שתף קטע נבחר

סרביה: הכרזת העצמאות של קוסובו לא חוקית

נשיא סרביה מיהר לגנות את הכרזת העצמאות של המחוז הבדלני וקרא לקהילה הבינלאומית שלא להכיר במדינה החדשה. רוסיה גינתה אף היא את ההכרזה ודרשה לכנס ישיבה של מועצת הביטחון. ישראל טרם החליטה אם לברך את קוסובו, מחשש להשלכות העצמאות על היחסים עם הפלסטינים

פחות מחצי שעה לאחר הכרזת העצמאות של קוסובו, הצהיר הערב (א') נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', כי ארצו דוחה את ההצהרה "הבלתי-חוקית". הנשיא הסרבי קרא לקהילה הבינלאומית שלא לתמוך בהכרזה של קוסובו, "המפרה את עקרונות החוק הבינלאומי".

 

הפרלמנט של קוסובו התכנס אחר הצהריים לישיבה מיוחדת במהלכה הכריז ראש הממשלה, האשים תאצ'י, על עצמאות המחוז מסרביה. הפרלמנט הצביע בעד ההחלטה ברוב קולות. ראש הממשלה תאצ'י, הצהיר: "אנחנו מנהיגי העם, שנבחרנו בדרכים דמוקרטיות, מצהירים בזאת על קוסובו כמדינה ריבונית ועצמאית", הקריא ראש הממשלה את הכרזת העצמאות ההיסטורית והוסיף: "ההכרזה הזו משקפת את רצון העם. החל מהיום, קוסובו היא גאה, עצמאית וחופשיה".

 

מייד לאחר ההכרזה פנתה ממשלת רוסיה לאו"ם ודרשה לכנס התייעצות של 15 חברות מועצת הביטחון עוד הערב. משרד החוץ הרוסי פירסם הודעה, לפיה מוסקבה "תומכת בעמדתה של סרביה", המתנגדת לעצמאות המחוז הבדלני, וכי היא מצפה מהאו"ם "לבטל את תוקף ההכרזה של קוסובו".

 

ארצות הברית הודיעה כי היא בוחנת את הכרזת העצמאות של הפרלמנט בפרישטינה וכי טרם גיבשה עמדה בנושא. "עלינו לדון בנושא עם השותפות האירופיות שלנו, ובקרוב נפרסם הודעה", הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית. עם זאת, ארה"ב רמזה על עמדתה הצפויה וציינה כי היא מברכת על מחויבותה של ממשלת קוסובו למוסדות האו"ם ולדרישה להגן על מיעוטים אתניים.


תושבי קוסובו חוגגים את עצמאותם בבירה פרישטינה (צילום: AP)

 

מדינת ישראל טרם החליטה אף היא אם לברך על הקמתה של המדינה האירופית החדשה קוסובו. זאת, על רקע העובדה שמדובר במיעוט שקם והכריז על עצמאות מדינית, דבר היכול להשפיע על המערכות המדינית מול הפלסטינים. בירושלים צפו זה זמן להכרזת העצמאות המדינית של קוסובו. הדיונים שנערכו עד כה בדרגים המקצועיים של משרד החוץ, טרם גיבשו מסקנה ברורה. לכן, בשלב זה, ישראל אינה מצטרפת למברכים או לאלה הדוחים את הקמת המדינה האירופית החדשה.

 

אלבניה: הבלקן הפך לחופשי והוגן

האיחוד האירופי וברית נאט"ו פירסמו הודעות משלהם, בהן קראו לסרביה ולקוסובו שלא להוביל להסלמה. "אנו פונים לכל הצדדים בקוסובו ובאזורים בסביבה להרגיע את הרוחות ולא להגיב לפרובוקציות. הקהילה הבינלאומית לא תסבול אלימות בקוסובו", נמסר בהודעת האיחוד האירופי בבריסל.  

 

ראש ממשלת אלבניה, סלי ברישה, בירך כצפוי על העצמאות של קוסובו ואמר כי הקמת המדינה בעל הרוב האלבני "תהפוך את אזור הבלקן למקום חופשי והוגן יותר". לדבריו, "העצמאות תשים קץ לשליטתה של מדינה אחת על עמים אחרים".

 

תושבי קוסובו האלבנים, המהווים כ-90% מאוכלוסיית החבל, דורשים זה זמן רב לפרוש מסרביה ולהקים מדינה עצמאית. הדרישה זוכה לגיבוי מצד ארה"ב ומדינות מפתח באיחוד האירופי. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הביע מוקדם יותר היום את תמיכתו בתוכניתו של שליח האו"ם, מרטי אהטיסארי, הקוראת לעצמאות לקוסובו בכפוף לפיקוח בינלאומי.

  

מנגד סרביה, שנתמכת על ידי רוסיה, בעלת זכות הווטו במועצת הביטחון של האו"ם, מעוניינת בהמשך המשא ומתן בין הצדדים. ממשלת סרביה התכוננה להכרזה החד-צדדית של קוסובו בשבועות האחרונים. עם היוודע על תוכניתה של קוסובו להכריז על עצמאותה ב-17 בפברואר, ניסחה סרביה מסמך רשמי שמצהיר כי כל הכרזה מצד קוסובו היא בטלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טאדיץ'. הצהרה לא חוקית
צילום: AFP
לבני. ישראל מתלבטת
צילום: רינטרס
תאצ'י מכריז על עצמאות
צילום: AP
מומלצים