שתף קטע נבחר

הקבינט הסכים: לא לפעולה רחבה עד ביקור בוש

עמדת ראש הממשלה, לפיה אין לצאת לפעולה גדולה בעזה, התקבלה בקבינט. על פי עמדה זו, למרות מטח הקסאמים על אזור שדרות - כל עוד לא תהיה הסלמה משמעותית במצב הבטחוני, צה"ל לא ישנה את מדיניותו

אם פעילות הטרור מעזה לא תסלים ותגרום לאובדן בחיי אדם רבים, ישראל לא תבצע פעולה קרקעית נרחבת לכיבוש חלקים מעזה לפני ביקורו של נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, בתחילת החודש הבא -  זו עמדת ראש הממשלה והקבינט, גם אחרי מטח הקסאמים הכבד שנחת אתמול (יום ד') על אזור שדרות ועוטף עזה.

 

עמדתו של ראש הממשלה קיבלה גיבוי בישיבת הקבינט לביטחון לאומי אתמול, במהלך סקירה מדינית שנתנו שרת החוץ ציפי לבני ומנכ"ל משרדה, אהרון אברמוביץ'. בסקירת המקרים והתגובות, הם בחנו את התרחיש של פלישה קרקעית נרחבת לעזה בעיתוי הנוכחי והבהירו שהדבר עלול לגבות מחיר מדיני כבד.

 

מלבד ביקור הנשיא בוש שצפוי בין 9 ל-11 בינואר, בסקירה עלו מספר רב של נימוקים נוספים לאי-נקיטת פעולה: פתיחת המשא ומתן להסדר הקבע מול הפלסטינים, התנגדות נחרצת של הפתח שעלול לפרוש מתהליך אנאפוליס, אפשרות של פרישת מדינות הליגה הערבית ממתן החסות לתהליך המדיני שהחל באנאפוליס, וגם סיכון חייו של החייל החטוף גלעד שליט.

 

הסקירה מדינית של משרד החוץ נערכה לאחר סדרת דיווחים של הרמטכ"ל, ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל והשב"כ, על הצלחה בצמצום פעולות הטרור מרצועת עזה. הנתונים שנמסרו על ידי מערכת הביטחון הצביעו על העברת היוזמה ההתקפית בעימותים עם חוליות טרור לידי צה"ל - כשבצד הפלסטיני נרשמים כ-260 הרוגים.

 

במקביל, לא נשללה האפשרות להרחיב את הפעולות נגד ממשלת חמאס בעזה, אם יימשך ירי הקסאם (970 עד כה מאז תחילת השנה) ופצצות המרגמה (1,200 מאז ינואר).

 

במקרה של הסלמה - כגון שימוש בטילי גראד כדי לפגוע באשקלון ובנתיבות, פגיעות קסאמים שיגרמו לאובדן נפש נרחב בישראל, או פעולות טרור בעלות אפקט הרסני במיוחד - הערכת השרים שהיו בקבינט היא שישראל תיאלץ להרחיב את פעולתה הצבאית. זאת תוך שימוש בטיעון ההגנה העצמית על אזרחיה, ומתוך ציפייה שהקהילה הבינלאומית תקבל מסר זה.

 

גישור בין חמאס ופתח? עוד לא

בינתיים ישראל ממשיכה באופנסיבה המדינית כלפי הניסיונות של מצרים וסעודיה לקדם דיאלוג בין הפתח לחמאס. גורמים מדיניים אישרו ל-ynet כי ישראל העבירה בימים האחרונים מסרים לקהיר ולריאד (לערב הסעודית דרך מתווכים - כנראה אמריקנים) שלא בשלה השעה לקדם הפשרת היחסים בין שתי התנועות הללו. זאת, בוודאי, כאשר אבו-מאזן והפתח טוענים שכל עוד לא יחזיר החמאס את המצב ברצועת עזה לקדמותו - אין על מה לדבר.

 

במסרים שגובשו על ידי משרד החוץ ומחלקת המדינה האמריקנית נאמר כי חמאס בחר בדרך הטרור וכל עוד לא יחזור ממנה, אין טעם בדיאלוג עימו. עוד נאמר כי יש לעודד דווקא את המתונים, קרי את הפתח, כדי לאפשר לפלסטינים לראות שבאמצעות המסלול המדיני ניתן להגיע להישגים גדולים יותר.

 

דובר מזכירת המדינה, שון מקורמיק, אמר בתדרוך לעיתונאים שהעם הפלסטיני יצטרך להחליט בעצמו אם הוא חפץ במדינה משלו באמצעות תהליך השלום, או בדרך של החמאס הגורמת לפגיעה בו ובמאווייו הלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש. מונע פעולה
צילום: רויטרס
אולמרט. גיבוי בקבינט
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים