל עברה הבוקר (א') ההודעה המרגשת בבהילות: "קיכלי אפור חזה הגיע לארץ. מהרו להגיע לתחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע כדי לצפות בו לפני שישוחרר".

 

חלפו שעות ספורות בלבד, ועשרות צפרים מרחבי הארץ הגיעו לצפות באורח הנדיר. אחרי שכולם ראו והנציחו, ואחרי שהציפור נשקלה וטובעה, היא שוחררה חזרה לטבע.

 

בארץ קיימים שמונה מיני קיכלים, רק אחד מהם דוגר יציב, השני חורף דרך קבע והשאר נחשבים לחורפים נדירים ומזדמנים. ואולם המין שנתפס ברשת של התחנה בירושלים הוא אורח נדיר במיוחד. "קיכלי אפור החזה (Turdus obscurus) נחשב לאחד המינים המזדמנים הנדירים בישראל", הסביר שי אגמון, המטבע הראשי של התחנה. "הפעם האחרונה שציפור כזו נצפתה ותועדה בישראל היתה באוקטובר 1996 באילת".

 

אזור התפוצה העיקרי של קיכלי אפור החזה הינו מרצועת הטייגה, צפונית לסיביר ופינלנד ועד אלסקה. לדברי אנשי מרכז הצפרות, הקיכלי נוהג לבלות את החורפים ביערות בחצי היבשת ההודית ובמזרח אסיה. מדוע אם כן הגיע לישראל? "ככל הנראה הוא השתלב בגל הנדידה האדיר של קיכלים רוננים שחולפים מדי לילה מעל ישראל, ונחת יחד איתם בשטח התחנה", אמר אגמון. "הוא ככל הנראה יעביר פה את החורף ואם יהיה לו מזל, הוא יחזור באביב בחזרה לסיביר"

 

הקיכלי נלכד ברשתות שפורשים אנשי התחנה. "אנו משתמשים ברשתות עדינות במיוחד המכונות 'רשתות ערפל', בהן אנו לוכדים ציפורים למטרות מחקר וטיבוע", הסביר עמיר בלבן, מנהל עמית בתחנה. "כשברשת הופיע ציפור בלתי מזוהה, הבנו מהר מאוד שיש לנו אוצר מזדמן".

 

מדובר בפרט צעיר, ככל הנראה בשנה הראשונה לחייו, ולכן גם לא ברור האם מדובר בזכר או נקבה. "ההתרגשות נבעה לא רק מנדירות התגלית, אלא גם בזכות יופיו הרב של הקיכלי", אומרים אגמון ובלבן. "למרות שהוא צעיר הוא כבר החל להחליף את 'הלבוש' שלו לבוגר. הגב בצבע אפור תכלת, גבה לבנה עזה וחזה תחתון בצבע כתום אדמוני".

 


(צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)

 

הקיכלים נחשבים לאוכלי כל. הם ניזונים בסתיו מפירות חורש ויער, חרקים קטנים, רכיכות ושבלולים אותם הם נוהגים לפצח על אבנים. הקיכלי שנלכד שקל 30-40 גרם והיה במצב פיזי טוב, ובעל יתרת שומן שתאפשר לו להמשיך בנדודיו. בדרך כלל הוא מגיע למהירות תעופה של 70-80 קמ"ש.

 

"הקיכלי צריך לשמור על עירנות מאחר שהוא ניצוד באופן קבוע על ידי ניצים מצויים הנפוצים בחבל הים התיכון בעונת החורף. הם באים במיוחד לאזור בכדי לצוד קיכלים", הסביר בלבן. "בנוסף, בסביבה העירונית חתול הבית נחשב לאחד האויבים הגדולים שלו, הנוהג לצוד ציפורי שיר מהווה גורם משמעותית בפגיעה במערכות טבעיות בעיר ובסביבה הקרובה לה". 

 

אנשי מרכז הצפרות לא יודעים האם הקיכלי שהגיע לארץ בטעות היה לבדו או עם פרטים נוספים. "הימצאותה של ציפור כה נדירה ממחישה עד כמה חשוב לשמור על מערכות טבעיות בכלל ובעיר בפרט. הן מספקות שטחים חשובים לחיות בר ומקום להנאה בלתי נדלית לחובבי הטבע", אומרים אנשי המרכז.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיכלי אפור חזה
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
הצפרים התרגשו
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
שוחרר בחזרה לטבע
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
מומלצים