שתף קטע נבחר

בלעדי ל"כלכליסט": דו"ח גרונאו מחזק את חברות הסלולר

הוועדה ממליצה שחברות הסלולר יוכלו להתחרות בבזק בטלפונים הקוויים ולהיכנס לתחום השיחות הבינלאומיות. בזק תוכל לשווק סל שירותים הכולל טלוויזיה, טלפון ואינטרנט ותיהנה מהקלות בפיקוח על התעריפים

דו"ח ועדת גרונאו לשוק התקשורת מחזק את חברות הסלולר. לפי המלצות הוועדה, שחלקן הגיעו לידי "כלכליסט", חברות הסלולר יורשו לקבל רישיון של ספק שיחות בינלאומיות וכן להתחרות בבזק בתחום הקווי.

 

הוועדה שבראשה עמד פרופ' ראובן גרונאו המליצה לשר התקשורת אריאל אטיאס לאמץ מדיניות שלפיה תפורק הרשת של בזק למקטעים (unbundling), כך שהחברות המתחרות בבזק יוכלו לחכור מקטעים אלו ולספק שירותי טלפון וגישה לאינטרנט ישירות ללקוח הסופי. חברות הסלולר יורשו לחכור מקטעים אלו מבזק ולהפוך בעצמן לספקי שירות טלפון קווי. בזק תהיה מחויבת להחכיר מקטעים אלו במחיר מפוקח.

 

"הערפל יתפזר תוך שבוע"

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "בתוך שבוע יפורסמו המלצות הוועדה והערפל סביב הפרטים הקטנים יתפזר". ועדת גרונאו הוקמה בדצמבר 2006 כדי לבחון כיצד להקל את המגבלות המוטלות על בזק כך שיתאפשר לה לבצע השקעה בשדרוג תשתיות התקשורת הקווית בישראל.

 

בתמורה לפירוק הרשת של בזק למקטעים תקבל החברה הקלות משמעותיות בכל הקשור ליכולת שלה לשווק סלי שירותים. כפי הנראה, תוכל בזק לחזק את שיתוף הפעולה עם החברה־בת yes ולשווק איתה סל שירותים הכולל אינטרנט מהיר, טלפון וטלוויזיה רב־ערוצית. עד כה יכלה בזק לשווק רק ADSL עם שירותי yes. סל השירותים של בזק יתחרה בסל מקביל של חברת הכבלים HOT, שכיום נהנית מבלעדיות בכל הקשור לשיווק שירותים בצורה זו.

 

בזק לא תמזג את yes

במקביל צפויה בזק לקבל גם גמישות תעריפים מסוימת, שתאפשר לה להוזיל את השירותים ללקוחות הפרטיים ולהתחרות טוב יותר בסלקום וב־HOT על מגזר הלקוחות העסקיים. עם זאת, ההמלצות אינן מקלות על בזק בכל הקשור להפרדה המבנית הקיימת בין זרועותיה, כלומר החברה לא תוכל למזג את yes לתוכה.

עוד עולה מהמלצות הוועדה כי חברות הסלולר לא יהיו מחויבות לפרק את הרשת שלהן למקטעים, כלומר לאפשר כניסת מפעילים וירטואליים. עם זאת, ההחלטה על המפעילים הווירטואליים נמצאת בימים אלו על שולחנו של השר ללא קשר להמלצות ועדת גרונאו.

 

מפעילים וירטואליים בדרך

בשוק מעריכים כי ההמלצה של גרונאו לפרק את הרשת של בזק למקטעים עשויה להשפיע על אטיאס לקבל החלטה דומה לגבי הרשת של חברות הסלולר, ולאשר הכנסת מפעילים סלולריים וירטואליים לישראל. בכל מקרה, גרונאו מחזק את חברות הסלולר, שיוכלו גם הן לשווק סלי שירותים, ובהם טלפון סלולרי, שיחות לחו"ל, טלפון קווי וגישה לאינטרנט.

 

מקורות בשוק התקשורת מציינים כי עד לפני כמה ימים שרר עדיין חוסר הסכמה מהותי בקרב חברי הוועדה. לפי המקורות, אנשי משרד התקשורת דרשו לפתוח את הרשת של בזק למתחרים, אך לא הסכימו להקל על בזק בנושאי התעריפים ושיווק סלי השירותים. מנגד, ביקשו אנשי האוצר להקל יותר על בזק כדי לאפשר לחברה סביבה נוחה יותר לבצע את ההשקעה הנדרשת בהקמת רשת חדשה (Next Generation Network — NGN). בסופו של דבר התקבלה עמדה הקרובה יותר לעמדת האוצר.

 

מקור בוועדה אמר כי המדיניות שעליה המליץ גרונאו אינה מהווה "המצאת הגלגל". לדבריו, הוועדה ביססה את המלצותיה על מודלים הקיימים בחו"ל. המקור מעריך כי קיים סיכוי טוב שהשר אטיאס יקבל את המלצות הוועדה, לפחות בנושאי הליבה שלה, שכן אטיאס יודע שעליו לקבל החלטות קשות ולשם כך מינה את הוועדה.

 

עוד אמר המקור כי המלצות הוועדה כוללות שורת הקלות ותמריצים לבזק כדי לעודד תהליכים עסקיים בחברה, ובהם ביצוע השקעות בתשתית. בשלב הנוכחי לא ברור אם הוועדה אימצה את המודל האמריקאי, שלפיו הרשתות החדשות (NGN) של חברות הבזק, כלומר הרשתות המסוגלות להעביר שירותי וידיאו, יישארו סגורות בפני מתחרים. כפי הנראה, חברת הכבלים HOT לא תהיה מחויבת לפירוק למקטעים, לפחות לא בשלב הראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת זכאי
ראובן גרונאו
צילום: ענת זכאי
מומלצים