שתף קטע נבחר

הבוקר: הכרעה בפרשת קצב; שעת מבחן למזוז

ב-8:45 יודיע בג"ץ אם הוא מאשר את עסקת הטיעון של הנשיא לשעבר. פרט לקצב, ההחלטה עשויה להשפיע על תפקודו ואף על המשך כהונתו של היועץ המשפטי לממשלה, ששיקול דעתו בפרשה המורכבת עומד לבחינה. וגם: האם עיון בפרוטוקולים יכול להצביע על נטיית השופטים?

קשה לנבא מה יחליטו הבוקר (יום ג') שופטי בג"ץ שדנו בעתירות נגד עסקת הטיעון של הנשיא לשעבר, משה קצב. ואולם, מלבד על הנשיא לשעבר, החלטת השופטים עשויה להשפיע במידה רבה גם על תפקודו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז - אפילו עד כדי מהלך חריג של התפטרות.

 

במקרה ששופטי ההרכב יקבלו את העתירות נגד העסקה, שנרקמה על דעתו של מזוז, תהיה זו מכה של ממש לשיקול דעתו של היועץ. ואפילו במקרה שהעתירות יידחו, בהחלט עשויה להירשם בקרב השופטים דעת מיעוט, שתמתח ביקורת על מזוז - אם כי במצב כזה לא צפויים זעזועים במשרד היועץ המשפטי לממשלה. 

 

שר המשפטים, דניאל פרידמן, כבר הודיע שלדעתו - בכל מקרה - היועץ המשפט לממשלה אינו צריך להתפטר מתפקידו.

 

לאן נושבת הרוח?

חמשת השופטים בהרכב - נשיאת בית המשפט דורית ביניש, המשנה לה אליעזר רבלין והשופטים איילה פרוקצ'יה, אדמונד לוי ואשר גרוניס - יפרסמו בשעה 8:45 את החלטתם, ויקבעו האם כתב האישום יתוקן או שקצב יורשע בהטרדה מינית אך לא באונס, כפי שנטען בטיוטה הראשונית.

 

מקורבי הנשיא אמרו אתמול כי "גם אם בסופו של דבר בג"ץ יקבל את הסדר הטיעון, הנשיא לשעבר אינו יכול להיות מרוצה

הוא עבר סבל נוראי ועינוי דין שאי אפשר לתאר אותו. האשימו אותו במעשים נוראים שלא היו ולא נבראו, על לא עוול בכפו".

 

בכל מקרה, על אף שרק בבוקר נדע מהי החלטת השופטים, מעיון בפרוטוקלים של דיוני בג"ץ ניתן להסיק משהו על הלך הרוח של השופטים, ומה הם הנתונים שיעמדו בבסיס פסק הדין שיקריאו.

 

מי שהיתה הדומיננטית ביותר במהלך הדיונים היא לא אחרת מנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, שאמרה: "אין הסבר מספק לפער בין טיוטת כתב האישום לבין הסדר הטיעון".

 

 

הנשיאה התייחסה לטענת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שאמר כי העבירות שבהן יורשע קצב במסגרת העסקה הן חמורות, ויש סימליות בכך שהנשיא התפטר. "איזו סימליות יש בזה שהוא היה בנבצרות חודשיים?", שאלה ביניש, והמשנה לפרקליט המדינה עו"ד שי ניצן ענה אז: "נשיא שמודה שניסה לחבק, לנשק ולהיצמד למתלוננת כמה פעמים, ועשה זאת גם למתלוננת נוספת, וניסה להטריד עד - בעיניי זה דבר חמור, ואני עומד על זה".

 

אלא שביניש לא הירפתה, ולאחר מכן שאלה: "ומה עם הקלון? (בהרשעה - א.ז) הסכמתם עליו? הרושם שלי הוא שהסנגורים יבקשו לטעון שזה ללא קלון". כאן ציין פרקליטו של קצב, עו"ד ציון אמיר, כי "אכן נטען כך" ונציג הפרקליטות אמר: "אנחנו נטען בכל פעם שנצטרך כי יש בתיק הזה קלון. צריך מידת חוצפה רבה מצד קצב לנסות ולהתקבל אחרי הרשעה בתיק כזה לתפקיד ציבורי".

 

ומה חושבים הגברים?

את הביקורת הנוקבת ביותר השמיעה ביניש לקראת סיום חלקו הראשון של הדיון, כשקבעה: "כתב האישום נגד השר חיים רמון חמור יותר מכתב האישום נגד קצב". בהתבטאות חריגה היא הוסיפה: "המעשים המתוארים בכתב האישום של קצב אינם נחשבים עבירות מין". על המקרה שבו ליטף הנשיא את אחת מהעובדות הכפופות לו הסבירה ש"מדובר בעוולה אזרחית ולא בעבירת מין".

 

גם השופטת איילה פרוקצ'יה הפגינה דומיננטיות בדיונים, כשאמרה: "הרושם שאני מקבלת הוא שהתביעה עשתה פעמיים

שקלול של סיכונים - בינואר (עם הגשת טיוטת כתב האישום החמורה יותר - א.ז.), וביוני (אחרי עיסקת הטיעון - א.ז.). כנראה בפעם הראשונה רף הסיכון מפני זיכוי היה לא גבוה, ובפעם השנייה הרף הזה השתנה...  ואני שואלת את עצמי - האם כשמדובר בנשיא מדינה, רף הסיכון צריך להיות כל כך גבוה? לא מצאתי בתיאורים הסבר המניח את הדעת למהפך הדרמטי שקרה".

 

ומה עם שלושת השופטים האחרים היושבים על המדוכה? דום כמעט מוחלט, למעט התבטאויות בודדות - הם כמעט ולא אמרו דבר. קשה לברר לאן הרוח נושבת מבחינתם. 

 

החלטת השופטים בסוגייה היא ההליך האחרון בתיק, לאחר שביולי 2007 החליט בג"ץ להוציא צו על תנאי נגד הסדר הטיעון עם הנשיא לשעבר. בית המשפט חייב את מזוז לנמק את הסיבות שהובילו לפער בין הסדר הטיעון לבין טיוטת כתב האישום שפורסמה כמה חודשים קודם לכן.

 

הפער בין הטיוטה לעסקה

הטיוטה הראשונית של מזוז, שפורסמה באפריל 2007, כללה 36 אישומים שונים, בהם עבירות אונס שביצע לכאורה הנשיא השמיני של מדינת ישראל החל מ-1999 ועד 2006. חודשים ספורים לאחר מכן הוחלט במשרד המשפטים על הסדר טיעון עם הנשיא לשעבר, כשפער רחב מפריד בין האישומים באונס לבין הסדר טיעון בו מואשם הנשיא בעברות קלות יחסית של "חיבוק וליטוף". פער זה הוא שעומד במרכזן של העתירות שעניינן יגיע לסיום מחר.

 

במשרד המשפטים טענו אז כי "לא היה 'סיבוב פרסה' בעמדת היועץ והפרקליטות". מדובר בתהליך מצטבר והולך של

כרסום במסכת הראייתית הנדרשת כדי לבסס יסוד סביר להרשעה, אמרו. העותרים לבג"ץ כמובן לא קיבלו את הטענות.

 

ופרקליטי קצב, מה הם אמרו? לא הרבה, בעיקר האשימו את כולם. "אחרון הנבלים, רוצחי המונים, פושעים כנגד האנושות, רוצחים שפלים של ילדים, אנסים סדרתיים, סוחרי סמים המרעילים נפשותיהם של אוכלוסיות שלמות - קיבלו משפט הוגן, ואילו קצב נזרק אל הכלבים, שילקקו את דמו", אמרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. על כף המאזניים
צילום: גיל יוחנן
קצב. החלטה גורלית
צילום: איי פי
ביניש. "מה עם קלון?"
צילום: גיל יוחנן
צילום: זום 77
פרוקצ'יה. חיפשה הסבר
צילום: זום 77
מומלצים