שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סכנת פיצוץ ליד ביה"ח "פוריה" בגלל אתר פסולת

המשרד להגנת הסביבה הורה לחברה שהפעילה מטמנת פסולת ליד טבריה לסלק לאלתר הצטברות של גז מתאן באתר, מחשש לפיצוץ והתלקחות שעלולה לגבות מחיר כבד בחיי אדם ורכוש

המשרד להגנת הסביבה מתריע מפני סכנת פיצוץ במחצבת "פוריה" הסמוכה לבית החולים "פוריה" בטבריה. מקור הסכנה הוא בגז מתאן שריכוזים גדולים שלו התגלו במטמנת אשפה שפעלה במחצבה. המשרד הוציא צו מיידי לסילוק המפגע למפעילי המטמנה, חברת "אמניר שירותי סביבה", והורה לה לשאוב את הגז, לאטום את המטמנה ולשקם את האתר. עד לסיום הטיפול הורה המשרד לחברה לגדר את האתר, להציב שלטים האוסרים עישון והדלקת אש בקרבת מקום.

 

גז מתאן הוא גז נפיץ ודליק מאוד שנוצר בתהליכי ריקבון של אשפה במטמנות. באתרים אחדים בארץ, כמו למשל בחירייה, שואבים את הגז ומנצלים אותו לייצור אנרגיה. הגז נוצר גם אם אתר ההטמנה אינו פעיל, בין היתר כתוצאה מחדירת מי גשמים למעמקי המטמנה, שמאיצים את תהליך הריקבון בתנאים ללא חמצן.

 

באתר "פוריה" גילו אנשי המשרד ריכוזים של הגז בשיעורים החורגים מהמותר. מחשש לפגיעה בחיי אדם ורכוש כתוצאה מפיצוץ, נקטו במשרד בהליך המחמיר של צו לסילוק מפגע מיידי. בשל חומרת הנושא והשלכותיו עדכן המשרד גם את הנהלת בית החולים "פוריה", ראשי הרשויות המקומיות באזור, מנהל מקרקעי ישראל ומנהלי המחצבה הסמוכה במפגע ובפעולותיו.

 

שיקום האתר מתעכב כבר חמש שנים

על פי נתוני המשרד, המטמנה פעלה באתר משנת 1999 ועד 2004 באחריות חברת "אמניר שירותי סביבה". האתר פעל במרחק של כ-700 מטר מבית החולים, ובקרבת מפעלים נוספים. בשלהי 2003 פנה המשרד לחברה וביקש לבצע באתר סקר ולהגיש תוכנית לשיקומו תוך שלושה חודשים.

 

חלפו שישה חודשים מבלי שנענה ולפיכך דרש המשרד מהחברה לוח זמנים לסגירת האתר. במאי 2004 הוחלט כי האתר ייסגר וישוקם תוך פרק זמן של שנה, אך במשרד טוענים כי לא קיבלו את התוכניות ושבאתר לא התבצע שיקום מוסדר וטיפול בגורמי זיהום כמו הגז הדליק. על רקע זה, אמרו במשרד, נחקר בכיר בחברת "אמניר שירותי סביבה" בחשד לעבירה על חוק רישוי עסקים והחוק למניעת מפגעים, אולם תוכנית לשיקום האתר הוגשה רק במחצית 2006.

 

ואולם, במשרד טוענים כי חרף אישור התוכנית באופן מיידי כמעט, חלפו שנתיים ובאתר לא נעשתה כמעט שום פעולה. בסיור שערכו אנשי המשרד במקום בפברואר השנה גילו כי פרט לכיסוי האתר בעפר לא נשאב הגז ולא בוצע איטום מפני חדירת גשמים. בדיקות באתר גילו, כאמור, את ריכוזי הגז הגבוהים, ולפיכך הורה המשרד לסילוק המפגע מחשש לפיצוץ באופן מיידי, ושיקום האתר תוך שלושה חודשים.

 

פרט להנחיות הללו אמרו במשרד כי הם פועלים להעמדתם לדין פלילי של האחראים להיווצרות המפגע והימשכותו.

 

מחברת "אמניר שירותי סביבה" נמסר בתגובה כי החברה "אינה ולא היתה בעלת זכויות באתר הפסולת פוריה. בעלת הזכויות בו היתה והינה 'מחצבות כנרת'. 'אמניר' הפעילה בעבר את אתר פוריה עבור 'מחצבות כנרת' על פי הסכם שנחתם ביניהן".

 

"אמניר" מסרה כי עם סגירת האתר היא פינתה אותו והחזירה אותו ל"מחצבות כנרת", בהתאם להתחייבויותיה, וש"מחצבות כנרת" נטלה על עצמה התחייבות מפורשת לדאוג לסגירת האתר ושיקומו בהתאם להוראות המשרד להגנת הסביבה.

 

מחברת "מחצבות כנרת" נמסר בתגובה כי האתר אכן נמצא בשטח שבאחריות החברה, וכי היא תפעל בשיתוף עם חברת "אמניר" והמשרד להגנת הסביבה על מנת לשקמו. "הופתענו מפירסום הנושא בתקשורת. אנו מצויים בקשר רצוף עם האנשים במשרד להגנת הסביבה. עשינו ונעשה את הכל כדי לשקם את האתר לפי דרישות הגופים המוסמכים, כפי שאנו נוהגים כחוק כבר 95 שנה", לשון התגובה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשש מפיצוץ. אתר "פוריה" והאתרים הסובבים אותו
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
הגז נצבר במעמקי האשפה. ארכיון
צילום: תמר דרסלר
מומלצים