שתף קטע נבחר

נשיא פולין: נשיב אזרחות ליהודים שגורשו

בטקס לציון 40 שנה למתקפה האנטישמית על יהודי פולין, הצהיר הנשיא קצ'ינסקי כי יאפשר השבת אזרחות ליהודים שאולצו לעזוב את המדינה. "זו תרומה אישית לתיקון השלכות המאורעות העצובים והמבישים הללו", אמר. בטקס נכחו חלק מהמגורשים, שעבורם מדובר בסגירת מעגל: "שבנו לכאן כדי לסיים את הפרק העצוב הזה"

נשיא פולין, לך קצ'ינסקי, התחייב היום (שבת) להשיב את אזרחותם הפולנית של יהודים שאולצו לוותר עליה כאשר ברחו מהמדינה בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה.

 

קצ'ינסקי, שדיבר בטקס לציון 40 שנה למתקפה האנטישמית על יהודי פולין לאחר המלחמה, אמר כי "כל אלה שאולצו לעזוב אז, ואזרחותם נלקחה מהם, יוכלו לקבלה בחזרה". הטקס נערך בתחנת הרכבת "דנסק" בוורשה, ממנה גורשו כ-15 אלף מיהודי פולין בעקבות קמפיין אנטישמי שערך הממשל הקומוניסטי במדינה בשנת 1968. אזרחותם של המגורשים נשללה, והם הצטוו שלא לשוב עוד לאדמת פולין.

 

"אני מוכן, ללא דרישות מוקדמות, להשיב את האזרחות הפולנית לכל מי שגורש אז ומעוניין בה. מדובר עבורי בתרומה אישית לתיקון ההשלכות של המאורעות העצובים והמבישים הללו. לעולם לא עוד", הוסיף קצ'ינסקי.

 

בין הנוכחים בטקס היו גם חלק מהיהודים שגורשו אז, ושבו ברגשות מעורבים לאדמת פולין כדי "לסגור מעגל". "עזבנו משום שלא יכולנו להיות פולנים, ולא יכולנו לחיות כיהודים. פולין של אותה התקופה לא הייתה מעוניינת בנו", סיפר מיכאל סובלמן, שהיה בין המגורשים.

 

"לקחנו איתנו קצת מפולין במזוודה"

לדבריו, למרות הגירוש המביש, השנים שעברו לא השכיחו ממנו את זכרונות ילדותו. "במזוודות לקחנו איתנו קצת מפולין, שהיה עמנו ב-40 השנים האחרונות. היום, בצורה סימלית, שבנו לכאן כדי לסיים את הפרק העצוב הזה", הוסיף.  

 

הנשיא הפולני, הידוע בקרבתו אל אנשי הקהילה היהודית, העניק לאחרונה אותות מיוחדים ותעודות הערכה לכ-50 אזרחים תושבי ארצו, על כך שהצילו יהודים בפולין בתקופת מלחמת העולם השנייה.

בין מקבלי האותות היו גם ילדיו של קצין גרמני שהציל בזמנו את חייו של המוזיקאי ולאדיסלב שפילמן, שעל סיפור חייו התבסס הסרט הנודע "הפסנתרן", בבימויו של רומן פולנסקי.

 

בחודש יוני האחרון השתתף הנשיא בטקס הנחת אבן הפינה של "המוזיאון לתולדות יהדות פולין" באושוויץ. לאחר הטקס אמר קצ'ינסקי ל-ynet: "אני מבטיח חגיגית, שהמוזיאון קום יקום בתוך פחות משנתיים וייתן ביטוי מלא לתרומתם האדירה של יהודי פולין לתרבות הפולנית ולתרבות העולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצ'ינסקי מעניק אותות למצילי יהודים בשואה
צילום: איי פי
מומלצים