שתף קטע נבחר

מיקרוסופט נפתחת: התסריט האופטימי

בכירי מיקרוסופט הכריזו ביום ה' על פתיחת ממשקי התכנות לשותפים ומתחרים, מחויבות לתקנים ולזכות הבחירה של המשתמשים. עד כמה שוות ההצהרות הללו ותסריט אחד, אופטימי במיוחד. פרשנות

האם מיקרוסופט מתחילה לנגן מנגינה אחרת? רבים בעולם קיבלו את ההכרזות של בכירי מיקרוסופט מיום ה' ברגשות מעורבים. מצד אחד, אם מיקרוסופט כנה בכוונותיה, הרי כי מדובר בהכרזה המשנה כליל את פניה של מיקרוסופט, ואת עולם התוכנה ועל כך יש לברך.

 

מצד שני, צריך לזכור שמדובר במיקרוסופט. זו החברה שניסתה כל תעלול משפטי שקיים בספר ואף המציאה כמה תעלולים שלא כתובים בספר, כדי להתחמק מלתת את הדין על בריונותה העסקית וניצול לרעה של כוחה בשוק כדי לחסל מתחרים.

 

בניגוד לארצות הברית, שם הסתיים לפני שלושה שבועות הפיקוח הפדרלי העיקרי על התנהלותה של מיקרוסופט, האיחוד האירופי נוקט ביד קשה כלפיה ומגלה ספקנות ביחס להצהרותיה. אם בארצות הברית מאמצי הלוביסטים עזרו למיקרוסופט לחמוק מפיקוח אמיתי - בתי הדין של האיחוד

האירופי הבהירו לחברה באמצעות קנסות כואבים שאיתם, לא משחקים.

 

היהפוך נמר חברבורותיו?

והאומנם יהפוך כושי עורו ומיקרוסופט את פניה? מדובר בחברה שעד לאחרונה הפגינה זלזול בפסיקות האיחוד, ואף נקנסה על אי ציות. 30,000 עמודי הקוד ששוחחרו השבוע לרשת, הם אותם עמודים שמיקרוסופט נדרשה לשחרר עוד ב-2004.

 

יש לזכור כי מדובר בחברה שלא פעם לחצה על חברות המפיצות תוכנות קוד פתוח, טענה שהפרו פטנטים שלה, משכה אחרות בתהליכים משפטיים ארוכים ואיימה אפילו לתבוע משתמשים קטנים - ולפתע פתאום היא פונה לדרך אחרת?

 

אם להאמין להצהרות, התשובה חיובית. ואני מעז להשליך יהבי על ריי אוזי. עוד לפני שנה טענתי שהאיש הזה ישנה את פני החברה, והשתתפותו בוועידה אמש במקומו של גייטס שפרש, יכולה להעיד על השינוי, מעבר לעובדה שהוא טרם הפר הבטחה כלשהי לציבור, בניגוד לחלק מחבריו לוועידה.

 

בכירי החברה הצהירו כי מפתחי קוד פתוח יוכלו לגשת לממשקי הפיתוח עבור חלונות ואופיס, בלי צורך לשלם, לחתום על הסכמי סודיות או לחשוש מתביעה. מיקרוסופט תיישר קו לפי סטנדרטים של התעשייה ותאפשר, אולי לראשונה בתולדותיה - בחירה אמיתית ללקוחותיה.

 

לא משנה אם ההכרזה של בכירי מיקרוסופט מאמש על פתיחת הקוד של ממשקי התכנות למוצרים העיקריים שלהם Windows ואופיס, נעשית כהחלטה אסטרטגית בעלת רצון כן לשינוי, או מפחד חקירות ההגבלים העסקיים באיחוד האירופי. מה שכן משנה היא ההשפעה של ההכרזה הזו עלינו, המשתמשים הקטנים. כל אותם מיליוני האנשים שמשתמשים במוצרי מיקרוסופט כדי לקרוא את שורות אלה באינטרנט, כדי לכתוב מכתבים או להעתיק מוזיקה לנגן ה-MP3 שלהם.

 

אז מה צפוי להשתנות? לא נסתכן בנבואות ארוכות טווח בטרם יפוג הערפל, אך הנה תסריט אופטימי למדי - המתבסס על ההכרזות של אמש. 

 

מערכות הפעלה: חשיפה לעולם 

שחרור ממשקי התכנות (API) של Windows (ולא, חלילה, קוד המקור המלא), תשפיע ישירות על תוכנות ניהול הקבצים החיצוניות שכעת, ככל הנראה, יוכלו "לדבר" יותר טוב עם מערכות הקבצים מבית מיקרוסופט.

 

הבעייה העיקרית של כתיבת קבצים על ידי מערכות ההפעלה מבוססות לינוקס, למערכת הקבצים הקניינית NTFS, שמיקרוסופט מעולם לא שחררה את הקוד שלה לקהילת הקוד הפתוח - עשוייה להיעלם עם הפצת המידע המתאים. אם מיקרוסופט תעמוד בהבטחתה, הרי שתוך מספר חודשים, אולי אפילו בהפצת Ubuntu הבאה (או זו שאחריה לכל המאוחר), נוכל אולי לקבל מנהל קבצים לא מתוצרת מיקרוסופט שקורא וכותב באופן טבעי, יציב ואמין לכל מערכות הקבצים שלה.

 

אך לתרחיש הזה יש סייג - היועץ המשפטי של מיקרוסופט דיבר על פיתוחים שלא למטרות מסחריות. הפצות לינוקס לא בהכרח עומדות בתנאי הזה, ובהחלט יהיה מעניין לראות איך תנהג מיקרוסופט בעניין.

 

עוד צפוי כי התהליך הזה ייטיב עם תוכנות וירטואלזציה וההפעלה של תוכנות המיועדות ל-Windows, תחת מערכות הפעלה אחרות כמו OSX ולינוקס.

 

יכול אפילו להיות שהצעד של מיקרוסופט ידרבן חברות נוספות, במיוחד בתחום החומרה, לשחרר לרשת את התיעוד וקוד המקור של מנהלי ההתקנים שלהן - מה שיעניק להפצות לינוקס השונות זריקת מרץ משמעותית. לאחרונות, תמיכה ראויה בהתקני חומרה שונים היא עקב אכילס משמעותי.

 

דפדפנים : תמיכה בתקנים

הטרוניה מספר אחת כנגד דפדפן Firefox, היא שאי אפשר לצפות בו כמו שצריך בלא מעט אתרים ישראליים וגם כמה אתרים גדולים בעולם. הסיבה לכך היא לא הדפדפן אלא שאותם אתרים נבנו לפי תקנים של מיקרוסופט והותאמו במיוחד ל-Internet Explorer. בזמן שרוב העולם בנה אתרים לפי התקן של W3C, מיקרוסופט באה וכפתה המצאות שונות ומשונות משלה לדפי רשת, עוד מימי מלחמת התקנים מול Netscape.

 

התוצאה הייתה שרוב מפתחי האתרים בישראל העדיפו ליישר קו לפי הדפדפן השולט - הדפדפן של מיקרוסופט, לא שעו לתקנים וכתבו אתרים שנראים ופועלים היטב רק ב-Explorer. ריי אוזי שם לזה סוף. במסיבת העיתונאים הטלפונית הצהיר אוזי כי מיקרוסופט תכבד את התקנים הבינלאומיים ואת "האנשים בעלי המחוייבות שעומדים מאחוריהם".

 

כך שיש מה לצפות ל-Internet Explorer 8. הוא יתמוך בתקנים הבינלאומיים, בדיוק כמו Firefox ודפדפנים אחרים. התוצאה תהיה שסוף סוף אתרים בישראל יאלצו להתאים עצמם לתקן אחד - ובא לציון גואל.

 

אופיס: זכות הבחירה

המהפכה הגדולה ביותר, היא באופן צפוי, בחוליה החלשה ביותר בשרשרת: אופיס. ערכת התוכנות המשרדיות של מיקרוסופט, ואחד משני מקורות ההכנסה העיקריים של החברה, נמצאת כבר תקופה ארוכה תחת מתקפה מתמשכת:

שירותי הרשת שנוגסים בה מצד אחד, וחבילות התוכנה המשרדיות החופשיות כמו OpenOffice, שמכרסמות בה מצד שני.

 

בכל הנוגע לתקנים של מסמכים, מיקרוסופט עד היום הייתה פרד עיקש. היא תמכה בצורה מעולה בייבוא של מסמכים מתוכנות אחרות. אבל אם רצית לייצא מסמך מתוך Office לתוכנה אחרת - התחילו הצרות. עד היום משתמשי OpenOffice מתלוננים שמסמכים שנכתבו למשל, ב-Word של מיקרוסופט ונפתחים ב-Writer (כתבן) המקביל ב-OpenOffice - סובלים מבעיות עימוד, התאמה של גופנים ובאופן כללי: נראים נורא - וגם להיפך.

 

גם כאן, אמר ריי אוזי, כי מה שהיה הוא לא מה שיהיה. מיקרוסופט אומנם תמשיך לקדם את התמיכה ב-OOXML, התקן האחיד שלה למסמכים, אך באותה שיחת ועידה טלפונית הבטיח ארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט (התפקיד אותו מילא עד לאחרונה גייטס), כי מיקרוסופט תאפשר למשתמשיה את זכות הבחירה. אותה זכות שהייתה צריכה להיות להם מזמן - להחליט באיזה תקן הם רוצים לשמור את המסמך שלהם.

 

אם תעמוד מיקרוסופט בהבטחתה, התקנים של OpenOffice ושירותי מעבדי התמלילים המקוונים, יהפכו ללא פחות נפוצים מקבצים עם סיומות .doc, .xls ואחיותיהן מחבילת התוכנות המשרדיות של ענקית התוכנה מרדמונד.

 

יחס לקוד הפתוח: היינו כחולמים

לו פעילי תנועת הקוד הפתוח היו מאזינים למסיבת העיתונאים, הם היו צריכים לצבוט את עצמם כדי לוודא שהם לא חולמים: בוב מוגליה, סגן נשיא לשרתים וכלים במיקרוסופט הבטיח שגם ממשקי התכנות (API) של פלטפורמת .net יפתחו לעולם ושמיקרוסופט תצטרף לארגוני הקוד הפתוח. מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר, אמר שימונה סגן נשיא מיוחד לענייני תאימות לקוד פתוח. בראד סמית', היועץ המשפטי הראשי, הצהיר קבל עם ועדה שמיקרוסופט לא תתבע מפתחי קוד פתוח שישתמשו בקוד שלה לצרכים לא מסחריים. החברה שתמיד הייתה שנואת נפשה של התנועה והאוייב מספר 1 - לפתע מושיטה לה יד לשלום?

 

לנו המשתמשים, זה אומר יותר יישומים, יותר תאימות ויותר אחידות. היישומים שמשמשים אותנו ביום-יום ולמטרות מיוחדות, יהיו טובים יותר, יציבים יותר ומהירים יותר.

 

רוח חדשה?

כעת נותר רק לקוות שמיקרוסופט תשים מעשים מאחורי הצהרות הענק שלה, שלטענת האיחוד, כבר נשמעו בעבר. נקווה שהרוח החדשה שכביכול מנשבת בבניינים בדרך מיקרוסופט 1 ברדמונד, תשפיע גם על מחלקות השיווק והרישוי של מיקרוסופט: שהצהרות על השתלטויות עוינות וסחטנות שמופעלת על יצרניות חומרה לשלב את Windows במחשביהן - יהפכו לנחלת העבר. הצעד של אתמול, הגם שעיקרו מכווון לפיתוח התוכנה, דווקא ישפיע לטובה - התחרות בשוק המוצרים העיקריים של מיקרוסופט תגדל בזכות הצעד הזה.

 

יותר אנשים עשויים לבחור בלינוקס וב-OpenOffice כאלטרנטיבה, מה שיקטין את חלקה של מיקרוסופט בשוק ויגרום לה למצוא מקורות הכנסה חליפיים ואולי לזנוח את דרכיה העסקיות הנלוזות.

 

השורה התחתונה היא שאנחנו הצרכנים, בטווח הקרוב והרחוק, רק נרוויח מההצהרה של אמש, ומהדרך החדשה עליה הצהירו מנהלי מיקרוסופט - באם תתמיד לצעוד בה. חובת ההוכחה עכשיו מוטלת על כתפיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילכו יחדיו? סמלי חלונות ולינוקס
מבשר השינוי? אוזי
מומלצים