שתף קטע נבחר

הנשיא בוש: זה בדיוק הזמן לחתור לשלום

מיד לאחר שהקריא את ההצהרה המשותפת, התפנה נשיא ארה"ב לנאומו שלו ואמר כי הוא "חולק על הקביעה של אלה שסבורים כי אין זה הזמן לרדוף אחר השלום". לדבריו, אולמרט ואבו-מאזן "מודעים לכך שיש כאן הזדמנות היסטורית". בוש קרא למדינה פלסטינית שתעניק לישראל אפשרות לחיות בשלום עם שכנותיה

"זה בדיוק הזמן לחתור לשלום" - כך אמר הערב (יום ג') נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, בנאומו באולם הכדורסל של אקדמיית הצי האמריקני באנאפוליס. הנשיא האמריקני אמר לנציגי עשרות המדינות המשתתפות בוועידה, כי הוא "חולק על הקביעה של אלה הסבורים כי אין זה הזמן לרדוף אחר השלום, זה בדיוק הזמן לעשות זאת. זה הזמן כי יש גם לישראל וגם לפלסטינים מנהיגים שנחושים להשיג שלום". בהתאם לציפיות, נאום בוש לא טמן הפתעות מדיניות עבור ישראל, וגם לא הזכיר את הנושא האיראני או הסורי.

 

 

בוש נשא את דבריו לאחר שהקריא את ההצהרה המשותפת לישראל ולפלסטינים. לדברי בוש, הנשיא הפלסטיני "נחוש להשיג לעמו עצמאות וריבונות. הוא מבין שמדינה פלסטינית לא תוולד כתוצאה מטרור - טרור הוא האויב של מדינה כזאת. זהו מאבק על עתיד המזרח התיכון. עכשיו הזמן להתאחד ולהשיג שלום ששני הצדדים שואפים אליו. העולם כולו מבין שזהו הזמן".

 

"שני הצדדים צריכים לעשות החלטות קשות", אמר בוש, "שני המנהיגים מודעים לכך שיש כאן הזדמנות היסטורית ואסור לברוח ממנה".


אולמרט בוש ואבו מאזן מנופפים לשלום באנאפוליס (צילום: רויטרס) 

 

בוש אמר עוד בנאומו, כי "הפלסטינים והישראלים מבינים היום כי סיוע הדדי למימוש שאיפות הצד שמנגד הוא המפתח להגשמת שאיפותיהם עצמם, וכי שניהם תלויים בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית, דמוקרטית ובת קיימא. מדינה כזאת תעניק לפלסטינים סיכוי לחיים של חירות, טעם וכבוד. מדינה כזאת תעניק לישראלים משהו שהם מחפשים כבר דורות: לחיות בשלום עם שכניהם".

 

הנשיא האמריקני התייחס למחויבותיה של ישראל ואמר כי היא "חייבת להראות לעולם שהיא מוכנה להפסיק את הכיבוש ולהראות את מחויבותה למדינה פלסטינית משגשגת ולהפסיק את הרחבת ההתנחלויות". לדבריו, הישראלים "צריכים להראות שלפלסטינים יכולה להיות מולדת בדיוק כמו שישראל היא מולדת לעם היהודי".

 

"על מדינות ערב למלא תפקיד חיוני"

בוש קרא למדינות ערב לספק תמיכה לאבו מאזן. "גם למדינות ערב יש תפקיד חיוני למלא, אנו רואים את היוזמה הערבית כצעד חיובי", אמר.

 

הנשיא האמריקני התייחס גם ללבנון ואמר: "אנחנו מאמינים שדמוקרטיה מקדמת חופש ושלום. גם דמוקרטיה בלבנון חיונית לשלום במזרח התיכון. בחירת נשיא בלבנון זו בחירה של העם הלבנוני, הם חייבים לעשות זאת מבלי התערבות ואיומים מבחוץ. העם בלבנון צריך לדעת שהעם האמריקני עומד לצידם. העם הלבנוני צריך לחיות בחירות בלי איומים וכפיה מבחוץ".

 

בהתייחסו לוועידה עצמה, אמר בוש, כי "זהו תחילת התהליך ולא סופו. הזמן הוא נכון והסיבה מוצדקת ועם מאמץ אני יודע שאפשר להצליח. אני אעשה כל מה שאני יכול כדי לעזור. אני נותן לכם התחייבותי האישית לעזור עם המשאבים של העם האמריקני. אני מאמין שנגיע לשלום שאנו חפצים בו בארץ שקדושה לכל כך הרבה".

 

"הגיע הזמן שהפלסטינים יוכלו לחיות במדינה שלהם והישראלים יוכלו לחיות בביטחון. היום הזה מגיע. הגיע הזמן שהקיצוניים יספגו את התבוסה", אמר הנשיא.

 

ההצהרה המשותפת הושגה ברגע האחרון

מעט אחרי 16:00 נחת מסוקו של בוש באנאפוליס. כמה דקות לאחר מכן נחתו מסוקיהם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושל הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן).

השלושה נועדו בחדר הדיונים בבסיס ובמהלך שיחתם נכנסה לחדר מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, לקחה את אבו מאזן הצידה וניסתה להסביר לו את העמדה הישראלית: זה "take it or leave it" מבחינתם, אמרה לו בניסיון לשכנעו להסכים להצהרה המשותפת.

 

עשר דקות לפני תחילת הוועידה נודע, כי הושגה הסכמה לגבי ההצהרה המשותפת, אותה הקריא בוש בתחילת נאומו.

 

אתמול נועד בוש עם אולמרט ועם אבו מאזן. במהלך הפגישה עם אולמרט אמר בוש כי הוא אופטימי לקראת כינוס הוועידה. "אני מצפה לדיאלוג רציני איתך ועם הנשיא עבאס", אמר הנשיא לאולמרט, "אני אופטימי ואני יודע שגם אתה אופטימי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחיצת הידיים
צילום: איי אף פי
בחדר הדיונים
צילום: איי אף פי
אולמרט ובוש באנאפוליס
צילום: איי אף פי
מומלצים