שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

התפתחות התינוק: מהלידה ועד 6 שבועות

האחות בטיפת חלב הרגיעה ואמרה שהילד מתפתח כראוי, אבל איך אפשר לגרות את חושיו, מה הוא אמור להספיק לעשות בכל גיל, כיצד אפשר להרגיעו ומתי הוא סוף סוף יגיד א-בא? מדריך מיוחד להורים

מזל טוב, הרך הנולד שלכם בדרך הביתה, אבל מה עושים איתו עכשיו? שאלות רבות מציפות אתכם. האם הוא מתפתח כראוי, מתי ואיך יפעיל את חושיו וכיצד להעשיר את עולמו? בסדרת מדריכים נביא כאן מדי שבוע את אבני הדרך המרכזיות בחיי הרך הנולד והפעוט, והמלצות משרד הבריאות לגירוי עולמו המילולי והמוטורי. והפעם – מהלידה עד גיל 6 שבועות.

 

מוטוריקה

התינוק: עדיין מתקשה בהסתגלות במעבר מתנוחה לתנוחה. בשכיבה על הבטן, תחילה התינוק בתנוחה עוברית, ובהדרגה לקראת גיל 6 שבועות הוא מתחיל ליישר גפיים, מסובב את ראשו מצד לצד ומעלה מטה. במשיכה לישיבה, ראשו עדיין שמוט לאחור – תופעה הנקראת Head Lag. בשכיבה על הגב התינוק מזיז את ראשו מצד לצד, לעתים ידיו בתנוחת סייף. הוא מניע את גפיו לעתים בתנועות ספונטניות הנשלטות בהדרגה. אגרופיו רוב הזמן קמוצים.

 

אתם: בשלב זה הקפידו להשכיב את התינוק בזמן שינה על הגב, ובזמן עירות בתנוחות שונות – בטן, גב וצדדים, תוך השגחה מתמדת. חשפו את התינוק למגוון גירויים של חמשת החושים, כמו קולות וצלילים מגוונים באינטונציות שונות, מגע יד וחומרים בעלי מרקם שונה. תוכלו להחזיק את התינוק כמובן על הידיים, ולתת לו מוצץ לאחר התבססות ההנקה (כעבור שבועיים שלושה).

 

מגע

התינוק: תחושת המגע מהווה מקור לסיפוק רגשי של התינוק. תינוקות נרגעים במגע האם או האב. הם גם נהנים מאמבט וטיפול גופני. עם זאת, הם אינם מסוגלים להבחין בשלב זה במקור המגע. התינוק נרגע על ידי תנועות נדנוד ומנסה למצוא את התנוחה המתאימה לו.


אתם: אפשרו לו מגע רך ונעים, הרבו בחיבוקים, וכרבלו אותו בזרועותיכם. הרגיעו אותו באמצעות תנועה, נדנוד וטיול בעגלה.

 

ראיה

התינוק: התינוק רגיש לעוצמות אור שונות, ראייתו עדיין לא מאורגנת, אך מבחין בפני אמו ובחפצים משמעותיים. הוא מסוגל לעקוב בעיניו מעקב חלקי, עד זוית של 45 מעלות לכל צד, החל מ-4 שבועות. הוא מתמקד בראיה בגבול שבין צבעים מנוגדים.

 

אתם: התאימו את עצמת האור לתגובת התינוק. הימנעו מחשיפה לאור חזק, מרצד ומסנוור. הראו לו חפצים בעלי צבעים מנוגדים, כך שיוכל לעקוב אחריהם במרחק של 25-30 ס"מ, הניעו אותם באיטיות. צרו קשר עין עם התינוק, דברו עמו בקול רך ונעים, חכו בשקט לתגובתו הקולית והגיבו שוב.

 

שמיעה

התינוק: הוא כבר מסוגל להגיב בצורה שונה לצלילים בעלי תדירויות שונות, אך נבהל מצלילים חזקים ונרגע מקולות שקטים ורגועים. הוא נרגע למשמע קול אימו, ומבחין בין קולה לבין קולות זרים.

 

אתם: דברו עמו בקול שקט ורגוע, השמיעו לו צלילים מגוונים כמו מוסיקה ושירה במקצבים שונים.

 

שפה ותקשורת

התינוק: הוא בוכה כדי להביע את עצמו וליצור קשר ומשמיע קולות גרוניים, המיה וגרגורים, גם בזמן ההאכלה. החיוך החברתי מתחיל לקראת גיל 6 שבועות.

 

אתם: צרו קשר עין עם התינוק, דברו עימו ואמרו לו מילות חיבה. שירו לו בקול נעים, השמיעו לו מוזיקה ולוו כל פעילות במלל.

 

אכילה

התינוק: בשלב זה הוא מגיב בהבעות פנים שונות לטעמים שונים, מבחין בין ריחות שונים ומזהה את ריחה של אמו. הוא מתעורר לארוחות לפי הצורך, ומשתמש ברפלקס המציצה, החיפוש בתנועות שפתיו והבליעה. קיים גם תיאום בין המציצה הבליעה והנשימה - המונעים ממנו להיחנק.

 

אתם: הטוב ביותר עבורו הוא חלב אם, אך גם פורמולות יעניקו לו את התזונה הנחוצה לו. הכמות המקובלת היא 150 מיליליטרים לקילוגרם ליממה של תחליף חלב, אותה ניתן לחלק אחת ל-4 עד 6 שעות. האכילו את התינוק באוירה רגועה, כשהוא חבוק בידי אחד ההורים. צרו עמו קשר עין בזמן ההאכלה, והקפידו על היגיינה בהנקה או בהאכלה מבקבוק.

 

קוגניציה וחברה

התינוק: זמני העירות הולכים ומתארכים עם העליה בגיל. הפעוט כבר מישיר מבט לעיני המחזיק אותו בזרועותיו, עוקב אחרי חפץ, נע וממקד את מבטו למספר שניות, מקרב את אגרופו לפיו ומחזיקו שם. הוא בוכה כדי להביע מצוקה ואי נעימות כמו רעב, שעמום וכאב.

 

אתם: התאימו את הפעילות עם התינוק לזמני העירות המתארכים. צרו עמו קשר עין, דברו אליו בקול רך ונעים וחכו לתגובתו. תלו מובייל בטווח ראייתו כ-25-30 ס"מ. היענו לבכיו ככל האפשר ומלאו את צרכיו.

 

סדר יום

התינוק: ישן עד 80% מהיממה, ובהדרגה מרחיב את זמני העירות. הוא מושך תשומת לב על ידי בכי ונרגע כאשר לוקחים אותו על הידיים ומדברים אליו. הוא מתעורר לארוחות.

 

אתם: אתרו את צרכיו ומלאו אותם: קחו אותו על הידיים, חבקו ולטפו אותו גם כאשר אינו בוכה. שנו את תנוחותיו ואפשרו לו גרייה מכוונת ומגוונת, בהתאם לזמני העירות. נצלו את הזמן שהוא ישן למנוחת ההורים. הקפידו על כללי הבטיחות, כולל שימוש בכסא בטיחות ברכב.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחושת המגע: מקור לסיפוק רגשי
צילום: index open
מומלצים