שתף קטע נבחר

הדילמה של עזון: ללדת במחסום - או לעבור דירה

תופעה בכפר ליד קלקיליה, המוקף בגדר עם שער שנסגר בלילה: הנשים ההרות נאלצות לבלות אצל קרובי משפחה. "ננחה אותן לשלוט בצירי הלידה", אומרים התושבים במרירות

הנשים בכפר עזון עתמה, שליד קלקיליה, מעדיפות לשהות בחודשי ההיריון המתקדמים שלהן בכפרים סמוכים. הסיבה: מחסום צה"ל הסגור בלילות, מונע מהן להגיע לחדר הלידה בבית החולים. לפיכך, בחצי השנה האחרונה שהו 20 מתוך 33 היולדות בכפרים סמוכים, ולא סמכו על המזל לקבל צירים כשהמחסום פתוח.

 

חנן יעקוב היא אחת הנשים המעטות שלקחו את הסיכון והמשיכו להתגורר בבתיהן בחודש התשיעי. "איך אני בגיל 40 אלד ברכב? איפה הרחמים שלהם? בגילי לא קל ללדת ובוודאי שברכב", היא אומרת. בלידה באה לעזרתה בתה הגדולה הלומדת סיעוד. הבת סייעה לאמהּ ללדת לאחר שזו נואשה מהאפשרות לעבור בשער הסגור בשעות הלילה. אבל לוקסוס של מיילדת פרטית ועוד בת משפחה אין לרוב תושבות הכפר. לעומתה, בנאן יוסף ילדה במחסום ורק בבוקר נסעה לכפר הסמוך לחתוך את חבל הטבור.

 

על פי נתוני הפלסטינים וארגוני זכויות האדם, לוח הזמנים שבהם פועל השער של עזון עתמה, השפיעה על התופעה שגברה בחודשים האחרונים ולפיה הפלסטינים לא לוקחים סיכון ואת חודשי ההיריון האחרונים עושות מחוץ לכפר.

 

"הסיוט של כל משפחה בכפר שיש בה אישה בהיריון הוא מליל הלידה, בגלל השער", אומר פלסטיני מהמועצה המקומית ל-ynet, ומוסיף בציניות: "אנו נשתדל להנחות את הנשים בכפר לשלוט בצירי הלידה ולהתאימם לשעות פעילות השער. אבל עד שזה יקרה, אנשים רבים ימשיכו לצאת מהכפר לפני הכניסה לחודש ההיריון התשיעי. אחרי הכל, לידה הרחק מהמשפחה אבל בתנאים רפואיים וסניטריים, סבירה ועדיפה הרבה יותר על לידה בשער או במחסום, גם אם אלו נמצאים קרוב לבית המשפחה".

 

ארגון "בצלם" פנה כבר בעבר לצבא בבקשה לאייש את השער בשעות שבין 22:00 בערב ל-4:00 לפנות בוקר. אך למרות ההבטחות הצבא, בשעות אלו השער אינו מאוייש והפלסטינים לא יכולים לעבור.

 

מארגון "בצלם" נמסר: "הפעם הלידות נגמרו ב'הפי אנד', אבל אין ערובה שכך זה ייגמר בפעמים הבאות. אנו דורשים מהצבא למצוא פיתרון לסוגיה, בין אם באיוש השער במשך 24 שעות, פתיחתו בשעות הלילה או כל פיתרון אחר שיבטיח סיוע רפואי לפלסטינים שנזקקים לסיוע כזה במקרי חירום רפואיים". הארגון מסר כי כבר בעבר התריע על הסכנות שעלולות לקרות כתוצאה מסגירתו של השער בשעות הלילה.

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "אכן התקבלה תלונה באשר לאחד המקרים המדוברים. מתחקור האירוע עולה כי אכן היה איחור בפתיחת השער, אשר נבע מחוסר בקיאות של החייל בנהלים, אולם האיחור היה של כעשר דקות בלבד - משך הזמן שלקח לחייל לוודא את נוהל המעבר ולפתוח את השער. לאחר בירור ירד החייל שאייש את הפילבוקס אל השער ואיפשר לאשה ההרה לעבור".

 

עוד נמסר כי "עזון עטמה הוא כפר הנמצא בצדה במערבי של גדר הביטחון. על מנת לאפשר מעבר של תושבי הכפר לשטחי יהודה ושומרון לצרכי עבודה ולצרכים משפחתיים והומניטריים, הוצב שער המאויש 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, 365 ימים בשנה. בשעות היום מאויש המעבר בעמדת פילבוקס ובמכולת הבידוק הנמצאות במקום. משיקולים מבצעיים ואבטחת החיילים, בשעות הלילה מאויש המעבר בעמדת הפילבוקס". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחסום בשומרון. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים