שתף קטע נבחר

חיזוק לבוש: נאט"ו תומכת בהצבת טילים באירופה

למרות שנשיא ארה"ב נחל מפלה בסוגיית הרחבת נאט"ו מזרחה, פסגת הברית הצפון-אטלנטית העניקה לו ניצחון חשוב, לאחר שהברית הביעה תמיכה בתוכנית האמריקנית להציב טילים נגד טילים במזרח אירופה. עתה מקווה בוש למנף את ההישג כדי להגיע להסכמה עם הרוסים בפגישותיו עם פוטין ומדבדב בימים הקרובים

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש זכה הלילה (יום ה') לתמיכתה של הברית הצפון-אטלנטית נאט"ו לתוכניתו להציב מערכת להגנה מפני טילים באירופה – חרף התנגדותה של רוסיה. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, כינתה את ההסכם שהושג הערב בנאט"ו "פריצת דרך" בעבור הברית הצבאית.

 

עוד על פסגת נאט"ו:

 

"נראה עכשיו שהברית מבינה היטב כי האתגרים של המאה ה-21 והאיומים שלה מחייבים להקים מערכת להגנה מפני טילים המגנה על מדינות אירופה", אמרה רייס לעיתונאים בפסגת נאט"ו הנערכת זה היום השני בבוקרשט בירת רומניה.

 

ההתקדמות בתוכנית האמריקנית להציב טילים באירופה מייצגת אולי את ההישג החשוב ביותר שגרף נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש בפסגה. רוסיה, כאמור, מתנגדת לתוכנית באופן נחרץ. רייס הוסיפה כי המדינות החברות בברית אף ביקשו מרוסיה "להפסיק למתוח ביקורת על הברית ולשתף עימה פעולה – כפי שביקשה ארה"ב".


הנשיא בוש יושב לצד ראש ממשלת בריטניה בפסגה, היום (צילום: AP)

 

בהודעת הסיכום של הפסגה, קראה נאט"ו לבחון דרכים לקשר את מערכת ההגנה האווירית – שצפויה לכלול עשר סוללות ליירוט טילים שיוצבו בפולין ותחנת מכ"ם בצ'כיה – למערכות הגנה אווירית עתידיות שיוקמו באזורים שונים. בהודעה התבקשו מנהיגי מדינות הברית להגיש המלצות שייבחנו בפסגה הבאה שתיערך ב-2009.

 

הושג הסכם עם צ'כיה

במסיבת עיתונאים שהתקיימה בשולי הכינוס, אמר שר החוץ הצ'כי קרל שוורצנברג כי המגעים עם האמריקנים הושלמו בהצלחה, וכי הסכם ייחתם בין הצדדים בתחילת מאי. פולין עדיין לא הסכימה רשמית לעסקה אך בוורשה התחדשו היום שיחות בין גורמים אמריקנים לפולנים כדי להגיע לעמק השווה.

 

הודעת התמיכה של נאט"ו במערכת וההכרזה כי הושג הסכם עם הצ'כים מעניקים לבוש מנוף משמעותי לקראת פגישתו עם נשיא רוסיה היוצא ולדימיר פוטין, והנשיא הנבחר דמיטרי מדבדב, ביום ראשון הקרוב. גורמים בבית הלבן התבטאו באופטימיות בנוגע לאפשרות שהמפגש הקרוב בין הנשיאים יפתור את המחלוקת המתמשכת בין שתי המדינות בנושא זה.

 

הממשל האמריקני מבקש להרגיע את חששותיהם של הרוסים כי המערכת מהווה איום לביטחונם. רוסיה טוענת כי המערכת נועדה לערער את יכולת ההרתעה הגרעינית שלה ולהפר את מאזן הכוחות באירופה. ואולם וושינגטון מתעקשת כי תפקידה של מערכת ההגנה היא לספק לאירופה ולארה"ב הגנה מפני איום הטילים הנשקף להן ממדינות סוררות. העימות בין שני הצדדים החריף בשנה האחרונה, ורוסיה גלשה לרטוריקה שהעלתה באוב את ימי המלחמה הקרה.

 

"מחוייבות ארוכת טווח למשימה באפגניסטן"

עוד בהצהרת הסיכום, הביעו מדינות נאט"ו "מחוייבות עמוקה וארוכת טווח" למשימת הארגון באפגניסטן. החברות סיכמו על "חזון אסטרטגי" לפיו יתוגבר הכוח הבינלאומי המוצב במדינה והוא יעמוד על 47 אלף חיילים. בנוסף, תואץ בנייתו של צבא אפגניסטן והרחבתו ל-80 אלף חיילים עד לשנת 2010.

 

ביומה השני של הפסגה, הזמינה נאט"ו באופן רשמי את קרואטיה ואלבניה לפתוח בהליכים להצטרף לארגון. למדינה השלישית שציפתה להזמנה, מקדוניה, נמסר כי עליה לפתור ראשית את המחלוקת עם יוון בנוגע לשמה - ורק אז תוכל להצטרף לברית הצבאית.

 

מזכ"ל נאט"ו, יאפ דה הופ סחפר, אישר כי ההזמנה למקדוניה נדחתה בשל התנגדות יוון. זאת, לאחר שאתונה מימשה את איומה והטילה וטו על צירוף שכנתה מצפון לברית הצבאית, משום שלא נענתה לדרישתה לשנות את שמה, הזהה לשמו של מחוז בצפון יוון. במקדוניה הביעו "אכזבה עצומה" מהחלטה והזהירו כי היא עלולה לפגוע ביציבות אזור הבלקן. נשיא ארה"ב בוש הביע אף הוא צער על כך שלא הושג קונצנזוס בנושא ואמר כי "יש לפתור את נושא השם במהירות".

 

רייס: הדלת פתוחה לאוקראינה וגאורגיה

שתי מדינות נוספות שנחלו אכזבה מנאט"ו הן אוקראינה וגאורגיה, שציפו כי בכינוס בבוקרשט יקבלו אור ירוק לנקיטת צעדים ראשונים להצטרף לברית. אך למרות ששאיפתן להצטרף לנאט"ו נתמכה בידי הנשיא בוש, קבוצה של מדינות אירופיות בראשותן של גרמניה וצרפת טענו כי השתיים עדיין אינן עומדות בקריטריונים של נאט"ו, וכי צירופן בשלב זה יהיה בגדר "פרובוקציה מיותרת" לנשיא הרוסי החדש.

 

במקום זאת, הסכימו המדינות כי צירופן של אוקראינה וגאורגיה ייערך בעתיד - ודחו את יישום הצעד הראשון, מבלי להתחייב על תאריך יעד.

 

מזכירת המדינה רייס אמרה הערב כי החלטה זו "מעידה כי דלתו של הארגון פתוחה" להצטרפות מדינות נוספות. "אם בעבר הדלת היתה פתוחה, כעת היא פתוחה עוד יותר", אמרה רייס, והוסיפה כי סוגיית הצטרפותן של השתיים תידון שוב בחודש דצמבר. בהתייחס לחששותיה של רוסיה בנושא, אמרה מזכירת המדינה: "אני יודעת שקבלת אוקראינה וגאורגיה לא תתקבל בברכה במוסקבה ושדובר רבות על וטו רוסי, אך החלטת נאט"ו היא הוכחה שלרוסיה לא היתה השפעה בנושא". 


פורסם לראשונה 03/04/2008 14:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא בוש. יצא מחוזק
צילום: AFP
סחפר. אישר שיוון התנגדה
צילום: AFP
רייס. פריצת דרך
צילום: רויטרס
מומלצים