שתף קטע נבחר

עסקת קצב: האם שופטי השלום יהפכו את הקערה?

כתב האישום המתוקן נגד משה קצב יוגש מחר לבית-משפט השלום בירושלים. נשיאו צפוי לבחור שלושה שופטים, לאישור הסדר הטיעון. אלה אינם מחויבים לפסיקת בג"ץ בנושא, אך בניגוד לשופטי העליון - יתייחסו אך ורק לכתב האישום המתוקן, במנותק מהטיוטה המקורית של מזוז. ובכל זאת, למתלוננות א' ו-ל' עוד יש מה לעשות

בעקבות ה"אור ירוק" שהעניק בג"ץ לעסקת הטיעון השנויה במחלוקת עם נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, הכדור עובר למגרשו של בית-משפט השלום בירושלים. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הודיע הערב (יום ד') כי חרף בקשת התנועה לאיכות השלטון, שדולת הנשים ועמותת "קולך" לדיון בעסקת הטיעון בהרכב מורחב בבג"ץ - הוא לא יעכב עוד את הגשת כתב האישום המתוקן.    

 

מחר, אם כן, תגיש הפרקליטות לבית-משפט השלום את כתב האישום

המתוקן נגד הנשיא השמיני. במסגרת הסדר הטיעון, צפוי קצב להודות בעבירות מין קלות, יחסית לטיוטת כתב האישום המקורי: מעשים מגונים תוך הפעלת אמצעי לחץ והטרדה מינית. בית-המשפט יתבקש לאשר את ההסדר, במסגרתו קצב לא ירצה עונש מאסר. אף שהערכאה הגבוהה - בית-המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ - הכשירה את ההסדר, בית-משפט השלום אינו מחויב לסמוך עליו את ידו.

 

מי שיבחר את הרכב השופטים יהיה נשיא בית-משפט השלום בירושלים, השופט אמנון כהן. באורח לא שגרתי בתיקים מן הסוג הזה, בכוונתו למנות הרכב של שלושה שופטים, שיבחן את ההסדר הטיעון. לא מן הנמנע שהוא עצמו יעמוד בראש ההרכב. בעבר, בראיון לביטאון ועד מחוז ירושלים של לישכת עורכי-הדין, התייחס כהן לתיק והעלה את האפשרות שיגיע למחוזי. "מוקדם לרתום את העגלה לפני הסוסים".

 

א' ו-ל' יוכלו להגיש תצהיר בכתב

כך או כך, עם מינוי השופטים, ייקבע גם מועד ל"הקראה"- הליך בו הנאשם מתייצב בפני בית-המשפט, וכתב האישום מוקרא לו, תוך שבית-המשפט מוודא כי הוא מודע לאישומים התלויים נגדו ולהשלכותיהם. לאחר מכן יודיע נציג התביעה, כי הצדדים הגיעו להסדר טיעון בתיק. בשלב זה, על פי הנוהג, ישאל ראש הרכב השופטים את הסנגורים האם הסבירו לנשיא לשעבר את העובדה, כי בית-המשפט איננו מחויב לאמץ את ההסדר - ויש לו שיקול דעת עצמאי.

 

בשלב הבא יידרש נציג מטעם התביעה לנמק את הסיבות להסדר הטיעון, ואילו

נציג מטעמו של קצב יבקש מבית-המשפט לאמצו. הנאשם עצמו - האזרח מספר 1 לשעבר - יעמוד ויתבקש להודות באשמה. במערכת המשפטית מעריכים שבית-משפט השלום אכן יאשר את הסדר הטיעון, אולם הוא עשוי להפתיע. כמקובל בעבירות מין, ההליך אמור להתנהל בדלתיים סגורות וללא נוכחות התקשורת - אלא אם הנשיא אמנון כהן יחליט אחרת.  

 

חשוב לציין, כי בניגוד לדיונים שהתנהלו בבג"ץ - בדיונים בשלום לא תילקח שחשבון טיוטת כתב האישום המקורי; השופטים יתייחסו לתיק כאילו זו מעולם לא הייתה קיימת, וכאילו מעולם לא שמעו על הטענות בדבר עבירות מין חמורות יותר מאלו המוצגות בכתב האישום המתוקן. ואולם לשתי המתלוננות המופיעות בכתב האישום המתוקן - א' ממשרד התיירות ו-ל' מבית הנשיא - קיימת האפשרות להגיש תצהיר בכתב, דרך היועץ המשפטי לממשלה, ולבקש מבית-המשפט להטיל על הנשיא עונש כבד יותר מזה שמייעדת לו הפרקליטות.   

 

הקלון: "עניין מהותי, לא כספי"

ומה לגבי סוגיית הקלון? כאן מדובר בשאלה מורכבת, הנתונה לשיקול דעתם הבלעדי כמעט של בית-משפט השלום. שאלה זו פורטה בהרחבה בפסק הדין שהנפיק אתמול בג"ץ, כאשר השופטים דחו פה-אחד את העתירה שדרשה לכלול את סעיף הקלון בהסדר הטיעון עם קצב. הפרקליטות, על כל פנים, הודיעה שתבקש להטיל על הנשיא לשעבר את הקלון - ובכך לשלול ממנו הטבות פרישה מפליגות ואפשרות לשוב בזמן הקרוב לחיים ציבוריים.

 

קצב עצמו רואה בדרישת הקלון נקמה אישית בו, ופרקליטיו איימו כי הדבר יוביל להסתלקותו מהסדר הטיעון. היום נועץ .קצב הנשיא לשעבר עם פרקליטיו, אך טרם הוחלט סופית כיצד ינהג באם התביעה תתעקש על קלון. נראה כי הוא אינו מוכן להרפות מהדרישה להימנע מכך, ואפילו בניגוד לעצתם של חלק מהפרקליטים. "הנושא הוא מהותי ועקרוני, ולא כספי", אמר על כך ל-ynet עו"ד אבי לביא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יתבקש להודות: קצב
צילום: איי פי
עקרוני, לא כספי: עו"ד לביא
כתב האישום כבר בדרך: מזוז
צילום: גיל יוחנן
מומלצים