שתף קטע נבחר

מה שכח מנכ"ל הרכבת לספר על מנהלת משאבי אנוש?

אלוף במיל׳ יצחק הראל המליץ לדירקטוריון למנות את סא”ל במיל׳ דליה קוטאי למנהלת אגף משאבי אנוש ברכבת. חברי הדירקטוריון לא שמעו ממנו על כי קוטאי הודחה מהצבא בטענה ליחסי אנוש גרועים וכי היא ואשתו חברות קרובת. הראל: "אני לא אמור להציג את מערכת יחסי האנוש של קוטאי. אני מאמין בכישורים ולא ברכילויות"

מנכ”ל הרכבת, האלוף במיל׳ יצחק (חקי) הראל, המליץ לאחרונה על סא”ל במיל׳ עו”ד דליה קוטאי לתפקיד מנהלת אגף משאבי אנוש ברכבת, אליו היא אמורה להיכנס בימים הקרובים, עם אחריות על יותר מ-1,000 איש. אולם בדיון שערך דירקטוריון הרכבת לגבי המינוי לא ציין הראל כי קוטאי הודחה מהצבא בטענה ליחסי אנוש גרועים.

 

בפני הדירקטוריון שאישר את מינויה לא עמדה החלטתו של הרמטכ"ל דאז משה יעלון שכתב: "לאור כישלונה הפיקודי של סא"ל קוטאי, תוך פגיעה בערכי צה"ל ובכללם ערך כבוד האדם, ערך הרעות, ערך האחריות והדוגמה האישית, לא ניתן לאפשר לה להמשיך לשרת בצה"ל... אין ספק שהתנהגותה חרגה מאמות המידה ומהערכים הנדרשים מקצינה בדרגתה ובמעמדה".

 

קוטאי עתרה לביהמ"ש העליון נגד הדחתה בטענה כי זו נעשתה בשל פרשיות שחיתות שחשפה. גם תגובת הצבא לעתירה לא הוצגה בפני דירקטוריון הרכבת: "העותרת פעלה לא אחת לשבץ ביחידתה בנים של מקורבים לה... אחיינה של העותרת שירת אף הוא ביחידתה, והדעת נותנת שלא היה זה בדרך המקרה".

 

בתשובת הצבא לבג”ץ נטען גם שקוטאי "פעלה ללא לאות להשיג הטבות חריגות למקרוביה ומכריה, קצינים ונגדים, אשר התבטאו בהקצאת חדרים בבית מלון, שידרוג בשיבוץ לבית מלון, השגת כרטיסים ומקומות ישיבה. גם בני משפחתה נהנו מכרטיסים רבים להופעות שונות שיועדו ללוחמים והשתתפו בנופש מג"דים בחוף הגיא בטבריה, למרות שגם העותרת לא הייתה כידוע לוחמת".

 

במהלך ישיבת הדירקטוריון בה אושר מינויה של קוטאי לא סיפר הראל על היכרותו איתה והחברות שלה עם אשתו, שאף הוזכרה בתגובה לעתירתה של קוטאי. הוא הדגיש בפני חברי הדירקטוריון, שאיש מהם אינו איש צבא ואינו מכיר את עברה ההיסטורי של קוטאי, כי בדק עם גורמים בצבא שאמרו שלא היה כל פגם בהתנהלותה. אחד הדירקטורים סיפר כי המנכ”ל אמר בבירור כי פנה לגורמים צה”ליים והם המליצו על קוטאי.

 

אחד הדירקטורים שהיה בישיבה שאישרה את המינוי מספר כי הדירקטורים לא היו מעורים בפרשייה שלה, ואיש גם לא טרח לעדכן אותם בפרטים. במהלך הישיבה הבינו הנוכחים כי מדובר בחושפת השחיתויות שסיפורה התפרסם בתקשורת, התבקש המנכ”ל להצהיר לפרוטוקול כי הוא שלם עם המינוי והראל ענה בחיוב. ”אנחנו עשינו את שלנו”, אומר אחד הדירקטורים, ”אם יש בעיה - הוא יאכל אותה”. חלק מהדירקטורים כבר דורשים הסברים.

 

”יחס בלתי נסבל לפקודים”

עו"ד קוטאי ניהלה בשנה האחרונה את תחום משאבי האנוש בחברת טלדור. קודם לכן הייתה מפקדת המרכז לשירות הפרט באכ"א בצה"ל, ראש ענף סגל באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה וראש מדור נשים בבסיס קליטה ומיון. קוטאי היא בעלת תואר ראשון במשפטים מהקריה האקדמית קריית אונו, תואר שני במינהל עסקים מאוניברסיטת דרבי ותואר ראשון בייעוץ חינוכי ותולדות ארץ ישראל מאוניברסיטת בר־אילן.

 

קוטאי היא אחד משלושה מינויים של אנשי צבא בדימוס שהביא מנכ"ל רכבת ישראל, האלוף במיל׳ יצחק הראל, לאישור דירקטוריון החברה. לקוטאי יש רקורד מרשים דווקא בחשיפת שחיתויות: היא חשפה פרשה בעקבותיה הואשמו קצינים בכירים בקבלת טובות הנאה בעבור השתתפות בשכר דירה. אחד הקצינים שפרש בעקבות הפרסום היה האלוף יפתח רון־טל, שמונה לאחרונה על־ידי שר התחבורה שאול מופז ליו"ר חברת נמלי ישראל.

 

קוטאי עתרה לבג"ץ לאחר שב-2004 הדיח אותה האלוף אלעזר שטרן מתפקידה כראש אגף טיפול פרט באכ"א, ללא זכויות הפנסיה. עמדת המדינה הייתה שקוטאי לא הודחה כטענתה בגלל חשיפת שחיתויות, אלא בגלל יחסי אנוש לקויים. קוטאי טענה כי לא הצליחה להציג עדויות שתומכות בה, מאחר שמדובר באנשים שמשרתים עדיין בצבא וחששו להשמיע את קולם בפומבי לטובתה. בסופו של דבר מחק בג”ץ את העתירה בהסכמת שני הצדדים.

 

ההחלטה לשחרר את קוטאי הייתה על יסוד דברים קשים שהשמיעו כנגדה ארבע קצינות שהיו כפופות אליה ישירות וחמש קצינות נוספות שהיו בקשרי עבודה עם יחידתה. מהטענות שהוגשו לביהמ”ש עולה כי סגנון פיקודה לקה בהתעמרות קשה בפקודים, הטלת משטר של איומים והפחדה, חוסר פרגון ותופעות של חוסר חמלה אנושית, אשר פגעו באופן קשה ביחידה, בלקוחותיה ובעיקר במשרתיה.

 

עם זאת הודגש כי איש אינו מייחס לה חוסר מקצועיות, חוסר יעילות או בעיות בכושר ארגון. הרמטכ"ל, ראש אכ”א והפרקליט הצבאי הראשי טענו, כי "תמצית הטענות נגדה הינה כי האהדה שרוכשים לה קצינים בכירים נרכשה על גבם של פקודים וקצינים זוטרים, אשר נאלצו להשלים עם יחס בלתי נסבל שקיבלו ממנה. העותרת אינה ראויה להמשיך ולשרת כקצינה בצה"ל".

 

בתגובת הצבא לבג”ץ צוין כי קוטאי הוערכה ע”י עמיתיה ופקודיה בציונים נמוכים ביותר בתחום יחסי אנוש, והיה חשש כבד כי בתפקיד פיקודי, בו יהיו לעותרת כמות גדולה של חיילים כפופים, לא תתאפשר פעילות תקינה של היחידה בגלל הבעיה שהתגלתה בתחום יחסי האנוש. "דברים אלו מקבלים משנה תוקף כשמדובר ביחידה בעלת אוריינטציה של שירות וטיפול בפרט, אשר המשרתים בה מקפידים ומודעים לזכותו של כל חייל לכבוד וליחס ראוי מצד מפקדיו", נכתב.

 

ראש אכ"א כתב: "סגנון פיקודה של דליה קוטאי מאופיין בלחץ, כוחניות ואיום עד כדי פחד וחששות הכפופים לה לומר את אשר על ליבם בפניה”. בנוסף, נכתב כי קצינים תחת פיקודה הגיעו לחוסר מוטיבציה ומעדיפים לא להתקדם ואף לסיים את שירותם, כדי לא לשרת תחתיה.

 

בתגובה מוזכרת גם פרשה שהעלתה את שמה של קוטאי לתקשורת: ההטבות לכאורה שקיבל נכדו של שמעון פרס, שנהג לטענתה להיעדר מהשירות לתקופות ארוכות בידיעת מפקדיו והיא שפטה אותו על כך. לטענתה, הקשר הוא ברור: זמן קצר לאחר מכן קיבלה את הזימון ללשכת ראש אכ”א והודחה מתפקידה.

 

תגובות

מנכ"ל הרכבת יצחק הראל: "אני מגיע מהמערכת הצבאית ואיני מבין מדוע נקטה לגביה צעדים שכאלה. המפקדים שפיקדו עליה בתפקידיה הקודמים היו מלאי שבחים עליה ורמת הציונים במבדקים הייתה גבוהה. היא אף עבדה בחברה מאוד מוערכת ואני כמנהל רכבת ישראל לא יכול לפסול אחת כזו. אני מכיר אותה כבר הרבה מאוד זמן, בערך 32 שנה. אשתי מכירה אותה 12 שנה כקצינה חברה לעבודה בצבא. היא הכירה אותה במהלך השירות הצבאי, הן לא היו חברות נפש. היא מעולם לא הייתה אצלנו בבית, ולכן לא היה צורך לציין פרט זה בפני הדירקטוריון”.

 

הראל הוסיף כי ”כמי ששירת שנים בצבא אני מכיר הרבה מהמועמדים. אני פוגש הרבה אנשי צבא שאני מכיר המתמודדים לתפקידים שונים. מבחינתי היא לא חריגה. היא אדם ישר, אמין ובעל מערכת יחסי אנוש טובה. אני גם לא אמור להציג את כל מערכת יחסי האנוש שלה. כמו שאמרתי לפרוטוקול: אני מאמין בכישורים שלה ולא ברכילויות".

 

עו"ד שלומי צפורי מסר בשמה של קוטאי כי ”לסא"ל מיל׳ עו"ד דליה קוטאי רקורד מוצלח ומוכח של כ-20 שנה בהם

טיפלה בכוח אדם, לרבות בתפקיד אותו מילאה בשנה האחרונה בחברת היי־טק המעסיקה כ-2,200 עובדים. כ-30 בכירים

בצה"ל בדרגות אל"מ ועד אלוף הביעו בכתב הערכתם על פועלה בפני הרמטכ"ל במסגרת ההליכים שקדמו להחלטה שלא

להאריך את שירותה לפני כ־ 3 שנים.

 

”החלטת ר׳ אמ”ש שלא להאריך את שירותה של עו"ד קוטאי התקבלה בעיקר בשל העובדה שחשפה בפני עורכי דינה

מידע ביחס לעבירות לכאורה ולהתנהלות בניגוד לכללי מינהל תקין במחלקת  פרט באמ"ש. יצוין כי במקביל לשחרורה

נפתחה חקירת מצ"ח שממצאיה אוששו את מרבית טענותיה. בין השאר בעקבות ממצאי החקירה הסתיים שירותו של

האלוף יפתח רון־טל וניתנה המלצה לרישום הערה פיקודית לר׳ אמ"ש הקודם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
יצחק הראל. "קוטאי לא חריגה"
צילום: עופר עמרם
סא"ל במיל' דליה קוטאי
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים