שתף קטע נבחר

 

משרד הפנים: אלפים מזייפים כתובות מגורים

במשרד הפנים נערך לאחרונה מחקר, בו התאמת החשד שאלפי ישראלים משנים את כתובתם בצורה פיקטיבית, וזאת על מנת לזכות בהטבות והנחות שונות. היה מי ששינה את כתובתו אפילו שש פעמים תוך שנה. בניגוד לעבר, במשרד נחושים להתמודד עם התופעה ולתפוס את הזייפנים: "מי שישן מדי לילה בביתו, אך רושם את עצמו בכתובת של אימו בפריפריה כדי לקבל הקלות מס – הוא עבריין"

מחקר חדש של משרד הפנים מאשר את החשד שאלפי ישראלים שינו את כתובתם בצורה פיקטיבית - כך שהם גרים במקום אחד בפועל, אך רשומים במקום אחר במשרד הפנים - וזאת על מנת לקבל הטבות והקלות שונות.

 

במשרד הפנים מתכוונים לשים סוף לתופעה. "מדובר בעבירה פלילית ומי שעושה זאת הוא עבריין", אומר אלי לוי, הממונה על המרשם והדרכונים במנהל האוכלוסין. במשרד הוחלט לאכוף רישום אמיתי, במיוחד לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו השנה.

 

במחקר שביצע מנהל האוכלוסין התגלה כי כ-50 אלף ישראלים שינו את כתובתם במהלך 2007. כ-23 אלף שינו את כתובתם פעמיים, ו-1397 תושבים שינו את כתובתם שלוש פעמים. החשד מתמקד ב-135 אנשים ששינו כתובתם ארבע פעמים במהלך השנה, 23 תושבים חמש פעמים, ושניים הגיעו למשרד הפנים ושינו כתובתם שש פעמים כל אחד, במהלך שנה אחת.

 

אחד מהרבים ששינו את כתובתם בצורה פיקטיבית הוא ד', תושב ירושלים שמעולם לא עזב את העיר, אך היה רשום במשך שנים כתושב מעלה אדומים, וזאת כיוון שרק לתושבי השטחים מותר לשאת נשק אישי. דוגמא נוספת הוא המקרה של פ', אשר חי עם משפחתו בחיפה למעלה מ-15 שנה, אך עדיין רשום כתושב נהריה שבה מתגוררים הוריו, כדי להמשיך לקבל הטבות מס על השכר שהוא מרוויח בעבודתו.  

 

"אנשים שעוברים דירה בצורה כה סדרתית מעוררים באופן טבעי תמיהה, ויש חשש מסוים שהם עשו זאת באופן פיקטיבי כדי להשיג הטבות", אומר לוי. לדבריו, "בהחלט יכול להיות שאדם עובר דירה פעמיים בשנה, מסיבות שונות, אבל קשה להבין למה אדם יעבור דירה ארבע פעמים בשנה אחת?"

 

הסיבה למעברי דירה כה תכופים, לפי לוי, היא נסיון להשיג הטבות והנחות שלא כדין: "לדוגמא, אדם שגר בדרום תל-אביב ורוצה תו-חנייה סמוך לעבודתו במרכז תל-אביב, 'עובר דירה' למרכז תל-אביב, לרוב לכתובת של מכר או בן משפחה, ואז ניגש לעירייה עם התעודה הרלוונטית ומקבל את התו". ואז, ברגע שהשיג את התו - הוא חוזר לכתובת הקודמת כדי לא לפגוע בשגרת חייו.

 

"כתובת פיקטיבית - עבירה פלילית"

"זה לא אומר שכולם רמאים", מסתייג לוי, אך הוא מתכוון להתעמת עם התופעה ולעשות לה סוף בחודשים הקרובים: "הנתונים שיש בידינו עכשיו, לאחר המחקר, הם קצה חוט, שבעזרתו נוכל בקרוב לאתר את הזייפנים".

 

התמקדות מיוחדת תהיה לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, שצפויות להיערך בנובמבר. "לקראת הבחירות הבאות, שיתקיימו בהרבה מאוד רשויות מקומיות, אנחנו ננסה לאתר כמה שיותר תופעות כאלה, כדי למנוע מאנשים להשפיע על הבחירות באופן לא חוקי", אומר לוי.

 

"בשנה האחרונה, היו מעברי דירה תמוהים ליישובים קטנים, בהם היו בחירות לרשויות המקומיות.

ביישוב קטן, גם מאה אנשים שעוברים לשם באופן פיקטיבי יכולים לשנות את תוצאות הבחירות".

 

"שינוי כתובת באופן פיקטיבי הוא מרמה, ולכן הוא מהווה עבירה פלילית", מסכם לוי. "אני לא יודע מה דינו של כל סטודנט, שגר חלק מהזמן אצל ההורים שלו, ומצהיר שזו הכתובת שלו, אבל אין ספק שאדם עם משפחה, שישן מדי לילה בביתו, אך רושם את עצמו בכתובת של אימו בפריפריה כדי לקבל הקלות מס – הוא עבריין".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
עוברים דירה. משנים כתובת? (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים