שתף קטע נבחר

מסתמן: כישלון למבצע "כאן ביתי" של עמידר

עד סוף השנה עלולים אלפי דיירים של עמידר לאבד את זכותם לרכוש את הדירה שבה הם גרים. בין הנפגעים: דיירים רבים שייאלצו לפנות את הדירות לטובת פרויקט פינוי־בינוי

יותר מתשעה חודשים לפני סיומו מסתמן כי המבצע המדובר של עמידר ומשרד השיכון, מבצע "כאן ביתי", שהיה אמור לאפשר מכירת דירות לדיירים מהשכבות החלשות בארץ - נכשל.

 

תחזית קודרת צופה כי בשנים הקרובות יאבדו אלפי דיירים את זכותם לרכוש את הדירה שבה הם גרים. ואם לא די בכך, מתברר כעת כי אף שבמשך שנים מתלוננים ראשי עמידר שהביקוש לדירותיהם גדול בהרבה מההיצע, החלה החברה בתהליך תכנוני למכור את המבנים שלה באזורי ביקוש לקבלנים פרטיים, במסגרת פרויקטים של פינוי־בינוי.

 

במבצע, שהחל בשנת 2006, נרכשו רק כ־5,000 דירות עמידר מתוך 63 אלף. הערכת שמאי של משרד השיכון למחיר הדירות עומדת על 390 אלף שקל, ומהם נדרשים הדיירים לשלם 130 אלף שקל. עם זאת, רבים מתקשים לגייס את הסכום ואחרים נדחים על ידי הבנקים בניסיון לקבל משכנתה.

 

מפנים אבל לאן?

ההפסד של הדיירים החלשים של עמידר עומד להיות כפול. מחד, הסיכוי שיצליחו לרכוש את הדירה שבה הם חיים עד סוף 2008 - סוף המבצע - הוא נמוך מאוד. מאידך, הדיירים שגרים במקומות אטרקטיביים, בסמוך לשכונות הצפויות לעבור שדרוג באזור המרכז, יפסידו הזדמנות להיהפך לבעלי דירות יקרות בהרבה מאלה שבהן הם גרים כיום. בבנייני עמידר שבהם יבוצעו פרויקטים של פינוי־בינוי תשאיר החברה לדיירים החלשים שתי אופציות בלבד: להעתיק את מקום המגורים או לשלם דמי שכירות גבוהים יותר.

 

אחת מאותן דיירות היא יפית חמד, אלמנה שמגדלת לבדה שני ילדים שאחד מהם סובל מנכות, ומתפרנסת מעסק עצמאי של בניית ציפורניים. לדבריה, הבנק אינו מוכן לתת לה משכנתה בגלל חוב של 50 אלף שקל. "אני לא נזקקת", אומרת חמד. "אני מצליחה לפרנס את ילדיי בכבוד, אבל הבנקים מפחדים לתת לי אשראי. מכיוון שהמבצע מסתיים בתוך שנה, אני עלולה לאבד את הזכויות שלי". הבניין שבו מתגוררת חמד, ברחוב הנרייטה סולד 3 בפתח תקווה, הוא חלק מפרויקט עתידי של פינוי־בינוי. אם הדירה לא תהיה ברשותה עד חתימת ההסכם, היא תיאלץ לשלם דמי שכירות גבוהים עבור הדירה החדשה.

 

סחבת נוסח עמידר

בדיקת "כלכליסט" מעלה כי בעלי דירות עמידר רבים מאבדים זמן יקר בשל סחבת במשרדי עמידר. כך אומר שחר אבישי מחברת AMG, המטפלת בדיירים של עמידר הנאבקים בבנקים ובביורוקרטיה. "הבנק לא משחרר את הכסף לפני שהוא מקבל מעמידר את כל המסמכים הדרושים", אומר אבישי. "זו ביורוקרטיה מורכבת עד כדי כך, שגם חברה כמונו, שמתמחה במשכנתאות, מתקשה לסייע לאותם אנשים".

 

העיכובים הביורוקרטיים חלים גם על אלו שמבקשים למכור את הדירות שבבעלותם. בתהליך העברת הבעלות נדרש המוכר להעביר את חוזי המכר דרך עמידר ולרשום את העסקה. ושם, מתברר, מתחילות הצרות. עמידר מעבירה את התיק למינהל מקרקעי ישראל ולאחר מכן לטאבו; אלא שבפועל, תיקים נתקעים ומגיעים רק לאחר שנים לטאבו. "במקרה כזה, איתור התיק הוא משימה בלתי אפשרית", אומר אבישי. עו"ד יעקב בידור מעלה עוד בעיה. לדבריו, כאשר בן זוג בהליכי גירושים מבקש לרכוש את חלקו של הצד השני באמצעות משכנתה, עמידר דורשת כי בן הזוג העוזב יוותר על זכויותיו. כשמעורבים עורכי דין בגירושים, הם אינם מתירים ללקוחותיהם לחתום.

 

חברת עמידר מסרה כי אין סחבת מבחינתה. "אם הדייר עומד בקריטריונים לרכישת הדירה, הוא אמור לסיים את כל ההליך עד 90 יום לאחר תחילתו. אנו עובדים על פי נהלים וכללים ברורים. אין בכוונתנו לטרטר את הדיירים, נהפוך הוא — אנו משתדלים לסייע עד כמה שניתן".

 

ממשרד השיכון נמסר: "במסגרת המבצע המדינה מעניקה הנחות משמעותיות לרכישת הדירה, וניתנות משכנתאות בתנאים מיוחדים לזכאים. מרבית הדיירים מקבלים הנחות של 70%–92% ממחיר הדירה, כך שהמשכנתה והחזרי התשלומים הם נמוכים ביותר. אם הדייר לא יכול לעמוד גם בזה, אין לו שום פתרון אחר לרכישה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלפי דיירים יאבדו הזכות לקניית הדירה
צילום: רוני שיצר
מומלצים