שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עיר הבה"דים ליד רמת חובב: בעד או נגד?

היום ידון בית המשפט העליון בערעור של ארגוני הסביבה נגד ההחלטה להתחיל בהקמת קריית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב - 10 ק"מ מרמת חובב. שני הצדדים התבקשו להציג את הטיעונים שישמיעו בבית המשפט. מה אתם חושבים? האם אתם בעד ההקמה או נגדה?

אחד המאבקים הסביבתיים הבולטים של התקופה האחרונה מגיע היום (ה') לפתחו של בית המשפט העליון. מחד ניצבים אנשי משרד הביטחון ותוכניתם, שאושרה בממשלה, להעביר את בסיסי ההדרכה של צה"ל לקריית הדרכה חדשה בצומת הנגב - כ-10 ק"מ מהמועצה התעשייתית רמת חובב. מנגד נמצאים ארגוני הסביבה "אדם טבע ודין" ו"מגמה ירוקה" שטוענים כי יש לעצור את המהלך ולהעביר את התוכנית הליכי תיכנון מסודרים כדי לוודא שהשטח נקי מזיהומי סביבה.

 

בסיקור התקשורתי הרחב שניתן לנושא מעורבים גורמי תעשייה עתירי ממון, דו"חות מורכבים של חברות מחו"ל והרבה אי אמון: הצדדים מנסים לקעקע זה את טיעוניו של זה, ובדרך נותר רוב הציבור מבולבל: מדוע להקים את עיר הבה"דים דווקא ליד מפעלי תעשיה מזהמים? האם צה"ל ישכן חיילים באזור מזוהם? על סמך מה אושרה התוכנית בממשלה, והאם פיתוח הנגב גובר על הסיכונים?

 

שני הצדדים התבקשו על ידי ynet להשיב על שאלות ולהציג את הטיעונים שיעלו בבית המשפט. הנה עמדותיהם לשיפוטכם:

 

"אדם טבע ודין": קודם לנקות, אחר כך לבנות

  • מדוע אתם מתנגדים להקמת עיר הבה"דים במיקומה הנוכחי?

"אדם טבע ודין" איננה מתנגדת להקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב. נהפוך הוא, העמותה מאמינה כי לתושבי הנגב זכות לחיות גם בסמוך לרמת חובב ללא חשש לפגיעה בחייהם ובבריאותם עקב הזיהום שמקורו במפעלים. מאידך, זוהי חובת המדינה לפעול בנחישות "להכשיר" את המקום ולהבטיח שהפעילות התעשייתית לא תפגע בבריאות תושבי המקום כיום ולאלה שעתידים לבוא.

 

  • מהי החלופה שאתם מציעים?

משרד הביטחון מציע להתחיל בבנייה, ללא שיתוף הציבור בהליך התכנוני וללא תסקיר השפעות על הסביבה ובעיקר, ללא תלות בבחינה עמוקה של הזיהום במקום. אנו טוענים כי בטרם מתקבלת ההחלטה להתחיל ולבנות את עיר הבה"דים יש לאתר את כל המזהמים ולקבוע תוכנית רחבה לטיפול בהם. אנו מציעים קודם לנקות ואחר כך להתחיל לבנות, כלומר שהבנייה תתקדם רק בכפוף להתקדמות הניקוי של הזיהום הסביבתי. אין סיבה להשקיע מיליוני שקלים בבניית עיר הבה"דים שתשכון לצד מוקד של זיהום סביבתי מסוכן.

 

  • ההחלטה למקם את הבסיסים שם התקבלה בשנת 2003. מדוע "התעוררתם" רק כעבור ארבע שנים?

מי שאומר שהתעוררנו רק עתה לא מכיר את המציאות. "אדם טבע ודין" מנהלת את המאבק כנגד הזיהום ברמת חובב מזה כשמונה שנים. במסגרת הטיפול הממושך בסוגיית ההתמודדות מול מוקדי הזיהום ברמת חובב, פנתה העמותה פנתה למבקר המדינה כבר בשנת 2000 ונקטה בהליכים משפטיים רבים מאז. הנושא מקבל כותרות לאחרונה בגלל כניסתו לתמונה של משרד הביטחון. 

 

  • אם דאגתכם נתונה לרמת זיהום האוויר ברמת חובב, מדוע לא מחיתם נגד הפגיעה באוכלוסיה שכבר גרה שם?

"אדם טבע ודין" נאבקת מזה שנים בדאגה לבריאותם של תושבי המקום ולמען סביבה נקייה יותר. בשנים האחרונות הגישה העמותה עתירות שונות וקובלנות פליליות נגד מפעלים החורגים בהיקף הזיהום שלהם ויצאה בביקורת ציבורית גלויה נגד הרשויות האמונות לטפל ברמת חובב שלרוב גילו אוזלת יד. לדאבוננו, עד להחלטה להקים את עיר הבה"דים בסמוך, קולה של העמותה לא זכה לסקירה תקשורתית.


מפגינים נגד התוכנית (צילום ארכיון: ירון ברנר)

 

  • מדוע אינכם פועלים במקביל להקפיא את כל הבניה בבאר שבע וסביבתה? מה ההבדל?

"אדם טבע ודין" אינה מתנגדת לפיתוח הנגב והיא בעד פיתוח בר קיימא באזור. יחד עם זאת, אנו בדעה כי אין להתחיל בהקמת עיר הבה"דים כיום, ללא תלות בטיפול במפגעים הסביבתיים שמקורם ברמת חובב. זהו אינטרס משותף של התושבים החיים כיום באזור ואלו שאמורים לבוא ולהתיישב שם בעתיד, להבטיח שהמקום יהיה נקי היום מאשר שיצטרכו להתמודד עם ניקיונו, תוך סיכון בריאות התושבים באזור בהווה ובעתיד.

 

  • מהי תשובתכם לטענה לפיה הקמת עיר הבה"דים תהיה דווקא מנוף חיובי לטיפול בזיהומי רמת חובב?

אנו מסכימים לדעה הגורסת כי הקמת עיר הבה"דים יכולה להיות מנוף לטיפול ברמת חובב. הניסיון מוכיח כי ההחלטה להעתיק את בסיסי ההדרכה לדרום העלתה את העניין של הציבור והרשויות בנעשה שם. ההחלטה שינתה מצב ומכאן חשיבותה, לצד החשיבות שבפיתוח האזור. יחד עם זאת, כדי להבטיח שהמנוף הזה אכן ימלא את מטרתו, אין להתיר את ההתקדמות בניית העיר ללא הבטחת ההתקדמות בטיפול בזיהום. 


 

משרד הביטחון: לא נאכלס עד שנהיה בטוחים שנקי

  • מדוע הקמת קריית ההדרכה, פרויקט בסדר גודל של יישוב, לא עברה את ההליכים התכנוניים הרגילים ואושרה בוועדה פנימית שדיוניה חסויים? שהרי המתקן אינו סודי?

פסק הדין החד משמעי של כבוד השופטת שרה דברת מבית המשפט המחוזי בבאר שבע מדבר בעד עצמו. מערכת הביטחון נקטה בהליכי תכנון הדומים להליך תכנון אזרחי, למרות שלא הייתה מחוייבת לכך. יחד עם זאת, כבר הודענו בבית המשפט המחוזי כי על בסיס פסק דין תקדימי בנושא דומה (פס"ד הושעיה - י.ע-ד) גם קריית ההדרכה תעבור הליך תכנוני.

 

  • מדוע לא בוצע תסקיר השפעה על הסביבה, בטרם אושרה התוכנית?

תסקיר השפעה על הסביבה נעשה על מנת לבחון את השפעות הבינוי על הסביבה, ולא את השפעות הסביבה על הבינוי. קריית ההדרכה תהיה דוגמא לאומית ובינלאומית כיצד ניתן לבנות עיר ירוקה, החל מטיהור ושימוש חוזר בשפכים, שימוש באנרגיה סולארית, תחנת כוח המבוססת על גז טבעי, ניצול אנרגיה שיורית, עיר ללא תנועת כלי רכב וכ"ד.


"מודל בינלאומי לעיר ירוקה" הדמיה של התוכנית (באדיבות משרד הביטחון) 

 

  • ד"ר אלי שטרן ממשרד הבריאות אמור להגיש בקרוב דו"ח סיכונים משולבים לאזור המדובר. למה לא המתינה מערכת הביטחון לדו"ח הזה?

מערכת הביטחון מחמירה עם עצמה ואינה מסתמכת רק על דו"ח אחד כזה או אחר, אלא על כלל הדוחו"ת הקיימים. תסקיר סביבתי נעשה באזור בשנת 2002 ע"י ד"ר טיילור, אשר קבע כי אין כל סכנה בצומת הנגב. דו"ח זה הוגש לבית המשפט המחוזי אשר קבע כי הדו"ח מספק, מה עוד שמשנת 2002 חל שיפור דרמטי בטיפול הסביבתי ברמת חובב.

 

  • היה דו"ח נוסף, של החברה ההולנדית DHV, עליו התבססה הממשלה בהחלטתה. לגביו נטען כי אינו מהימן. מה תגובתכם?

הטענה לגבי הנתונים מיטיבה עם מערכת הביטחון ושוחרי איכות הסביבה, שכן בשל כך נלקחו בחשבון הנחות העבודה המחמירות ביותר שקיימות.

 

  • באתר מועצת רמת חובב נכתב כי תוכנית העבודה להבטחת סביבה בטוחה ונקייה במרחב רמת חובב תושלם לכל המאוחר עד לשנת 2012. מדוע בעצם להתחיל את העבודות באזור בטרם יודעים במאת האחוזים שהשטח נקי?

מערכת הביטחון הקימה ועדת פיקוח ואכיפה על רמת חובב בה שותפים גם "אדם טבע ודין", עמותת "נגב בר קיימא", המשרד להגנת הסביבה וקצין רפואה ראשי. הוועדה קבעה כי על המפעלים לעמוד בתקנים סביבתיים מחמירים עד סוף שנת 2010. נראה בחומרה רבה כל עיכוב שיגרום לאיחור באכלוס קריית ההדרכה. רק בשבוע שעבר סגרה מועצת רמת חובב מפעל שלא עמד בתקנים הסביבתיים המחמירים שנקבעו, וכך גם תנהג בעתיד עם מפעלים שלא יעמדו בתנאים שנקבעו וייקבעו.

 

מנכ"ל משרד הביטחון כבר הצהיר בעבר כי קריית ההדרכה לא תאוכלס עד שלא נהיה בטוחים שלא נשקפת כל סכנה לשלום חיילי צה"ל, ולכן מערכת הביטחון הודיעה על מרווח ביטחון - ממועד סיום העבודות ברמת חובב ב-2010 עד לאכלוס עיר הבה"דים ב-2012. בטווח זה יוכלו להתבצע כל הבדיקות הרלוונטיות. על פי התרחישים המחמירים ביותר שנלקחו בחשבון על ידי החברות השונות, צומת הנגב תהיה נקייה מכל זיהום כבר ב-2010.

 

  • ומה אתם חושבים: האם אתם בעד התחלת העבודות להקמת עיר הבה"דים במיקומה הנוכחי, או נגד - וסבורים שיש להמתין עד לניקוי מוחלט של השטח? הביעו דעתם בתגובות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משרד הביטחון: לא נאכלס לפני שנהיה בטוחים שנקי
ארגוני הסביבה: קודם לנקות ואחר כך להתחיל לבנות
צילום: יונת אטלס
מומלצים