שתף קטע נבחר

המפלגות הקטנות: נאבק נגד שינוי שיטת הבחירות

במפלגות הדתיות, הערביות ובגמלאים זועמים על הצעת החוק שמבסגרתה ייבחרו מחצית מחברי הכנסת בשיטת בחירות אזורית. ח"כ אורלב: זו תהיה "מכת מוות" למפלגות האידאולוגיות. ח"כ גפני: הסיבה להצעה - משבר המנהיגות במפלגות הגדולות. ח"כ גלנטי: הדמוקרטיה הישראלית תיפגע

זעם וביקורת הבוקר (ב') במפלגות הקטנות בעקבות פרסום היוזמה  של יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ אופיר פינס (עבודה), לשנות את שיטת הבחירות הנהוגה לשיטה בה ייבחרו מחצית מחברי הכנסת בבחירות אזוריות.

 

על פי ההצעה שפורסמה ב-ynet , ייבחרו 60 מתוך 120 חברי הכנסת בשיטת הרשימות הארציות הנהוגה כיום, אך במקביל תחולק המדינה ל-60 אזורי בחירה שייקבעו על ידי ועדת הבחירות המרכזית, ומכל אחד מהם ייבחר חבר כנסת נוסף - נציג אחת המפלגות שמתמודדות בבחירות הארציות. אם תתקבל, צפויה הצעת החוק להגדיל באופן משמעותי את כוחן של המפלגות הגדולות בעוד שהקטנות יוותרו מאחור.

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי "מאחורי התאחדות המפלגות הגדולות סביב שיטת הבחירות האזוריות עומדת כוונה ברורה לעריצות הרוב ולהתעלמות ממגוון הדעות בחברה הישראלית". לדבריו, שיטת הבחירות המוצעת תיתן "מכת מוות" למפלגות האידאולוגיות. "החברה הישראלית המקוטבת והנמצאת תחת איומים ביטחוניים לא יכולה להרשות לעצמה שהכנסת תתנהל כ'שוק פרסי' של ח"כים המייצגים אינטרסים מקומיים. יש לתת עדיפות ברורה להתנהלות פרלמנטרית הנובעת מנקודת מבט של אחריות לאומית כוללת", אמר.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי "ההצעה לשינוי שיטת הבחירות גרועה מכמה בחינות: ראשית, הניסיון בעולם מוכיח שבחירות אזוריות יחזקו את יכולתם של בעלי אינטרסים להשפיע על הנבחרים ולשלוט בהם. שנית, הצעת החוק מבקשת לחזק את המפלגות הגדולות על חשבון הקטנות באמצעות פיתרון כוחני ולכסות בדרך זו על המשבר העמוק, הערכי והרעיוני, של כל המפלגות הגדולות בישראל. "דווקא המפלגות הקטנות מצליחות לייצר עבודה פרלמנטרית טובה יותר ולייצג מסרים ערכיים יחודיים החיוניים לקידום הדיון הציבורי".

 

"בעולם מוותרים על השיטה האזורית"

גם ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) תקף את ההצעה ואמר כי אינה מתאימה למספר האזרחים והבוחרים, לחלוקה הגיאוגרפית ובעיקר לרב תרבותיות שמאפיינת את החברה הישראלית. "אין ספק שתוצר הלוואי של השיטה תהיה פגיעה במפלגות קטנות, לרבות המפלגות הערביות. צר לי שח"כ פינס מוביל הצעה כזאת בשעה שבמדינות רבות הולכים בכיוון של בחירות יחסיות כלל ארציות ומוותרים על שיטת הבחירות האזוריות. המפלגות הערביות יקחו חלק במאבק נגד הצעת החוק".

 

התנגדות לשיטת הבחירות האזוריות נרשמה גם בקרב החרדים. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר כי הנסיון לשנות את חוקי הבחירות נובע ממשבר מנהיגות במפלגות. "מטרת הניסיון הזה, שנעשה גם בעבר, היא להסיט את

תשומת הלב מהבעיה האמיתית שהיא חוסר היציבות במפלגות הגדולות". יו"ר סיעת ש"ס, ח"כ יעקב מרגי, אמר כי הרעיון מנוגד להסכם הקואליציוני. "מדובר בדיון תקשורתי בלבד שהמרחק בינו למציאות רחוק יותר מאשר מזרח למערב", אמר.

 

גם בסיעת הגמלאים מתנגדים להצעת החוק ויו"ר הסיעה, ח"כ יצחק גלנטי, אמר כי מדובר במהלך אנטי דמוקרטי. "גם במצב הנוכחי המפלגות הקטנות מתקשות לשלוח את נציגיהן לכנסת אז על אחת כמה וכמה במצב של בחירות אזוריות. מדינת ישראל איננה רפובליקה גדולה ואין צורך לשנות את שיטת הבחירות הקיימת. שינוי השיטה יפגע אנושות בדמוקרטיה הישראלית וביכולתה לייצג קבוצות מיעוט פוליטיות ואידיאולוגיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורלב. עריצות הרוב
צילום: גיל יוחנן
בעלי אינטרסים יתחזקו. חנין
צילום: גיל יוחנן
הסטת תשומת הלב. גפני
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
טיבי. בעולם זה הפוך
צילום: גיל יוחנן
מומלצים