שתף קטע נבחר

קופת הגמל של תע"א הסתבכה בהשקעה באופציות מעו"ף

עובדי התעשייה האווירית איבדו 450 מיליון שקל בקופת הגמל בינואר בעקבות ירידה של 8% בתשואה. דובר הקופה ל"כלכליסט": "בעקבות הירידות, ביטלנו לחלוטין את השימוש בנגזרים"

את חודש ינואר החולף לא ישכחו עובדי התעשייה האווירית הרבה זמן. כ-20 אלף עמיתי קופת הגמל של התעשייה האווירית איבדו בינואר 450 מיליון שקל בקופת הגמל שלהם על רקע ירידה חדה של 8% בתשואה שהשיגה הקופה בחודש ינואר, ירידה אשר מוחקת למעשה את כל רווחי הקופה בשנה וחצי האחרונות.

 

מדובר בתשואה הגרועה ביותר מאז החל הקופה לפעול בשנת 1987. גם ביחס לממוצע בתעשיית קופות הגמל מדובר בתשואה חריגה שכן התעשייה סיימה את חודש ינואר בתשואה שלילית של כ-4%.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הסיבה לתשואה השלילית נובעת מהגדלת הרכיב המנייתי בתיק ההשקעות ובכללם הגדלת החשיפה לשווקי חו"ל. עם זאת, באופן מפתיע עשתה הקופה שימוש באופציות מעו"ף שהן לבדן היו אחראיות לירידה של 2% בתשואה החודשית. ל"כלכליסט" נודע כי מנהלי הקופה ביצעו מהלך אגרסיבי של רכישת אופציות call על רקע הציפייה לעלייה בשווקים בעקבות הורדת הריבית בארה"ב בחודש האחרון, הימור שכאמור לא צלח.

 

"הצטברות של תנאי שוק חריגים"

בשיחה עם "כלכליסט" אמר דובר קופת הגמל, צביקה וילנאי, כי כתוצאה מהירידה החדה בינואר צמצמה הקופה את החשיפה למניות מ-28% בדצמבר ל-23% נכון להיום ובאשר לפעולות בנגזרים בוטלה החשיפה לחלוטין.

 

"הצטברות של תנאי שוק חריגים היא שהביאה לתשואה שלילית שאיננה טיפוסית לקופה בחודש ינואר" אומר וילנאי.

 

"התשואה השלילית שלנו נובעת מ-4 גורמים: הקופה מתנהלת מזה זמן מה על פי המלצות של גורמי השקעה מקצועיים ועל מנת לגוון את תיק ההשקעות שלנו הוספנו מרכיב של 20-22% השקעות בשווקי חו"ל. לזה הצטרפה הירידה בשווקים בארץ, התחזקות השקל והשקעה במכשירים פיננסים (אופציות מעו"ף)". לדבריו, "קופת תגמולים היא כלי שבוחנים אותו לאורך זמן ולא על בסיס חודשי. אז נכון שהיו לנו ביצועים לא מזהירים אבל צריך לזכור מה קרה בכל השוק בחודש ינואר".

 

קופת הגמל של התעשייה האווירית הפועלת מזה 21 שנה, מנהלת כיום כ-4.9 מיליארד שקל. מדובר בקופה סקטוריאלית המנוהלת באופן עצמאי. אם נתעלם מהתשואה החריגה של חודש ינואר גם ב-2007 השגה הקופה תשואה נמוכה של 5% בלבד, בעוד שהממוצע בתעשייה עמד על 8.5%. הפיגור בתשואות של התעשייה האווירית ושל קופות מפעליות אחרות כמו אל-על שהשיגה אשתקד תשואה של 0.9% בלבד גרם למעבר של הניהול לגופים הפרטיים המובילים בתעשיית הגמל. בהקשר זה ציין דובר החברה כי היא בוחנת מעבר של הניהול לגוף חיצוני אך בשלב זה לא מתנהל משא ומתן עם גוף כלשהו.

 

המידע הראשוני הגיע באמצעות המייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התשואות לא המריאו
צילום: תעשייה אווירית
מומלצים