שתף קטע נבחר

שיעור המתנדבים לקרבי - הנמוך ביותר ב-4 שנים

אלפי חיילים חדשים ילבשו מדים בגיוס נובמבר שיתחיל בבוקר. מנתוני צה"ל מתברר כי שיעור המבקשים להגיע ליחידות הקרביות עומד על 67% - השיעור הנמוך ביותר בארבע השנים האחרונות. גורם צבאי: "קורה משהו בחברה, זה מחלחל גם לצעירים שאמורים להתגייס"

בבוקר (יום א') יחל גיוס נובמבר 2007 ומנתוני צה"ל עולה כי שיעור המבקשים להגיע ליחידות הקרביות עומד על 67%, הנמוך ביותר מבין גיוסי נובמבר בארבע השנים האחרונות. כך נודע ל-ynet.

 

"הנתונים לא מצביעים על מוטיבציה נמוכה, אלא מגמת יציבות אם מסתכלים על השנים האחרונות", מנסים להסביר בצה"ל, אולם במקביל נשמעים גם קולות אחרים: "מי שעוצם עיניים עכשיו, יתעורר בעוד כמה שנים עם מוטיבציה יותר נמוכה", אמר ל-ynet קצין בכיר.  


מוטיבציה

מוטיבציה לגיוס לקרבי
מחזור גיוס נובמבר 2004 נובמבר 2005 נובמבר 2006 נובמבר 2007
מוטיבציה לקרבי 68.9% 69.6% 70.8% 67%

 

תהליך הגיוס שיחל בבוקר, יימשך מספר שבועות. אלפי חיילים חדשים יצטרפו לחטיבות החי"ר, השריון, ההנדסה, התותחנים ומודיעין השדה. בצה"ל, כמדי גיוס, עורכים בדיקה פרטנית על מנת לבחון את שיעור המיועדים לשירות ביטחון (מלש"בים), בעלי פרופיל קרבי (72-97) המבקשים להגיע ליחידה קרבית. נקודת ההשוואה שנהוגה גם בצה"ל היא ביחס למחזורים מקבילים בשנים קודמות, משום שמאפייני הגיוס דומים.

 

נתוני הגיוס הנוכחי מצביעים על היפוך מגמה: 67% מבעלי הפרופיל הקרבי הביעו רצון להגיע ליחידות אלה. זה הנתון הנמוך ביותר בגיוסי נובמבר בארבע השנים האחרונות. בשנים 2004-2005 הגיע שיעור המוטיבציה לקרבי לכ-69% ואף ויותר. בגיוס נובמבר אשתקד, הגיוס הראשון אחרי מלחמת לבנון השנייה, נקבע שיא חדש בצה"ל - 70.8% מהמתגייסים רצו קרבי. בגיוס הנוכחי נרשמת ירידה של כמעט 4%.

 

יש בצה"ל מי שסבור שאין סיבה לדאגה. בהודעת דובר צה"ל נאמר כי "בגיוס זה נשמרה יציבות במגמת המוטיבציה הגבוהה לשירות", לשון ההודעה. "כבר חווינו נתונים כאלה בעבר, היו גם גיוסים עם תוצאות נמוכות יותר", ניסה להסביר גורם צבאי, "ההפרשים די קטנים ולאו דווקא מצביעים על בעיה חמורה".

 

אבל עיון בנתונים אינו מבשר טובות. לאחר השיא שנקבע בגיוס נובמבר 2006, במרס 2007 שיעור המוטיבציה לקרבי ירד ל-69.5%, במחזור האחרון, אוגוסט 2007, נרשמה ירידה ורק 67.3% מהמתגייסים ביקשו קרבי. כעת נרשמת ירידה נוספת בשיער של 0.3%. "אני לא מציע לקחת את הנתונים כסטייה קטנה באחוזים", מזהיר קצין בכיר בצה"ל בשיחה עם ynet, "קורה משהו בחברה, זה מחלחל גם לצעירים שאמורים להתגייס".

 

לדעת אותו קצין, הנתונים מצביעים על שלוש מגמות מדאיגות:

  1. עלייה בהיקף אלו שאינם עושים שירות לרבות משתמטים.
  2. ירידה בהיקף כוח האדם המתגייס, כתוצאה מירידה בהיקף העולים החדשים.
  3. ירידה במוטיבציה לקרבי.

 

"איני סבור שניתן לעבור על זה לסדר היום, אחרת נמצא את עצמנו עם יותר משתמטים מאשר מתגייסים, בעיקר למערך החשוב ביותר - מערך השדה". גורם בכיר אחר בצה"ל אמר ל-ynet כי "הנתונים רק ממחישים את האתגר שיש לחברה הישראלית כולה בעידוד הגיוס המשמעותי ואת המחויבות של כולם לתגמל את החיילים הקרביים בסדיר ובמילואים".

 

אגב, כל המתגייסים במחזור הנוכחי ליחידות קרביות, שובצו באחת משלוש העדיפויות הראשונות שדירגו. חטיבת גולני, שבאחרונה קוצרת הצלחות מבצעיות ברצועת עזה, ממשיכה להיות המבוקשות ביותר בקרב היחידות שאינן התנדבותיות. על כל מקום פנוי, מבקשים להגיע 2.6 מתגייסים (לעומת 1.9 מועמדים למקום בגיוס נובמבר אשתקד ו-2.1 מועמדים למקום בגיוס אוגוסט האחרון).

 

גם חטיבת הנח"ל מבוקשת. חטיבת גבעתי לא מצליחה לתקן את שיעור המוטיבציה, ועדיין יש פחות מדי חיילים על יותר מדי מקומות פנויים. חילות השריון והתותחנים ממשיכות להיות פחות אטרקטיביות בשדה הקרב עם 0.5 עד 0.6 ביקוש על כל מקום פנוי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים