שתף קטע נבחר

אמנסטי: ישראל נוקטת "ענישה קולקטיבית" בעזה

בעוד שבישראל בשנת 2007 נרשם מספר ההרוגים בפעולות איבה הנמוך ביותר מאז תחילת האינתיפדה השנייה, קובע דו"ח אמנסטי השנתי כי בשטחים ובעזה נהרגו בשנה החולפת 370 פלסטינים, מחציתם אזרחים. את הסגר שהטילה ישראל ביוני שעבר על רצועת עזה מכנה הדו"ח "חסר תקדים" - וגם מגנה את ירי הקסאמים ואת הפיגועים

תמונת המצב העגומה העולה מהדו"ח השנתי שפרסם הבוקר (ד') ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי" לא פסחה גם על ישראל והרשות הפלסטינית, שם קובע הדו"ח כי מצב זכויות האדם "נותר נואש".

 

הדו"ח מציין כי בעוד שבישראל נרשם בשנה החולפת שיעור התמותה הנמוך ביותר בהתקפות על רקע לאומני מאז תחילת אינתיפדת אל-אקצא, מן העבר של המתרס נרשמה תמונה שונה לגמרי. יותר מ-370 פלסטיניים נהרגו ב-2007 מאש צה"ל, כמחציתם היו אזרחים, וחמישים מהם היו ילדים. אלפי אזרחים אחרים נפצעו בהתקפות אלה - שבאו בתגובה לירי טילי קסאם או רקטות מצד ארגונים פלסטיניים חמושים לעבר ישובים ישראליים או עמדות צה"ל סמוך לרצועת עזה. (לקריאת הדו"ח המלא של אמנסטי אינטרנשיונל הקליקו כאן )

 

מלבד הרג האזרחים, והרס של יותר ממאה בתים של פלסטינים, מציין הדו"ח כי ביוני שעבר הטילה מדינת ישראל "סגר חסר תקדים על רצועת עזה, בצעד שמשמעותו היא למעשה כליאתה של כלל האוכלוסייה, המונה 1.5 מיליון פלסטינים, העמדתה לעונש קולקטיבי וגרימת המשבר ההומניטרי החמור ביותר עד היום".


ילדה שנהרגה בתקיפת צה"ל באפריל. 50 ילדים נספו (צילום: AFP) 

 

מגבלות תנועה, מעצרים, עינויים

"ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה בעולם שמנהלת משטר של כיבוש מתמשך. חובתה של מדינה להגן על אזרחיה, וזה אינו נושא פתוח לדיון. השאלה היא על פי אילו אמות מידה משתמשת ישראל בכוח", אמר מנכ"ל אמנסטי-ישראל, אמנון וידן. "אנחנו סבורים שישראל משתמשת בכוח בצורה לא-מידתית. זה משול ללקיחת אזרחים כבני ערובה – וזה לא מקובל עלינו".

 

הדו"ח מציין עוד כי בשנה החולפת הוטלו מגבלות חמורות יותר על תנועתם של פלסטינים בגדה המערבית. יותר מ-550 מחסומים ונקודות בידוק צבאיות הגבילו או מנעו את תנועתם של תושבים פלסטיניים בערים וכפרים. כ-40 פלסטינים מתו לאחר שלא הותר להם להיכנס לשטחי מדינת ישראל כדי לקבל טיפול רפואי. כן נמשכה בשנה החולפת הבנייה בהתנחלויות ובניית גדר ההפרדה, שניתקה פלסטינים רבים מאדמותיהם.

 

אלפי פלסטינים, בהם ילדים רבים, נעצרו על ידי צה"ל בשטחים. מרביתם אמנם שוחררו מאוחר יותר בלי אישום אך מאות הואשמו בעבירות ביטחון, ומשפטיהם בבתי דין צבאיים לא עמדו לעתים קרובות באמות המידה הבינלאומיות של הגינות. אלה הוחזקו בבתי כלא בשטח ישראל, בניגוד לחוק ההומניטרי, ולא פעם עברו התעללות ועינויים.


פגיעת רקטת הגראד בקניון באשקלון לפני כשבועיים (צילום: אמיר כהן) 

 

גינוי לירי הקסאם

הדו"ח מגנה את פגיעתם של הארגונים הפלסטינים החמושים באזרחים ישראלים - בכלל זה ירי הקסאם אל עבר שדרות ויישובי עוטף עזה, ופיגועי ההתאבדות. הוא גם מגנה את הפרות זכויות האדם שנרשמו ברשות הפלסטינית, בכלל זה האלימות הפוליטית שפרצה בין פלגים שונים בגדה המערבית ובעזה, שהביאה למצב של כאוס והיעדר שלטון החוק. כן ציין הדו"ח את המעצרים השרירותיים והעינויים שנרשמו בשטחי הרשות הפלסטינית, ואת הירי לעבר בתי אזרחים ובתי חולים.

 

לסיכום, התייחס הדו"ח גם לטיפולן של הרשויות בישראל בפליטים מדרפור. "בשם הביטחון והשמירה על הזהות היהודית של המדינה, אנחנו עדים להפרות

בוטות בזכויות האדם הבסיסיות ביותר של אלה המאיימים על ביטחוננו וזהותנו או נתפסים ככאלה" אמר וידן. "ליחס לפלסטינים בשטחים, לפליטים האפריקאיים בגבול, לנשים הנסחרות במרכז העיר ולקהילות שלמות שעדיין לא מחוברות לחשמל ולמים יש מכנה משותף אחד: התפיסה השגויה לפיה ניתן להבטיח את ביטחונו של האחד על חשבון זכויותיו של האחר".

 

מצה"ל נמסר בתגובה לדו"ח: "במסגרת מלחמתו המתחייבת של צה"ל בטרור נעשות פעולות רבות על מנת לצמצם פגיעה באוכלוסייה שאינה מעורבת. עם זאת, ארגוני הטרור, ובראשם חמאס, פועלים מתוך מרכזי אוכלוסייה ועושים שימוש ציני בנשים ובילדים כמגן אנושי. הם הנושאים באחריות הישירה והעקיפה לפגיעה בבלתי מעורבים. יש לציין כי בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותי בפגיעה בבלתי-מעורבים במהלך פעילות צה"ל, לאור מאמץ שמשקיע צה"ל בנושא זה.

 

"באשר למרקם החיים באזור יהודה ושומרון, הרי שצה"ל מקיים כל העת הערכות מצב שוטפות לבחינת הצבת המעברים ונקודות הביקורת. זאת, לצד מתן הקלות רחבות היקף, שיושמו לאחרונה על ידי צה"ל והמנהל האזרחי", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמאה בתים נהרסו על ידי צה"ל
צילום: AFP
מצב זכויות האדם נותר נואש
צילום: AFP
מומלצים