שתף קטע נבחר

מזרח טימור: הנשיא נורה, מנהיג המורדים נהרג

מורדים ירו בנשיא מזרח טימור וזוכה פרס נובל לשלום, חוסה ראמוס-הורטה, בכניסה לביתו. הנשיא פונה לבית חולים אוסטרלי במצב אנוש. בתקרית נהרג מנהיג המורדים אלפרדו ריינדו. זמן קצר לאחר מכן ניסו המורדים להתנקש בראש הממשלה, אך נכשלו. הנשיא לאחר התקרית: מדובר בניסיון הפיכה כושל

המורדים במזרח טימור ביצעו הלילה (ב') מתקפה משולבת בניסיון להתנקש בחיי הנשיא, חוסה ראמוס-הורטה, וראש הממשלה, שנאנה גוסמאו. הנשיא נורה בבטנו ונמסר כי מצבו אנוש, ואילו ראש הממשלה לא נפגע. באחת התקריות נהרג מנהיג ארגון המורדים, אלפרדו ריינדו.

 

סמוך לשעה ארבע לפנות בוקר (זמן מקומי) חלפו שתי מכוניות ליד בית הנשיא, ופתחו באש לעבר ראמוס-הורטה, זוכה פרס נובל לשלום. ראמוס-הורטה נלקח למנחת מסוקים סמוך, השייך לכוחות צבא אוסטרליה, ומשם פונה לבית החולים האוסטרלי במדינה. דובר צבאי אוסטרלי מסר כי הנשיא שרוי בתרדמת, הוא מונשם והוטס לבית החולים בעיר דרווין שבצפון אוסטרליה.

 

"הוא נפצט בבטנו ובחזהו. מדובר בפציעות חמורות מאוד, במיוחד הפציע בחזה", אמר ד"ר לן נוטורס, המנהל הכללי של בית החולים בדרווין. "24 עד 48 השעות הקרובות הן קריטיות. אנחנו אופטימיים ומאמינים שבזכות המנתחים המוכשרים יהיה לו סיכוי טוב להחלים"

 

דובר הצבא, דומינגו דה קמרה, ציין כי שומריו של הנשיא ירו לעבר החמושים שביצעו את התקיפה ואף הרגו אחד מהם. בבדיקה שערכה המשטרה התברר כי ההרוג הוא מנהיג המורדים ריינדו, המבוקש בעקבות מעורבותו בהתפרעויות האלימות שהתרחשו לפני כשנתיים.

 

כעבור שעה דיווחו כלי תקשורת במדינה כי מורדים פתחו באש לעבר ביתו של ראש הממשלה גוסמאו. לא היו נפגעים בתקרית זו. "אני מחשיב את התקרית הזאת כניסיון של ריינדו לבצע הפיכה", אמר גוסמאו לעיתונאים שעות לאחר התקרית. "הממשלה הזאת תבטיח את הביטחון והפיתוח יימשך", הבטיח הנשיא.

 

אוסטרליה הודיעה בתגובה לאירועים כי תתגבר את חייליה ושוטריה במזרח טימור, לבקשת הממשלה של גוסמאו. ראש ממשלת אוסטרליה, קווין ראד, אמר כי ארצו תשגר עוד 70 שוטרים פדראלים בהקדם האפשרי וכי מספרם הכולל של הכוחות האוסטרלים במזרח טימור יגיע לכאלף לאחר התגבור. אוסטרליה מובילה את הכוח הביטחוני הרב-לאומי המוצב במדינה.

 

ריינדו איים לתקוף אם דרישותיו לא יענו

במאי 2006 פרצו במדינה מהומות, כאשר ראש הממשלה הקודם הדיח שליש מצבאהּ הזעיר של ארצו ובכך הצית קרבות קטלניים בין פלגים יריבים בצבא. בעימותים נהרגו עשרות בני אדם, וכ-155 אלף אחרים נאלצו לנוס מבתיהם, בטרם קרס השלטון. מאז פעלה הממשלה להגיע להסכם עם המורדים, אך מאמציה עלו בתוהו.

 

ההתפרעויות שככו בעקבות שיגור כוחות זרים למדינה. בבחירות כלליות שנערכו אשתקד נבחר ראמוס-הורטה לנשיא. עם זאת, אף מפלגה לא קיבלה רוב בבחירות, והנשיא ראמוס-הורטה הטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על לוחם החופש שנאנה גוסמאו. המינוי הביא לפריצת מהומות בכמה אזורים במדינה.

 

בחודש אוגוסט האחרון נועד הנשיא ראמוס-הורטה עם מנהיג המורדים ריינדו בתקווה למצוא פתרון של שלום למשבר. השניים הסכימו לשוב ולהיפגש כדי לפתוח בתהליך של בניית אמון בין הצדדים. אולם בנובמבר איים ריינדו לנקוט צעדים אלימים אם הממשלה לא תיענה לדרישותיו. במקום זאת, הוגש כתב אישום נגד ריינדו בשל מעורבותו בשורה של אירועים אלימים במסגרת ההתפרעויות של 2006. 

 

מזרח טימור הכריזה על עצמאותה בשנת 2002, שלוש שנים אחרי שרוב מכריע של תושביה החליטו במשאל עם על רצונם לסיים 20 שנות שליטה אינדונזית עליהם.


פורסם לראשונה 11/02/2008 02:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראמוס-הורטה. נורה בבטנו
צילום: איי אף פי
מנהיג המורדים אלפרדו ריינדו
צילום: AFP
צילום: רויטרס
שנאנה. לא נפגע
צילום: רויטרס
מומלצים