שתף קטע נבחר

ברק: נפחית חשמל בעזה; פרידמן תקף את מזוז

מזוז אסר, בג"ץ התערב, אבל שר הביטחון ממשיך להתעקש. "תוטלנה הגבלות חשמל על הרצועה", הוא אומר היום בממשלה. שר המשפטים תקף את מזוז: "הממשלה משותקת והייעוץ המשפטי אינו ייעוץ. יועץ צריך לתת עצה אם זה טוב או לא טוב". המשנה לרה"מ: "זה דבר מטורף. הם מפציצים - ואנחנו לא יכולים לגרום להפסקת חשמל"

על רקע ההתערבות של בג"ץ בהגבלות על הרצועה, והאיסור שהטיל היועץ המשפטי לממשלה על פגיעה באספקת החשמל לעזה, מתעקש היום (א) שר הביטחון: "תוטלנה הגבלות חשמל על רצועת עזה". ברק אמר את הדברים בישיבת הממשלה - וזכה לגיבוי נרחב משר המשפטים ומהמשנה לראש הממשלה. "יחסי החוץ של מדינת ישראל, כולל הטלת סנקציות על ישות או מדינה אחרת, הם נושאים לא שפיטים ונתונים להחלטת הממשלה", אמר השר דניאל פרידמן - בביקורת מרומזת על היועץ המשפטי ועל בג"ץ.

 

בהמשך - תקף פרידמן את הייעוץ המשפטי שניתן לממשלה בעניין זה: "הממשלה משותקת והייעוץ המשפטי אינו ייעוץ. יועץ צריך לתת עצה אם זה טוב או לא טוב. פה הייעוץ המשפטי הפך למפקד, לפיקוד. היועץ הוא המפקד של הממשלה. יש דברים שהיועצים עושים ויש דברים שהממשלה צריכה לעשות. יועץ משפטי צריך לתת עצה. הממשלה צריכה לעשות", אמר.

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יצא להגנת היועץ והזכיר לשרים שסוגיית אספקת החשמל לרצועה נידונה בעבר וירדה מהפרק בשל סוגיות משפטיות. "כשמקבלים החלטה ספיציפית היועץ המשפטי בוחן אותה ומוסר חוות דעת. הממשלה נהגה נכון", סיכם אולמרט.

 

לפני כשבועיים יצא קצפו של שר הביטחון על היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז לאחר שהיועץ הורה להחזיר למערכת הביטחון לעבודת מטה את החלטתו של ברק להגביל את הספקת החשמל לעזה, שהתקבלה ימים ספורים לפני כן. ההחלטה נפלה לאחר שברק קיבל המלצת ועדה בראשות סגנו, מתן וילנאי, אשר דנה בהיבטים השונים ובהשלכות.

 

היום, כאמור, מבטיח שר הביטחון שאספקת החשמל אכן תוגבל. "כבר כיום מתבצע צמצום של אספקת הדלק. הגבלת אספקת החשמל הכוללת תוסדר בקרוב ותיכלל בהגבלות השלטוניות המוטלות על ממשלת החמאס", אמר ברק. במערכת הביטחון בוחנים בימים אלה אפשרות להניח מיכשור על קווי המתח שיגביל את אספקת החשמל, אך לא ינתקו.

 

שר הביטחון הסביר את הצעד ואמר כי "המגמה היא להחליש את ממשלת החמאס, גם ביכולותיה לספק שירותים לאזרחים". לדבריו, הקו המגביל הוא קו גרימת נזק הומניטרי או לחילופין בקשות מיוחדות של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, בנושאים שיסייעו לחיזוקו.

 

תמיכה מקיר לקיר

תומך נלהב בהחלטה היה שר המשפטים פרידמן, שדיבר אחרי ברק. הוא אמר כי אמנם יש מקום ליעוץ משפטי בנקיטת צעדים נגד מדינה או ישות אחרת, שכן במקרים רבים שוררת אי-בהירות. אלא שבמקרה הזה, אמר, "כאן המקום של הממשלה להחליט. יחסי החוץ של מדינת ישראל, כולל הטלת סנקציות על ישות או מדינה אחרת, הם נושאים שאינם שפיטים".

 

המשנה לראש הממשלה תמך גם הוא: "זה דבר מטורף שהצד השני מפציץ וגורם להפסקות חשמל בשדרות ואנו לא יכולים לגרום להפסקות חשמל בעזה, גם בלי שאנו מפציצים אותם. אנו לא עושים את הדבר המתבקש נגד מדינת הטרור של החמאס וירי הקסאמים נמשך כאילו היה מכת טבע".

 

בד בבד, במערכת הביטחון נמשכת עבודת המטה כדי לבחון את הדרכים

להגביל את החשמל לעזה, למרות ההגבלות שהטיל היועץ המשפטי. ברק ומערכת הביטחון נחושים ליישם את ההחלטה גם במחיר של עימות עם גורמים בינלאומיים דוגמת מזכ"ל האו"ם, אשר הביע זה כבר מורת רוח מהכוונה להגביל חשמל לעזה. גם לעימות עם ארגוני זכויות האדם אשר עתרו לבג"ץ מוכן ברק.

 

הפיתרון המוצע כרגע, אומרים גורמים במערכת הביטחון, הוא הנחת מכשירים מגבילים על קווי המתח הגבוה המחברים את החשמל מישראל לרצועת עזה. מכשירים אלה יפחיתו את הספק החשמל, אך לא ינתקו אותו. בכך מקווים במערכת הביטחון למנוע, בין היתר, גם הפעלת מחרטות לייצור קסאמים הנורים לעבר ישראל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתעקש. ברק
צילום: איי אף פי
דבר מטורף. רמון
צילום: ניב קלדרון
המגביל. מזוז
התומך. פרידמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים