שתף קטע נבחר

יום האדמה ביפו: "מתרחש פה טרנספר כלכלי"

מאות ערבים ישראלים השתתפו בעצרת יום האדמה ביפו, על רקע תסיסה בקרב תושבי בעיר: כ-500 משפחות עלולות לאבד בקרוב את בתיהן - לאחר שהרשויות הוציאו צווי פינוי והריסה בשל טענות לעבירות בנייה. בעצרת השתתפו גם מנהיגי המפלגות הערביות

מאות מערביי יפו, לוד ורמלה יצאו בצהריים (יום ו') לרחובות יפו וציינו את יום השנה ה-32 ליום האדמה. דגלי אש"ף גדולים נפרסו באזור העצרת ומשטרת מרחב יפתח שיגרה לרחובות כ-250 שוטרים כדי לשמור על הסדר והביטחון.

 

העצרת, המאורגנת על-ידי "ועדה עממית להגנה על הזכות לדיור", מתקיימת בסימן לחצים עמוקים ותסיסה בקרב התושבים על כך שכ-500 משפחות בעיר עלולות לאבד את בקרוב את בתיהם. זאת, לאחר שהרשויות הוציאו צווי פינוי והריסה בטענה לעבירות בנייה או מגורים לא חוקיים בדיור תחת דמי מפתח. חלק מהמפגינים השמיעו קריאות מיליטנטיות במיוחד, כמו: "ברוח ובדם נפדה אותך יפו", "האדמה הערבית לערבים. ציוני תארוז וסע", "נמות כדי שפלסטין תחיה", ו-"מיפו ועד ביירות אנו עם ערבי אחד".

 

לדברי התושבים, חברת עמידר וחברת חלמיש טוענות בחודשים האחרונים שהתושבים איבדו את זכויותיהם להמשיך

ולהתגורר בנכסים שהיו שייכים להוריהם, ועל-כן עליהם להתפנות. התושבים מדברים על "טרנספר כלכלי" שמתבצע הלכה למעשה בחודשים האחרונים, ומצביעים על כך שרק בודדים מצליחים בשנים האחרונות להשיג דיור שהוא בבעולתם המלאה.

  

לעצרת הגיעו גם מנהיגים ערבים-ישראלים, בהם מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל, השייח ראאד סלאח, יושב ראש חדש ח"כ מוחמד ברכה, וחברי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל. ברכה אמר ל-ynet כי "שישית מתושבי יפו הערביים מועמדים לעקירה, ואם מוסיפים לזה את המצב הסוציו-אקונומי הקשה בשל הפיכת יפו לפרויקט נדל"ני, הרי שמדובר בטרנספר מהדלת האחורית".


המנהיגים בראש הצועדים (צילום: אלעד רובינשטיין) 

 

"אל תשחקו עם האוכלוסייה הערבית"

בנאומו שלח השייח סלאח מסר לממסד הישראלי: "אנו פה ולא נעזוב. או שנחייה על האדמה הזאת, או שנמות על האדמה הזאת. לא ניתן שתיגעו באדמות שלנו או במקומות הקדושים". הוא הפנה אצבע מאשימה לנציגי הימין, פנה לח"כ אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) ולרבני הימין אמר: "כל פסקי הדין שלכם, מקומם פח הזבל. איננו פוחדים מכם, נמשיך להיות פה".

 

יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערבי שראל, שווקי חטיב, אמר כי הממסד ההישראלי מנסה לייאש את הערבים. "אנו לא נתייאש והמסר בפתיחת יום האדמה דווקה ביפו, הוא כדי לומר לתושבים: אנחנו איתכם, אתם לא לבד". גם חטיב פנה לממשלה ואמר: "לא מבצעים טרנספר באמצעות כוחות השוק. אל תשחקו עם האוכלוסייה הערבית על פי העקרון של ההיצע והביקוש".


דגלי אש"ף מונפים בעצרת (צילום: אלעד רובינשטיין)

 

גם פעילי שלום ישראלים הגיעו להפגנה. סגן יושב ראש האגודה למען ערביי יפו, עומַר סיקסיק, אמר ל-ynet כי לא

במקרה נבחרה יפו לקיום אחת משלוש העצרות המרכזיות ליום האדמה: "ערביי יפו כבר נחשפים לטרנספר ולגירוש וזה אומר כי החרב כבר לא מונפת - החרב היא עמוק בתוך הצוואר. אנו מצפים מהעירייה ומהרשויות, אם ברצונן למנוע החרפה של המצב, להתחיל ולתת פתרונות מידיים ולא להסתפק בהבטחות. אנחנו פה ונשאר פה.

 

"אין לנו שום בעיה לגור במדינת ישראל, אבל בכבוד הדדי. נעשה את הכל על מנת לטרפד את המדיניות הגזענית ביפו. אין לנו מקום אחר,פה נמצאים בתי ספר שלנו, פה המסגדים שלנו".

 

אחד מפעילי השמאל שהשתתפו בהפגנה, ראובן אברג'יל, אמר: "לא רוצים שחורים בתל-אביב, ראש העיר רוצה תל-אביב לבנה. אנו חייבים לקחת את החוק לידיים, אם אין פה סדר אין פה דמוקרטיה". יו"ר בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, אמר: "יפו ופלסטין הם כמו חתן וכלה. יפו תישאר הכלה, לא ניתן שתהיה נכבה שנייה".

 

ריפעת טורק אמר ל-ynet כי ההפגנה מסגירה את הזעם והחשש של האוכלוסייה המקומית מפני העתיד: "ביפו קורה טרנספר חוקי. מדי יום נהרסים שני בתים של ערבים, ובמקומם קמים שני בתים של יהודים. ומה שנקרא בלשון פוליטית תקינה, של האוכלוסיה החזקה". 

 

בית הקברות נמכר

סוגיה נוספת שמטרידה מאוד את התושבים בעיר היא החלטת בית המשפט לאשר את הסכם מכירתו של כמחצית שטח האדמה של בית הקברות המוסלמי היחיד בעיר "טאסו", שנמכר בשנות ה-70 על-ידי ועד הנאמנים המוסלמי לחברת השקעות פרטית. התושבים טוענים כי הוועד מונה על-ידי הממשלה ולכן הוא אינו מייצג את התושבים. על כן,

טוענים התושבים, כל עסקת המכירה אינה חוקית.

 

בעיר החליטו לאחרונה כי יש לקבור את כל המתים בחלק הנמכר של בית הקברות כדי להקשות על פינוי הקברים מן החלק הזה. "גם החיים וגם המתים לא בטוחים. אנחנו נעשה את הכל על מנת לשמור על קיומנו", אמר סיקסיק. התהלוכה הסתיימה בהימנון הפלסטיני "בילאדי".

 

בשל ההפגנה ייתכנו עומסי תנועה בצירים הראשיים ביפו, ברחוב יפת, קדם ושדרות ירושלים. המשטרה ממליצה לנסוע בצירים חלופיים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו ענת שלו ואבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחאה ברחובות יפו
צילום: אלעד רובינשטיין
"בילאדי, בילאדי"
צילום: עלי ואקד
מומלצים