שתף קטע נבחר

עושות עלייה

בקושי הספקנו להתאושש מ"הישרדות", וכבר שוקדים בארץ על שלוש סדרות ריאליטי חדשות - "האח הגדול", "המרוץ למיליון" ו"היפה והחנון". סקירה מן הגולה של הפורמטים שישתלטו על זמן המסך הישראלי בחודשים הקרובים

הקיץ ממשמש ובא ועמו גם פורמט הריאליטי הגדול הבא. שלושה הולכים לשלוט בטלוויזיה בקרוב ולנסות לשבור את נוסחת ההצלחה של "הישרדות", שרמסה את כל סיכויי ההצלחה של "גריז" ועקפה את "כוכב נולד". זה הזמן להכיר את הביוגרפיה והכרונולוגיה של הריאליטי הטובה ("המרוץ למיליון"), הרעה ("האח הגדול") והמכוערת ("היפה והחנון") שעומדות לקבץ משפחות שלמות מול המסך, לספק ל"FOX" את הפרזנטור הבא ואולי גם, רחמנא ליצלן, להכתיר תחת חדש למדינה.

 

"האח הגדול" 

כמו הרבה דברים ממכרים, מוצאו של "האח הגדול" בהולנד. במדינת טחנות הרוח המציאו תוכנית מציאות במהלכה נהוג לכלוא חבורה של אנשים במתחם סגור ולבדוק כיצד הם שורדים או משסעים זה את זה לגזרים. התירוץ השכלתני לבידור הרווחי הזה בנוי ממשולש תירוצים פסיכולוגי-אנתרפולוגי–סוציולוגי, אבל נראה שהתת מודע הקולקטיבי ההולנדי החליט לשחזר כאן את אחד הארכיטיפים עליהם נבנתה בעל כורחה הולנד המודרנית - סיפורה של אנה פרנק.

 

סיפור ההסתגרות הטראומטי הזה מובא כאן בשינוי אדרת, אולי מתוך איזה דחף הולנדי שמטרתו להראות לעצמם ולעולם שלחוויה כזאת יכול להיות גם סוף טוב – זכייה בפרס חומרי. מאז, אין מי שישים את האצבע בחור ויבלום את הפרץ, והפורמט כבר נפוץ ללמעלה מ-70 מדינות.


האח הגדול. סנסציה מלוכלכת 

 

עכשיו הוא מגיע לארץ וב"קשת" מבטיחים סנסציה א-לה "הישרדות". למרות שזירת ההתרחשות תהיה וילה, מדובר בתוכנית מלוכלכת בהרבה מהלכלוך הקאריבי של "הישרדות" ואין בה שום תוחלת למעט מציצנות אובססיבית וזכייה בפרס.

 

וכך זה נראה - מספר דו ספרתי של משתתפים חובקים וילה אחת שלווה, רוחשת אנשי הפקה ששותלים בה ערוגות מיקרופונים ומתפעלים שפע אמצעי שידור. במשך למעלה מחודש, הדיירים מבודדים מהעולם החיצוני הצופה בהם. החיכוכים, כמה לא מפתיע, לא מתעכבים הרבה, לשמחתו של הצופה המציצן. להבדיל מאנה פרנק, למתמודדים אסור לכתוב יומן, לכן ההפקה מספקת את "חדר היומן", בו כל דייר שוהה לבדו מול מצלמה ושופך את חמתו על עמיתיו ומבכה את געגועיו למשפחתו וחבריו.

 

לכל הלוקים בפוסט טראומה שלאחר "הישרדות" – כאן ההתערבות היא גלויה לכל, בדמות "קולו" של "האח הגדול" שמטיל על המשתתפים משימות, ומנוטרת בהרבה. הדחות הדיירים נעשות במהלך צילומי התוכנית, על ידי ציבור הצופים. הפורמט אינו מחמיץ שום תחנה בדרך לשדרות האכזריות פינת המגעילות, ומאפשר לציבור להתעלל רק בדיירים שחבריהם למשחק התעללו בהם קודם, כלומר להדיח את המשתתפים שנבחרו על ידי דיירי הבית כמועמדים להדחה. האחרון להישאר יזכה, נוסף על בדידות מזהרת ותהילת עולמים, בפרס חומרי כלשהו, הנע בסקאלה המגוונת שבין מכונית, כסף או בית.

 

הישרדות האיים הקאריביים. מהווה השראה

 

בארץ, כמו במדינות אחרות בעולם, "האח הגדול" יצרף אחים גדולים אחרים למשחק, כמו טלפונים סלולריים ושידור חי 24 שעות אינטרנט. הגרסה המקומית, שתעלה בערוץ 2, תהיה הראשונה שנראתה בארץ, שכן אף אחת מהגרסאות הרבות שהופקו לה בחו"ל לא שודרה בגוף שידור ישראלי.

 

הגרסה הבריטית של התוכנית היא היצירתית מכולן והיא כללה בעבר תוספות כמו "בית השכנים" (ורסיית "האח הגדול" ל"אי המתים"), עונה נשית (למעט משתתף אחד) ו"הדחות דמה" – משתתפים שמודחים לכאורה, מוצאים מהבית, מתראיינים לכלי התקשורת, זורקים רפש בכל המשתתפים ומוחזרים לבית היישר לציפורני דייריו הפגועים. הבריטים הוסיפו "אזורי ענישה", וגם הערו לבית משתתפים מגוונים (טרנסקסואל, לוקה בתסמונת טורט, תאומים), והמצלמות מכונות 1, 9, 8, 4 – מחווה לשם הספר ממנו שאוב הביטוי ("1984").

  

גם מחוץ לבריטניה, הביזאר חוגג. בפיליפינים פופולרית במיוחד ורסיית בני נוער (שעוררה שערוריה בבריטניה עת שניים ממשתתפיה קיימו יחסי מין), הגרמנים ייחדו לשם כך כפר שלם (כולל פאב וכנסייה) האיטלקים ואחרים יצרו את ורסיית הבית הכפול - "בית עשיר ובית עני" - והסרבים הלכו על ריאליטי מקדים בו 12 בני אדם התחרו ביניהם כדי להגיע ל"אח הגדול – הבלקן".

  

התוכנית עוררה גם לא מעט זעם - מפגינים בצרפת זרקו שקי זבל מחוץ לבית בו צולמה התוכנית. באוסטרליה, הציבור רתח על כך שמפיקי התוכנית שמרו בסוד את מות אביה של אחת המשתתפות, לבקשת המשפחה, וזו למדה על מות אביה חודש לאחר מותו, ובדנמרק, משתתפי אחת העונות הנהיגו מרד והכריזו על פינוי מרצון מהבית.

 

באוסטרליה מתחוללת בימים אלה שערורייה סביב העונה הנוכחית, בה מהפנט בריטי היפנט את אחד המשתתפים לחזר אחר משתתפת אחרת כשהוא שוחה בבריכה של שעועית אפויה ברוטב עגבניות. זו לא הפעם הראשונה שהמהפנט עושה שמות במשתתפי התוכנית. בעונה שעברה הוא כבר הפנט את אחד המשתתפים לרדוף אחר שדונים.

  

בארה"ב משודרת התוכנית ב-CBS, מגיעה ל-6 מיליוני צופים בממוצע ולא מכה גלים. כנראה ש"האח הגדול" יונק מאהבתם של הבריטים למציצנות ומחיבתם של האירופאים ליורוטראש. לאמריקאים, קשה יותר להתחבר למסורת טוטליטארית של מאות שנים.

 

"המרוץ למיליון" 

בניגוד לדיסטופיה של האח הגדול, כאן מדובר בפורמט הריאליטי המוערך ביותר בעולם שממטיר שבחים ופרסים על רשת CBS, שם משודרת התוכנית כבר 12 עונות (עונה 13 תעלה באביב). בישראל הפורמט נרכש על ידי "רשת" ואם תעמוד באתגר ההפקה, תהיה זאת תוכנית המציאות המהנה והמשובחת ביותר שראתה הארץ.


המרוץ למיליון. מלאה בסיטואציות קומיות

 

התוכנית, שמופקת על ידי ג'רי ברוקהיימר, גם היא נוצרה במוחו של הולנדי - ברטרם ואן מונסטר, המתגורר בארה"ב, יחד עם אליס דוגניירי. ורסיה קדומה שלה צצה עוד קודם לכן בבריטניה (ושודרה בארץ בערוץ 8), אבל אף אחד לא יודע לרוץ אחרי מיליון כמו האמריקאים.

 

כללי המשחק, המשודר בארץ ב-yes, די פשוטים. 12 צוותים, כל צוות מורכב מזוג אנשים שמכירים עוד קודם לתוכנית, וכולם פוצחים ב"מרוץ" מסביב לעולם, כשנקודת הזינוק שלהם היא עיר כלשהי בארה"ב. המרוץ מורכב ממספר "סיבובים", כשכל סיבוב כזה מהווה פרק, ובראשיתו מופקד ברשות הזוגות סכום כסף מוגבל (גם אפס דולרים הוא סכום לגיטימי בתוכנית) וההפקה משלמת להם על טיסות, אותן הם נדרשים להזמין בעצמם.

 

בכל מדינה הם מתבקשים להגיע ליעדים מסוימים ולבצע בהם משימות כדי לזכות בפרסים ולהימנע מהדחה. המשימות יכולות להיות קפיצת בנג'י בקליפת בננה באפריקה או הכנת מעדן פרואני מקומי מקרבי רמשים. כל פרק מביא תיעוד של מיני מרוץ שבסופו בדרך כלל, הצוות שמגיע אחרון לנקודת הסיום השבועית מסולק מהתכנית.

 

התוכנית מלאה בסיטואציות קומיות, שכן זימון ריקשה, אכילת מנות מתונות בגודלן, שתיית סודה במסעדה בלי אפשרות למילוי מחדש או שיחה עם אדם שאינו מבין אנגלית או ספרדית, אינן חוויות שהאמריקאי הממוצע מורגל בהן. התוכנית גם מלאה בפרסומות לא מוסוות לחברות מסחריות שמממנות את ההפקה המסובכת. לא ברור כיצד רשת, שרכשה את הפורמט לשידור בארץ, תתגבר על כך שבארץ הסוגיה הזו לא תהיה כה פשוטה למימוש.

 

התוכנית בארה"ב זכתה למספר ספיישלים, בהם ספיישל משפחות וספיישל מרוץ בארה"ב. בישראל נעשו לה ורסיות מקומיות כדוגמת "רצים לדירה".

 

גם כאן אסור למשתתפים ליצור קשר עם הבית, גם פה בין תחנה אחת למשניה הזוגות נוטים להתקרב או לריב ולחשוף משקעים מהבית להנאת המציצנים וגם פה ניטשת תחרות עזה בין הקבוצות, שגובלת לעיתים ברמאות. אבל בניגוד ל"אח הגדול", "המרוץ למיליון" קרובה יותר לקלאסיקת "האדם מול הטבע". זוהי מציצנות לאדם החושב, לאיש העולם הגדול, זה שרוצה את הריאליטי שלו במסווה של נשיונל ג'אוגרפיק.

 

היפה והחנון

בזמן שאתם כעסתם על "הישרדות" ולא פספסתם אף פרק "לקט מאי המתים", בערוץ 10 פלשו בחשאי לאילת ומילאו אותה ביפות ובמרובעים.


מתוך "היפה והחנון". מוסד החנון לא מספיק חזק בישראל

 

המטרה: צילום ריאליטי שתעלה בקיץ בערוץ וינסה למלא בביקיני את הזמן בו אזרחי ישראל מבצעים ספירה לאחור עד לעונה השנייה של "הישרדות".

 

הבעיה: מוסד החנון, היורם, אינו חזק בארץ כפי שהוא מושרש בארה"ב. שם, בתי ספר מייחדים להם מסגרות מיוחדות – שיעורי מדע לפי בחירה, מועדוני שחמט, איסוף ממורביליה של "מסע בין כוכבים", מפגשי מעריצים של "באטלסטאר גלקטיקה" והקמת "מייקרוסופט". יש להם לבוש אופייני – משקפיים בעובי של מילון אוקספורד ומכנסיים שמוגבהים באמצעות שלייקעס ופריט לבוש כלשהו שכולל משבצות, פסים או מעויינים. כאן: יפים או מרובעים, כולם מסתובבים עם קרוקס.

 

ובכל זאת, ערוץ 10 מעז לנסות. "היפה והחנון" נוסדה ברשת ה-CW האמריקאית, קבוצה של "יפות" וקבוצה של "חנונים"

נפגשות באתר נופש שמכריח את הבנות להתהלך בבגדים קצרצרים. עד מהרה מתבצעת חלוקה לזוגות שלמורכבים מיפה ומרובע, הנאלצים לישון באותו חדר ו"ללמוד זה על עולמו של זו" ולהילחם בזוגות האחרים במשימות הקשורות ליופי ולמרובעות.

 

המטרה: 250 אלף דולר ושלום מקומי. היוצר: אשטון קוצ'ר. ורסיות: בעונה החמישית היפות נלחמות תחילה בגיקים לפני שהתערבבו. ברביעית נוסף זוג שכלל "חנונית" ו"יפֶה".

 

אין פה שערוריות כמו ב"אח הגדול", אין פה מתח כמו ב"מרוץ למיליון" ויש כאן ערב רב של סטריאוטיפים. ערוץ 10 הולך כאן על הריאליטי הקטן, הסתמי והקומי מכולם. מי שרוצה תצוגה גרנדיוזית יותר בערוץ, "הישרדות 2" למשל, יאלץ לכסוס את ציפורניו עד חורף 2009.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך "המרוץ למיליון". מציצנות לאדם החושב
לאתר ההטבות
מומלצים