שתף קטע נבחר

המבקר: לא ייתכן שבית הנשיא יהיה מעל לביקורת

זה כמה חודשים שמשרד מבקר המדינה מנסה לחדש את הביקורת על האדמיניסטרציה בבית הנשיא, אך נתקל בהתנגדות. "אני לא מאמין שדבר כזה יכול לקרות במדינת ישראל, זה לא בא בחשבון. אני לא אוותר", אמר המבקר בכנסת

"במדינת ישראל אין גוף שנמצא מעל לכל ביקורת, אסור לנו לוותר בעניין הזה. מפליא אותי ביותר שיש התנגדות בבית הנשיא, הרי הביקורת היא לב ליבה של הדמוקרטיה" - כך אמר הבוקר (יום ד') מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בדיון של הוועדה לביקורת המדינה. דבריו של המבקר נאמרו על רקע המחלוקת עם אנשי הנשיא, שמעון פרס, שלא איפשרו לצוותי הביקורת להיכנס למשכן בירושלים. בתחילת הישיבה התייחס חבר ועדת וינוגרד, פרופ' יחזקאל דרור, לדבריו שעוררו סערה פוליטית.

  

"משרד המבקר רוצה להמשיך ביקורת שהחל בה לפני כשנתיים וחצי", אמר המבקר. "אז כבר היו ממצאים ראשוניים, אך הפסקנו את הביקורת נוכח פניית החוקרים שעסקו בתיק משה קצב. הביקורת שאנחנו רוצים לחדש אותה עכשיו לא נוגעת להחלטות הנשיא, אלא עוסקת נטו באדמינסטריציה. לא יכול להיות שיהיה גורם מסוים שהחלה שם ביקורת, ובאיזשהו שלב יחליט שאי אפשר לבדוק אותו. הכנסת צריכה לומר את דברה בעניין הזה.


אורלב ולינדנשטראוס בישיבת הוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 

"במשך חודשים ארוכים אנחנו מנהלים שיחות עם בית הנשיא, שמתנהל איתנו בהלוך ושוב. לא מקיימים עמנו דיונים ולא מחזירים לנו תשובות. זה לא ראוי. היתה לי שיחה עם הנשיא הקודם, וסיכמנו שבבוא הזמן נחדש את הביקורת. עם הנשיא הנוכחי התנהלו שיחות עם צוותו. אתם מכירים אותי, אני לא מוותר: ב-1 באפריל תתחיל הביקורת. אני לא מאמין שדבר כזה יכול לקרות במדינת ישראל, זה לא בא בחשבון".

 

יושב ראש ועדת הביקורת, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי "הוועדה תיתן גיבוי מלא למבקר המדינה לערוך ביקורות בכל מוסדות המדינה ללא יוצא דופן. איני רואה שום חסינות לשום מוסד ממלכתי מפני ביקורת המדינה. ראוי שבית הנשיא יהיה מופת

ודוגמה בהתנהלות כמוסד שמסמל את מדינת ישראל".

 

אורלב הוסיף כי גם הכנסת עצמה - "שהיא המוסד החשוב ביותר במדינה" - עומדת לביקורת מטעם משרד המבקר. ח"כ יואל חסון הוסיף כי גם לדעתו מוסד הנשיאות צריך לעמוד לביקורת.

 

בתגובה לתמיכה אמר המבקר: "אני לא שייך לשום מפלגה, ואני שמח לקבל את הגיבוי של כולכם. מה זה? זה פשוט מקומם שפוגעים במוסד הדמוקרטי החשוב ביותר במדינת ישראל". 

 

תגובת בית הנשיא

מלשכתו של הנשיא שמעון פרס נמסר בתגובה: "במהלך 60 שנות קיום המדינה מתקיים הלכה למעשה במשכן נשיאי ישראל מנגנון ביקורת מיוחד, הזהה למנגנון הביקורת המופעל על-ידי משרד מבקר המדינה. מבקר המדינה אינו פועל בבית הנשיא הואיל והעניין מנוגד לחוק יסוד: נשיא המדינה ולחוק המבקר. על מנת לחזק את מנגנון הביקורת הנהוג בבית הנשיא, יזמה הנהלת בית הנשיא דיונים ופגישות עבודה עם אנשי משרד המבקר, כדי לבדוק יחד דרכי התנהלות, פיקוח וביקורת יעילים ומקצועיים.

 

"מנכלי"ת בית הנשיא הודיעה כבר בימים הראשונים בתפקיד כי בית הנשיא חייב לפעול תחת ביקורת חיצונית מקצועית, ובימים אלו אנו נמצאים בשלבים אחרונים של המכרז למציאת חברת ביקורת חיצונית אמינה. מעבר לעובדה שחלים על בית הנשיא תהליכי ביקורת מקצועית וקפדנית, החשב הכללי בבית הנשיא כפוף ומופעל על-ידי החשב הכללי במשרד האוצר, וכל האינפורמציה הקשורה לקליטת עובדים, למכרזים והתקשרויות חוזיות ואחרות ולתשלומים, מתבצעת בשקיפות מלאה ובאמצעות החשב הכללי באוצר. כל אזרח בישראל, וכן מבקר המדינה רשאים לעיין בספרים ולקבל את התמונה המלאה מהחשב הכללי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לינדנשטראוס ואורלב בדיון, היום
צילום: גיל יוחנן
פרס. הביקורת - לא על ההחלטה
צילום: ישראל הדרי
מומלצים