שתף קטע נבחר

זירת הקניות

העובדים אילתרו פתרון והחומר המסוכן דלף

דו"ח ועדת הבדיקה של אירוע חומרים מסוכנים בחודש אפריל במפעל "מכתשים" ברמת חובב מצביע על שורה של כשלים: מערכת גיבוי חשמלית שקרסה, אילתור פתרונות שגרם לדליפת גז רעיל ואי הפקת לקחים מהעבר. הנהלת המפעל לא דיווחה על האירוע בזמן, ניסתה לגמד אותו ואף הפריעה לעבודת ועדת הבדיקה. מסקנת הוועדה: לפנות את הבדואים מהאזור כי הם חשופים לסיכון. "אדם טבע ודין": זה זילזול בבריאות הציבור

שרשרת של כשלים חמורים נחשפה היום (ג') עם פירסום מסקנות ועדת בדיקה של המשרד להגנת הסביבה לאחר אירוע חומרים מסוכנים במפעל "מכתשים" בחודש אפריל. הוועדה הצביעה על מערכות שכשלו, על אילתור פתרונות, אי הפקת לקחים ממקרים קודמים, אי דיווח של ההנהלה וסירוב לשתף פעולה עם חקירת האירוע. ועם זאת, מסקנות הוועדה היו כי אנשי המפעל ומערך החירום ברמת חובב טיפלו היטב באירוע עם התרחשותו.

 

בסיכום הדו"ח המליצה הוועדה לפנות את כל אוכלוסיית הבדואים המתגוררת בטווח של חמישה קילומטרים מרמת חובב, מחשש לפגיעה בשעת דליפת חומרים מסוכנים. הוועדה ציינה כי יש לנקוט צעדים מיידיים להעתקת בית הספר אלעזזמה המאוכלס כ-2,000 תלמידים בטווח של כ-2.5 ק"מ מרמת חובב. בנוסף המליצה הוועדה לנקוט נגד המפעל ומנהליו בהליכי אכיפה.

 

עוד בנושא: 

 

האירוע המדובר התרחש ב-14 באפריל. הפסקת חשמל אילצה את עובדי המפעל לבצע ריקון חירום של מכל שהכיל את החומר כותיניון - קוטל חרקים מקבוצת האורגנו-זרחניים, רעיל ביותר בבליעה, נשימה ומגע. אך כשל במערכת הגיבוי החשמלית אילץ את העובדים לאלתר פיתרון - להזרים את החומר למכלים ניידים, אותם העבירו לניטרול במתקן טיפול בשפכים.

 

אך גם בתהליך הניטרול התרחשו כשלים והוא ארך זמן ממושך. כתוצאה מכך החלה התפרקות של החומר למרכיבים שרובם חומרים מסוכנים בעלי ריח חריף. במכלים החל בעבוע, תכולתם נשפכה והחלה פליטת גזים מסוכנים לסביבה. ענן גזים לבן בעל ריח חריף נע במורד הרוח מהמפעל לכוון משרדי המועצה המקומית רמת חובב. עובדי המועצה, לרבות הצוות המקומי של מד"א שחשו בריח החריף ובצריבות בעיניים, הונחו להיכנס לחדרים ממוגנים.

 

הוועדה כתבה בדו"ח כי במהלך כל השתלשלות האירועים, "הנהלת המפעל לא מצאה לנכון לדווח לגופי החירום, למועצת רמת חובב ולמשרד להגנת הסביבה על האירוע ועל הסיכונים הכרוכים בו". בתום האירוע עזבו מרבית העובדים במועצת רמת חובב את משרדיהם ויצאו לביתם בשל הריח החריף שהמשיך לאפוף את השטח.

 

הוועדה ציינה כי בעבר אירעו מקרים דומים של פירוק או שריפת כותיניון, כשהבולט ביניהם היה בשנת 2000, אז הגיעו ריחות חריפים למרחק של כ-20 ק"מ מהמפעל. גם באוגוסט אשתקד אירע פיצוץ במפעל, במהלך ייצור של חומר דומה - סופרתיון. ואולם, הוועדה קבעה כי "לא הופקו ולא יושמו הלקחים מאירועי העבר, ולא שונו דרכי התנהגות המפעל. הוועדה התרשמה כי הנהלת המפעל לא הפנימה את המשמעויות ואת הפוטנציאל שהיה טמון באירוע, שתואר על ידי מנהל המפעל ובא כוחו כ'אירוע מזערי'".

 

המפעל לא דיווח ולא שיתף פעולה בחקירה

הוועדה ציינה כי לו היו נפגעים באירוע, לא יכולים היו הפרמדיקים של מד"א לתת להם סיוע רפואי הואיל והם נמצאו במרחב מוגן. בהקשר זה ציינה הוועדה כי לו היה המפעל מודיע לגורמים הרלוונטיים מיד אם תחילת האירוע (התקלה במערכת החשמל), הייתה היערכות מוקדמת משנה את פני הדברים.

 

יתרה מזאת, הוועדה מתחה ביקורת על נציגי המפעל שבשלב מסוים סרבו לשתף פעולה עימה בחקירת האירוע, לאור התנגדותם להרכבה. "לאור זאת לא ניתן היה לתחקר ולבחון את האירוע עד תום", ציינה הוועדה. ולמרות זאת, סיכמה הוועדה כי "מהמידע שבידנו נראה שאנשי המפעל ומערך החירום של מועצת רמת חובב טיפלו היטב באירוע השפך מהמכלים הניידים עם התרחשותו".

 

בסיכום הדו"ח המליצה הוועדה שבטווח של 5 ק"מ מרמת חובב לא תגור אוכלוסיה. "אנו ממליצים לשר להגנת הסביבה לפנות לשר הפנים בנוגע לפינוי אוכלוסיית הבדואים בטווח האמור - אוכלוסיה חלשה ללא אפשרות להתגוננות בעת אירוע חומרים מסוכנים. במיוחד יש לנקוט צעדים מיידיים להעתקת בית הספר אלעזזמה המאוכלס כ-2,000 תלמידים בטווח 2.5 ק"מ מרמת חובב".

 

הוועדה התרשמה כי לכאורה הפר המפעל את תנאי רישיון העסק שלו, ולפיכך המליצה לשקול פתיחת הליכי אכיפה כנגד המפעל ומנהליו.

 

ממפעל "מכתשים-אגן" נמסר בתגובה: "כבר בתחילת דרכה של הוועדה התרענו על אי-סדרים בפעילותה. החברה תגיב לאחר למידת הדו"ח".

 

בעמותת "אדם טבע ודין" אמרו בתגובה: "מפעל מכתשים לא לומד לקח מאירועי העבר ופעם נוספת מעמיד בסכנה את בריאות הציבור. הדו"ח חושף שורה של כשלים שבה היו מעורבים לצד מפעל מכתשים, גם המועצה התעשייתית רמת חובב. האירוע מצטרף לשרשרת של אירועי חומרים מסוכנים במפעל, שהתרחשו בשנים האחרונות, המצביעים על מגמה שבה בריאות הציבור עומדת בסכנה אל מול התנהלותו הלקויה של המפעל בהתמודדות מול אירועים שכאלה", דברי מנכ"ל העמותה, עו"ד ציפי איסר-איציק.

 

בקרבת מקום תוקם עיר הבה"דים

כ-10 ק"מ מהמועצה התעשייתית רמת חובב עתידה לקום קריית ההדרכה של צה"ל - עיר הבה"דים. לאחרונה החליט בית המשפט העליון כי לפני תחילת עבודות הבנייה במקום יבוצע תסקיר השפעה על הסביבה, שיוודא כי לא נשקפת לחיילים סכנה מהמפעלים.

 

עוד בנושא:

 

במקביל פועלת מזה כחצי שנה ועדת פיקוח של משרד הביטחון וארגוני סביבה, כדי לוודא שהמפעלים עומדים בתקנים מחמירים עד שנת 2010 - שנתיים לפני האיכלוס המתוכנן של הבסיסים - כדי לוודא שהמקום אכן נקי ובטוח. במשרד הביטחון אמרו לא פעם שהבסיסים לא יאוכלסו אם יתברר שהמפעלים מהווים סיכון לחיילים, וכי יפעל בנחישות כדי לוודא שהמפעלים עומדים בתנאים המחמירים ביותר בזמן המיועד.

 

גורם במשרד הביטחון מסר בתגובה: "משרד הביטחון וצה"ל מלווים את בדיקות האירוע המדובר מרגע התהוותו. ועדת הפיקוח על רמת חובב פעלה ותמשיך לפעול באופן נחרץ על מנת שהמפעלים יעמדו בכל תקני הסביבה המחמירים שנקבעו עד לשנת 2010.

 

"האירוע שהתרחש מלמד עד כמה חשובה עוצמת מערכת הביטחון והמעבר לנגב על מנת להביא לשינוי במצב איכות הסביבה הן לטובת תושבי הנגב והן לטובת חיילי ומפקדי צה"ל. אנו מברכים על כך שמרבית המפעלים עומדים ביעדים ולוחות הזמנים שנקבעו, המיעוט שעדיין לא הפנימו את המהפכה בנגב יאלצו להתמודד עם ועדת הפיקוח הן בהיבטי אכיפה והן בהיבטים ציבוריים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירוע קודם ב"מכתשים". ארכיון
מומלצים