שתף קטע נבחר

פסח בדמשק: 7 יהודים בבית הכנסת האחרון

בבית כנסת עתיק בלב דמשק התקיימה תפילת חג הפסח במתכונת מצומצמת: שבעה מתוך קומץ היהודים שנותרו בסוריה ציינו את החג: "קיום חג הפסח כאן, בבית הכנסת הזה, מהווה הוכחה שיהודי סוריה חיים בביטחון ובשלווה", הסביר מנהיג הקהילה

אפילו לא היה מניין: רק שבעה מחברי הקהילה היהודית בסוריה השתתפו היום (ראשון) בתפילה בבית הכנסת האחרון שעדיין פועל בדמשק, לאחר ליל הסדר. לדבריהם, הממשל בסוריה מאפשר להם לקיים את דתם בחופשיות, בדומה לנוצרים ולמוסלמים במדינה.

 

בסוריה נותרה קהילה יהודית קטנה מאוד, בת 100 בני אדם בלבד, לאחר שרוב מיהודי סוריה עזבו את המדינה מאז התיר הנשיא המנוח, חאפז אל אסד, ליהודים לעזוב את גבולות המדינה בשנת 1992. מנהיג הקהילה היהודית במדינה, אלברט קמאו, סיפר כי ב-16 השנים האחרונות עזבו את סוריה כ-3,700 יהודים, שפניהם מועדות לישראל ולארצות הברית.


בית הכנסת בדמשק (צילום: AP)

 

המעטים שנותרו בסוריה מתגוררים בבירה, בעיר הצפונית חאלב ובעיר קמישלי שבצפון-מזרח סוריה. לדברי קמאו, לא עלתה בדעתו מעולם מחשבה לעזוב את חייו במדינה הערבית. "כאן נולדתי, התחנכתי וכאן אני עובד. יש לנו כאן את ההיסטוריה שלנו ואת האתרים הקדושים שעלינו לשמור", הסביר.

 

קמאו ניהל את תפילת החג המצומצמת שנערכה היום בבית הכנסת אל-פראנג', הנמצא בלב הרובע היהודי בבירה דמשק. בתפילה נכחו שבעה גברים בלבד והיא נערכה ללא נוכחות רב, לאחר שרבה של הקהילה עזב את סוריה בשנת 1994.

 

עם זאת, העובדה שהם מיעוט זעיר במדינה, לא מפריעה לשגרת חייהם של יהודי סוריה.

 "אני מאושר בסוריה. כאן אני יכול לקיים את מנהגי הדתיים בדומה למוסלמים ולנוצרים", הסביר קמאו. "קיום חג הפסח כאן, בבית הכנסת הזה, מהווה הוכחה שיהודי סוריה חיים בביטחון ובשלווה".

 

לטענת יהודי העיר, יחסי האיבה בין סוריה וישראל אינם משפיעים ולו במעט על יחס השלטונות כלפיהם. "יש לי יחסים טובים עם השכנים המוסלמים שלי, אני לא מרגיש שאני זוכה ליחס שונה", טען  מתפלל אחר, יוסף חמאדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים