שתף קטע נבחר

"יש רשימה של 167 גרים שהוכרזו פסולי חיתון"

רבני העיר, המטילים ספק בגיורים, מתגוננים: בדיון בוועדת חוקה בנושא הגיור, הטיל רבה של רחובות, הרב שמחה הכהן קוק, פצצה לאוויר: הרב ישראל רוזן הכין רשימה של 167 מתגיירים שקבלת עול המצוות שלהם נמצאה מוטלת בספק, והם הוכרזו כפסולי חיתון

סערת הגיור הגיעה לכנסת: לכבוד יום השלטון המקומי שנערך היום (ב') בכנסת התקיים דיון בוועדת חוקה לגבי השאלה כיצד לשלב פתרונות בנושא הגיור במישור המקומי. אולם, עד מהרה התמקד הדיון בעיקר בקשיים הנערמים מצד הגורמים המקומיים במועצות המקומיות על המבקשים להתחתן.

 

היועץ המשפטי לרבנות הראשית, עורך דין שמעון אולמן, העלה בדיון את אחת הבעיות הקריטיות הקיימות בשטח וקשורות במערך הגיור. כפי שעלה מדבריו, מסתבר שישנם רבני ערים המסרבים להכיר בתקפותן ההלכתית של תעודות הגיור שהונפקו על ידי בתי הדין המיוחדים לגיור אשר בראשם עומד הרב חיים דרוקמן (שהודח לאחרונה), זאת בשל הטלת ספק ביהדותם של גרים אלו.  

 

"לא ייתכן שיהיו רבני עיר שיצפצפו על המערכת כולה. הם מרשים לעצמם לפסול כל מהלך שנעשה על ידי רשות חוקית ממסדית משום שישנם דברים שלא מוצאים חן בעיניהם. לא ייתכן שגר לא יוכל להתחתן כי הרב המקומי לא מאפשר זאת", טען אולמן בדיון. הרב יואל בן–נון אשר נכח בדיון הציע, בתגובה לדברים, ש"רשם נישואים שלא מקבל תעודה של מדינת ישראל, צריך להחשיב אותו כמי שהתפטר מתפקידו".

 

"יש רשימה של 167 גרים פסולי חיתון"

על תקן מייצגם של רבני הערים נשא דברים בוועדה רבה הראשי של רחובות, הרב שמחה הכהן קוק. בדבריו, הטיל הרב קוק פצצה לאוויר. הרב קוק סיפר זאת בשל רצונו לסנגר על רבנים המסרבים להכיר בתעודות גיור ואמר, כי לידיו הגיעה רשימה של 167 שמות של מתגיירים אשר גיורם נבדק בבדיקה חוזרת והם נמצאו כפסולים לחיתון מאחר וקבלת עול המצוות שלהם נמצאה מוטלת בספק. הרב קוק אף חשף בפני הנוכחים כי את הרשימה ערך הרב ישראל רוזן ומסרה לדייני בית הדין הרבני הגדול.  

 

הרב רוזן, יצויין, מכהן כדיין באחד מבתי הדין המיוחדים לגיור ופועל תחת סמכותו של הרב דרוקמן. הרב קוק טען בדבריו כי הוא, כרב עיר, אינו יכול להתעלם מהמידע שנמסר לידיו. הדברים, כפי שציינו, היכו בתדהמה את הנוכחים וגרמו לסערת רוחות. "הוא ירה בחברים שלו, ירה ברב דרוקמן, בכך שהכניס 167 גרים לרשימה פסולה", הגיב בזעם על הדברים סמנכ"ל מערך הגיור הרב משה קליין.

 

משימה בלתי אפשרית 

יו"ר מכון עתי"ם הרב שאול פרבר טען בדיון כי המפגש של המתגיירים עם רשם הנישואים הינה הנקודה הקריטית בה מתגלעות מרבית הבעיות של המתגיירים.

 

כל זוג הבא להירשם לנישואים במועצה הדתית עליו להצטייד בתעודות המוכיחות את יהדותו. התהליך הזה נקרא: בירור יהדות. רבים מרשמי הנישואים במועצות הדתיות הינם חרדים ובמקרים רבים אינם מקבלים את תקופתן של תעודות ההמרה שהונפקו על ידי בתי הדין המיוחדים לגיור. "כל מי שבא להינשא חייב להוכיח ולברר את יהדותו. אבל כשמדובר בעולים, המשימה הזו הופכת לקשה יותר ובמקרים מסויימים כמעט לבלתי אפשרית", טוען הרב פרבר. 

 

מכון עתי"ם בראשו הוא עומד, המבקש לפתור בעיה זו, מנסה לקדם בימים אלו הצעת חוק אשר תחייב את רשמי הנישואים לקבל את סמכותם של בתי הדין המיוחדים לגיור. "מדובר בחוק קריטי, הוא מזדעק, כיום נוצר מצב אבסורדי שבו המדינה מתקצבת את מערך הגיור ב-54 מיליון שקלים בשנה ובאותה מידה אנחנו מאפשרים לרשמי הנישואים, שמשכורתם משולמת מאותה קופה, להטיל ספק ביהדותם של המתגיירים ולא לאפשר להם להתחתן. במה הועילו אם כך, במה הועילו חכמים בתקנתם?", הוא שואל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ועדת חוקה
צילום: גיל יוחנן
צילום: אורי פורת
הרב דרוקמן. "מטילים ספק"
צילום: אורי פורת
הרב רוזן. "רשימת פסולים"
מומלצים