שתף קטע נבחר

ענקית הדשנים פוטאש בוחנת רכישת כי"ל

רכישת כי"ל תאפשר לחברה הקנדית להתרחב בתחום הדשנים באירופה ובהודו - איזורים בהם לה נוכחות חזקה; בשוק מעריכים כי צפויים קשיי בתהליך המכירה וכי האחים עופר לכל היותר יכניסו את פוטאש כשותפה בחברה

ענקית הדשנים הקנדית פוטאש בוחנת רכישה אסטרטגית, כאשר שתי המועמדות האפשרויות לרכישה הן כי"ל ואורלקלי הרוסית - כך עולה ממסמך שהפיצה UBS ללקוחותיה ביום חמישי האחרון.

 

המסמך, אותו הפיצה UBS בקרב לקוחותיה סוקר את התרשמות אנשי UBS שנפגשו לאחרונה עם בכרי פוטאש ובכללם סמנכ"ל הכספים בפוטאש. מהסקירה עולה כי פוטאש בוחנת רכישה של כי"ל או אורלקלי הרוסית על מנת להרחיב את נתח השוק שלה בשוק הדשנים. 

 

עוד מציינים ב-UBS, כי על פי הערכות בפוטאש יש מחסור של 3 חודשים בשוק הדשנים וכי גם "אם ייזרקו מיליון טון של סחורה לשוק - המחיר לא יעלה".

 

על פי הערכות הערכות בפוטאש, רכישת כי"ל תאפשר לה להתרחב בתחום הדשנים (אשלג ופוספאט). הרכישה אטרקטיבית עבור פוטאש גם מבחינת מכפילים, שכן כי"ל נסחרת במכפילים נמוכים יותר - עובדה היכולה להוביל להצפת ערך מבחינת המשקיעים בפוטאש.

 

בנוסף, פוטאש מוכרת כיום בעיקר בארה"ב, דרום אמריקה ובמזרח אסיה, ורכישת כי"ל עשויה לחשוף אותה לשווקים באירופה ובהודו בהם יש לכי"ל נוכחות חזקה. גם בהיבט של עלויות התובלה מישראל להודו - הן כיום הזולות ביותר בשוק - שיקול המהווה גורם מהותי על רקע מחירי ההובלה שלעיתים אף מגיעים לכדי 20% מהמחיר לטון.

 

שלושת השווקים הצומחים ביותר בענף הדשנים הם סין, ברזיל והודו. היקף המכירות של כי"ל להודו משמעותי ביותר - מעל מיליון טון לשנה, לכן הרווחיות של כי"ל מול הודו היא הגבוהה ביותר בענף, כאשר במקביל היא מוכרת כמויות לא מבוטלות גם לברזיל.

 

בשוק מעריכים, כי הצעה לרכישה מכיוונה של פוטאש, אם וכאשר תתבצע, צפויה לכלול פרמיה של 10%-20%, כתלות במכפיל הרווח של כי"ל ובמצב השוק בעיתוי המכירה. באשר לתג המחיר, צפוייה משפחת עופר, בעלת השליטה בכי"ל, להינות מעליית מחירי הדשנים שזינקו בחצי שנה אחרונה ב-100%, כאשר מניית כי"ל זינקה אף היא באופן דומה מתחילת השנה.

 

מניית כי"ל ממשיכה לזנק  

למרות הצפת הערך במניית כי"ל השנה, בשוק מעריכים כי במשפחת עופר המחזיקה כ-52% ממניות כי"ל לא ימהרו להיפרד או לחלופין להקטין את אחזקותיהן בכי"ל שהיא "הפרה החולבת של החברה". לכן, על פי הערכות, לא ייפרדו האחים עופר משליטתם בחברה אלא לכל היותר יכניסו את פוטאש כשותפה בכי"ל.

 

היבט אחר העשוי להקשות על המכירה הוא העובדה כי מניית כי"ל מוגדרת כמניית "זהב". מניה מסוג זה מעניקה למעשה זכות "וטו" למדינה. למרות שהניהול נמצא בידי משפחת עופר, למעשה למדינה זכות להטיל "וטו" במקרים בהם תראה צורך בכך (כגון רכישת של גורמים זרים או כאלה העוינים את מדינת ישראל וכו').

 

בכל מקרה יכולה פוטאש, המחזיקה כיום ב-10% ממניות כי"ל, לרכוש 4% נוספים מבלי להזדקק לאישור מיוחד מהמדינה.

 

היום מזנקת מניית כי"ל ב-3% במחזור הגבוה בשוק - כ-170 מיליון שקל. זאת, לאחר שבסוף השבוע האחרון, כאשר החלו השמועות סביב הרכישה האפשרית, ננעלה המנייה בעלייה של 3.7% במחזור של למעלה מ-330 מיליון שקל.  

 

מחברת כי"ל, נמסר כי פוטאש מחזיקה כיום כ-10% ממניות כי"ל. במידה ופוטאש משנה את אחזקתה עליה לדווח על כך - דיווח זה לא התקבל עד כה.

 

מ-UBS לא נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
סמי עופר - הזדמנות למכור?
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים