שתף קטע נבחר

לינה + ארוחת בוקר + תינוק

זוכרים את החופשה הרומנטית ההיא, שבה חשבתם שיכול להיות נורא נחמד אם יהיה לכם תינוק קטן? החוויה האינטימית והחיובית לא חייבת להתפוצץ לכם בפרצוף - כשמגיעים לקצה השני של ההריון. לידה בצימר או בשמה הרשמי: לידה חוץ-אישפוזית - היא האופציה המעודכנת, המשודרגת והרגועה לצרחות ה"דוד, מה עשית לי?"

קולות של נשים צורחות "אפידורל" או "מה עשית לי, דוד?", רופא עסוק שמגיע רק כשהתינוק כבר ממש עומד לצאת, אחיות עסוקות שרצות מחדר לחדר ויולדת עייפה, כואבת ועצבנית... יש נשים שהחליטו שכך לא תראה סצנת הלידה שלהן ובחרו להפיק לעצמן סרט אחר לגמרי: לידה בצימר. כן, ממש כמו בחופשה ההיא, שבה התחיל ההריון...

 

הצימרים ללידה ביתית של אילנה שמש קיימים כבר משנת 1991 ועד לאחרונה הם היו האופציה היחידה בארץ ללידה שכזו. בשנה האחרונה קמו, כמעט במכה אחת, עוד לא פחות מארבע אופציות נוספות: "ג'אהרה דולה" בקדימה שבשרון, הצימר של המיילדת מינדי לוי בבית לחם הגלילית, צימר "שביל להורות" של המיילדת נעמי נואה בכברי שבצפון, ו"טרי טרי" – הצימר של "הלוחשות לתינוקות", רוזי ארזי ורותי צור, שתיהן מיילדות ותיקות.

 

כל הצימרים ממוקמים לגמרי לא במקרה במרחק הנע בין 3 דקות ל-10 דקות מבית היולדות הקרוב – מקפלן בדרום, דרך לניאדו בשרון ועד בתי החולים פוריה ונהריה בצפון.

 

 

בישראל נולדים מדי שנה כ-150,000 תינוקות, רובם בחדרי הלידה של 27 המרכזים הרפואיים הקיימים בארץ - מצפת ועד אילת. ויש גם נשים שיולדות בביתן. כ-600 לידות מדי שנה הן לידות בית מתוכננות, עם מיילדת-בית מוסמכת או רופא.

 

הלידה החוץ-אשפוזית היא האופציה השלישית. לא בבית חולים וגם לא בבית היולדת, אלא ב"צימר לידה" - מיקום ייחודי המיועד לקבלת לידות.

 

למה ללדת בצימר?

אילנה, מיילדת מוסמכת למעלה מ-25 שנים, הקימה בחצר ביתה במושב ישרש הסמוך לרמלה את הצימרים ללידה ביתית, עבור נשים שחיפשו לידה מחוץ לכותלי בתי החולים, אולם לא היו מעוניינות ללדת בביתן שלהן.

 

ליאת, אמא לשניים, מסבירה את אחת הסיבות להחלטה: "כשעמדתי ללדת את הצעיר שלנו, בכורנו היה בן שנתיים וחצי ומעולם לא ישן מחוץ לבית. לא מצאתי לנכון להוציא אותו מהבית לכבוד הלידה ומאידך לא התאים לי ללדת בנוכחותו ולכן הצימר של אילנה התאים לנו בול. סבא וסבתא באו לישון עם הבכור בבית ואנחנו יצאנו ללדת בצימר וחזרנו למחרת עם האח הקטן".

 

אכן אחד השיקולים ללידה ביתית מחוץ לבית הם הילדים הגדולים במשפחה, אולם גם נשים בלידה ראשונה בוחרות באופציה של לידה חוץ אשפוזית, כפי שמעידה רינת: "ללדת בקליניקה של המיילדת נתן לנו תחושת "ללכת עם ולהרגיש בלי" - אנחנו לא בבית, אבל גם לא בבית חולים. הלידה הייתה רכה וטבעית ובקרבה מספקת לבית החולים הקרוב, שלשמחתנו לא נזקקנו לשירותיו".

 

מסוכן או לא מסוכן?

רינת למזלה אכן לא נזקקה לשירותיו של בית החולים והצליחה להנות מלידה טבעית נטולת סיבוכים, אך מה קורה כשיש בעיות? האם הבחירה בצימר אכן מסוכנת. ביקשנו את התייחסותו של פרופ' אליעזר שלו, יו"ר איגוד הגינקולוגים, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי "העמק" בעפולה ויו"ר ועדת משרד הבריאות לבטיחות לידות בית, הפועלת בשיתוף מיילדות בית בכירות.

 

"עמדת איגוד הגינקולוגים היא חד משמעית. אנו סבורים כי המקום הבטוח ביותר ללידה הינו בבית חולים. לגבי נשים בהריון בסיכון נמוך, אני מודע לכך שיש מחקרים המראים עובדות כאלו ואחרות, אולם לגבי לידות בסיכון גבוה אין למעשה ויכוח בין כל העוסקים במלאכה כי מקומן בבית החולים, ולאחר שאמרנו זאת, הנקודה החשובה היא האם מתרחשת החלטה רפואית מיילדותית הקובעת האם האישה היא בסיכון נמוך או בסיכון גבוה".

 

"מקומות חלופיים ללידות, המאוישים ברופאים ומיילדות מקצועיים אשר עומדים בקשר רציף עם המרכז הרפואי הסמוך, בוודאי עדיפים בעינינו על לידות בית, בעיקר אם בית היולדת רחוק יחסית מבית חולים. בכל מקרה, זכותו האזרחית של כל אדם להחליט על גופו ואנו מכבדים ומקבלים זאת".

 

גם טבעי, גם עם רופא

המרכז ללידה טבעית "ג'אהרה דולה" במושבה קדימה שבשרון, הוקם על ידי ד"ר אילן הלוי – גינקולוג ומיילד בכיר וזוגתו טל מקורי-הלוי, הידרותרפיסטית ודולה, תוך שימת דגש על לידות מים. במרכז שתי בריכות. האחת עמוקה, מרווחת ומיועדת לשהייה בעת הצירים והשנייה קטנה יותר ומיועדת ללידה עצמה.

 

פעמים רבות מתמודדים ההורים עם התנגדות ולחץ משפחתי וחברתי רב שלא ללדת בבית. לידה חוץ אשפוזית מהווה סוג של פתרון שמאפשר לזוג ללדת כרצונו ובלי רעשי רקע. לעיתים אפילו הבעל הוא זה שלא מרגיש רגוע עם האופציה הביתית, וגם כאן מתקבל הפתרון בצורת לידה בקליניקה של המיילדת או הרופא.

 

לידת מים, חלומן של נשים לא מעטות, יכולה להיות כרוכה לעיתים בהתארגנות והוצאות לא מבוטלות. יש לקנות או לשכור בריכה מתאימה ללידה, למצוא פתרונות למילוי וריקון הבריכה, גודל הבית צריך לאפשר זאת וכמובן – חשבון המים והחשמל בהתאם, ואם דוד המים החמים קטן יחסית זו בעיה. לידת מים ג'קוזי שבצימר או באחת מבריכות הלידה, מוציאה את כל הבלגן מהבית, בלי לוותר על הלידה עצמה.

  

"אחת הסיבות של זוגות להגיע ללדת אצלי בקליניקה", מספרת אילנה שמש. "הוא אם הם גרים במרחק גדול מדי מבית חולים וזה מהווה התוויית נגד ללידת בית. אנו המיילדות לא נקבל לידה כזו ולכן הפתרון הוא לידה בצימר. גם נשים המתגוררות בקומה גבוהה (שלישית ומעלה) בבניין ללא מעלית, ולא יכולות על פי הנחיות ארגון מיילדות הבית בישראל (אמה"י) ללדת בבית, בוחרות בצימר".

 

ולפעמים בבית פשוט לא מרגישים בבית... תופעה רווחת בהריונות היא מעבר דירה. זוגות שעברו דירה במהלך ההיריון מחפשים מיקום אחר ללידה, לעיתים משום שהבית אינו מאורגן וערוך מספיק, ולעיתים כי עדיין אינם מרגישים שייכות מספקת לבית ומעדיפים לקבל לידה ביתית בלוקיישן קסום כמו צימר לידה.

 

כמה זה עולה?

נשים היולדות בבית חולים מעניקות לבית החולים סכום נאה של כ-8000 ש"ח ומקבלות מענק לידה. יולדות חוץ-אשפוזיות אינן מקבלות מהמדינה מענק לידה ואף נאלצות לשאת בנטל התשלום על הלידה – בעצמן.

 

לידה בצימר, עם מיילדת מוסמכת, תעלה 5000–4500 ש"ח, שכוללים אצל חלק מהמיילדות גם מעקב הריון, דולה מתלמדת או דולה ותיקה המעוניינת להתנסות בלידה חוץ-אשפוזית, ביקור בית לאחר הלידה ליולדת וליילוד וכל הציוד הנדרש ללידה.

 

על ביקור רופא/ת ילדים לאחר הלידה תידרש היולדת להוסיף עוד כ-400-500 ש"ח וכל זאת בהנחה שויתרה על תענוג האשפוז הנדרש - בן 12 שעות בבי"ח - לצורך קבלת מענק הלידה.

 

לידה ב"ג'אהרה דולה" תעלה 12,000 ש"ח ותכלול גם היא את הצוות כולו – רופא, דולה, מטפלת במים ולמעוניינות גם מעקב הריון ושהייה בת כ-6 שעות לאחר הלידה, להשגחה.

 

רוצה ללדת בצימר? הנה האופציות העומדות לרשותך:

 

  

  • מינדי לוי, בית לחם הגלילית 052-3763229.

 

 

 

זהר כרמי היא אמא לשלושה, דולה ומקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בקואוצ'ינג לנשים לקראת לידה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים