שתף קטע נבחר

תדהמה בבנק ישראל: מדד אפריל זינק ב-1.5%

מדד המחירים לצרכן הפתיע ועלה ב-1.5 אחוזים. זאת לאחר שהתחזיות ניבאו עליה של לא יותר מ-1%. מדובר במדד הגבוה ביותר מזה שש שנים, וכתוצאה מכך עומדת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים על 4.7%

האינפלציה יוצאת משליטה. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אפריל ב-1.5%, כנגד כל הצפיות. כתוצאה מכך עומדת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים על 4.7%, 1.7% מעל יעד המחירים שקבע הממשלה. כך מדווחת הערב (יום ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. התחזיות הקודרות ביותר ניבאו מדד של עד אחוז אחד.

 

בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציינים כי לא זכור חודש בו כל כך הרבה סעיפים עלו בשיעורים כה גבוהים. שלושה רבעים מהמוצרים המרכיבים את המדד עלו ולכן קשה לציין על גורם אחד שגרם למדד, לעומת מה שהתרחש בשנים האחרונות. בגלל סיבות עונתיות הכרוכות בחג הפסח, שירותי הבראה ונופש בחו''ל זינקו ב-10.6% ותרמו תרומה מכרעת למדד. המעבר לשקלים שוב השפיע לרעה, וגרם לעלייה במדד הדיור ב-1.4%, עלייה שתרמה 0.22 נקודות אחוז למדד.

 

מחירי העגבניות לא רק שזינקו אלא שכמעט הוכפלו, מחירי הפירות עלו ב-11 אחוזים. הלחמים הבשרים והדלקים עלו בשיעור של בין 1.5%-2% אחוזים ותרמו יותר מרבע אחוז למדד. גם מחירי הטלפון הסלולארי עלו ב-1.7 אחוזים ותרמו 0.6 נקודות אחוז למדד.

 

מוצרי החלב זינקו עקב התייקרות המזון העולמית וזינוק במחירי המספוא לפרות. מחירי מוצרי החלב עלו ב-1.6 אחוזים. החשמל התייקר ב-1.2%, וזאת בעיקר בעקבות ההתייקרות בדלק. רק הקישואים והמלפפונים הוזלו אך השפעתם היתה מינורית. ניתן לומר כי החודש קשה להצביע על גורמים דפלציונים.

 

בבנק ישראל קיבלו את הנתון בתדהמה. למרות שדיוני הריבית טרם החלו, גורמים בבנק מציינים כי העלאה בריבית הבסיסית למשק כבר בחודש הקרוב הפכה לצעד הכרחי. עם זאת, עדיין מוקדם לקבוע באיזה שיעור תעלה הריבית. מעבר למדד המחירים הצרכן כל שאר המדדים: סלילה, בנייה, חקלאות ואטובוסים זינקו ביותר מאחוז וחצי- מדד תשומות הבנייה עלה ב-1.3%, מדד תשומות הסלילה זינק ביותר משני אחוזים ומדד תשומות החקלאות קפץ ב-1.8 אחוזים.

 

מניתוח המדד בניכוי סעיפים חיוניים, כגון דיור, ירקות ופירות ודיור, שמבצעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדי חודש, עולה תמונה ברורה: כולם עלו סביב 1.5%. הדבר מעיד על כך כי כלל המוצרים התייקרו והקפיצו את המדד.

 

גורמים בלמ''ס ציינו כי מדד אפריל מהווה תפנית בהתפתחות האינפלציה בישראל, שכן עד אפריל עלתה האינפלציה השנתית בכ-3%, ובחודש אפריל בלבד רשמה עלייה של כ-1.5%. עוד מציינים הגורמים כי אין כל סימן שקצב עליית המחירים הולך להתמתן בטווח הקצר.

 

למרות הלחצים מכמה גורמים בשוק ההון, הקוראים לבנק ישראל להעלות את הריבית, עליית המחירים אינה נובעת מעלייה בביקושים, תופעה שניתן לשלוט בה דרך שימוש בכלי הריבית, אלא מגורמים חיצונים הקשורים לעליות מחירי הסחורות, המזון והאנרגיה בעולם.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים