שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הבדואים: מופקרים מול רמת חובב

דו"ח של ארגוני סביבה: הפיצוץ בחודש שעבר ברמת חובב הציב את הבדואים הגרים באזור בסכנה בריאותית חמורה, וחשף ליקויים חמורים בנהלי ההתרעה והטיפול באוכלוסיה זו. מחברי הדו"ח: התושבים מופקרים ורשויות המדינה מגלגלות את האחריות ביניהן. מועצת רמת חובב: הדו"ח חד-צדדי אך ועדה שהוקמה לאחר האירוע תלמד אותו

הפיצוץ שאירע בחודש שעבר במפעל "מכתשים" שברמת חובב חשף את אלפי התושבים הבדואים בישוב ואדי אל-נעם, הגרים בסמיכות קרובה למקום, לסיכונים בריאותיים חמורים, והעיד על הצורך במציאת פיתרון הולם להפקרה המתמשכת של התושבים בפזורה הבדואית בעת אירועים דומים. כך עולה מדו"ח שחובר על ידי ארגון "מגמה ירוקה", האגודה לזכויות האזרח, עמותת "במקום", רופאים לזכויות אדם, ארגון שתי"ל ותושבי ואדי אל-נעם עצמם. 

 

ואדי אל-נעם ממוקם סמוך מאוד לגדר המועצה התעשיתית רמת חובב. בעת האירוע, במהלכו נפלטה לאוויר כמות גדולה של חומר אורגנו-זרחני רעיל, לא קיבלו התושבים כל הודעה או הנחיה לפעולה כדי לצמצם את החשיפה שלהם לחומר המסוכן. על-פי עדות התושבים, לא מעטים מהשוהים בכפר שמעו את הפיצוץ, או הריחו את החומר הנישא ברוח, אך לא יכלו לדעת מה אירע. רבים מהם נבהלו, ולא ידעו כיצד לנהוג, אך לא היו ברשותם אמצעי מגן.

 

אופי הבניה בכפר - אוהלים פתוחים ופחונים - אינו מאפשר מיגון מפני חומרים מסוכנים הנישאים באוויר. מחברי הדו"ח טוענים שעובדה זו ידועה לרשויות המדינה אולם עד היום, ולמרות שאירעו לא מעט אירועים דומים בעבר, לא מומש נוהל חירום שקבע אמצעים להגנת אזרחים. כך, למשל, לא הוצבו בכפר סירנות, לא חולקו לתושבים ערכות מגן, לא ניתנה לתושבים הדרכה בדבר התגוננות בשעת אירוע חומ"ס ולא סופק להם מידע.

 

הדו"ח מציין כי התושבים, בסיוע ארגונים שונים, ערכו פעילות שיטתית במשך יותר משנתיים במאמץ לאלץ את הרשויות לקבוע נוהל מעודכן להגנה על התושבים וליישמו, אך לא הצליחו להגיע לתוצאות, ולא ננקטו הצעדים המינימליים המתחייבים להגנתם.

 

הדו"ח קובע כי הפקרת התושבים מצביעה על ליקוי מערכתי חמור בהתנהלות המדינה ביחס לאירועי חומר מסוכן, וחושף מחדלים חמורים של המשרד להגנת הסביבה, פיקוד העורף, משרד הבריאות ומשטרת ישראל, כמו גם של המועצה התעשייתית רמת חובב.

 

מחברי הדו"ח מציינים כי התחקיר שערך המשרד להגנת הסביבה מיד לאחר האירוע היה שטחי, שהתעלם משאלת מימוש נוהל חומרים מסוכנים ביישוב ואדי אל-נעם. עוד נכתב כי בתחקיר לא נעשה כל מאמץ לבחון את ההתרחשויות בקרב תושבי היישוב בשעת האירוע, וכי "עדויות התושבים מעלות תהיות באשר לאמינות התחקיר". לדברי המחברים, הפיקוח על שיעורי הזיהום באתר רחוק מלהיות מספק, והסנקציות הננקטות נגד המזהמים מצומצמות.

 

עוד הם אומרים כי בימים שלאחר האירוע לא נערכו בקרב התושבים כל בדיקות רפואיות בניסיון לבחון את מידת החשיפה שלהם לחומר המסוכן, או את הנזק הבריאותי שהסב. סקר אפידמיולוגי שפרסם משרד הבריאות בשנת 2004 קבע כי אזרחים החיים באזור חשופים לסיכון בריאותי ממשי, אולם הסקר לא הביא לשינוי מהותי במדיניות הממשלה ביחס לאזרחים המתגוררים בצמוד לאתר.

 

המחברים טוענים שאם היה מתרחש במקום אירוע חמור יותר, לא ניתן היה למנוע קורבנות בנפש מקרב התושבים. "רשויות המדינה נטו לגלגל את האחריות זו על זו, והתקשו בשיתוף פעולה ובתיאום צעדיהן. אף אחת מהן לא נטלה על עצמה אחריות כוללת ולא עשתה את הנדרש להגנת האוכלוסייה האזרחית".

 

כותבי הדו"ח קוראים להקמת ועדת חקירה ובה אנשי מקצוע בלתי תלויים, אשר תבחן את המחדל החמור של כל הרשויות המעורבות, ותסייע לעיצוב מדיניות בסוגיות המורכבות הנוגעות לרמת חובב: מניעת אירועי חומרים מסוכנים, הרחבת הפיקוח על הזיהום, פעולת המועצה התעשייתית והרכבה ועתיד היישוב ואדי אל-נעים, כמו גם את שאלת הקמתה של עיר הבה"דים בסמוך לאתר רמת חובב.

 

המחברים טוענים כי היה על מועצת רמת חובב לפעול בעקביות לצמצום רמת הסיכונים הסביבתיים והבריאותיים בקרב האוכלוסייה החיה בסמוך לשטחה, ולהבטיח את שקיפות המידע ביחס למתרחש בתחומה.

 

עוד נטען כי ממשלת ישראל צריכה "לעצב מדיניות כוללת ביחס לרמת חובב, ולקבוע לוח זמנים לטיפול מהיר בצמצום הסיכונים הנובעים מהאתר". הדו"ח מציין כי רשויות המדינה מנהלות בעשור האחרון משא ומתן מתמשך עם התושבים בואדי אל-נעם, במטרה לאתר ליישוב מיקום קבע חלופי. במהלך המו"מ נעשה נסיון לאלץ את התושבים לעקור ליישוב עירוני, בניגוד לרצונם, ואף לכפות עליהם מגורים באזור הקרוב קרבה מסוכנת לרמת חובב.

 

מחברי הדו"ח טוענים כי לדחייה המתמשכת בהליכי המו"מ יש השלכות על בריאותם של התושבים. הם קוראים לממשלה לפעול לקידום המו"מ במהירות, תוך הקפדה על הסכמות והימנעות מנקיטת צעדים חד-צדדיים".

 

בצל האירוע שהתרחש באמצע חודש אוגוסט, מעמידים מחברי הדו"ח את שאלת הקמת עיר הבה"דים של צה"ל בצומת הנגב הסמוכה, וגורסים שעל הממשלה לבחון מחדש את החלטתה בנוגע להקמת הבסיס הגדול, וכי החלטה בנדון יכולה להתקבל רק לאחר שתיערך בדיקה יסודית, מקיפה וממצה של כלל הסיכונים הכרוכים בסמיכותה לאתר רמת חובב.

 

מועצת רמת חובב מסרה בתגובה: "המועצה תשמח לקבל העתק מהתחקיר או הדו"ח, ולהציגו בפני ועדת בדיקה של מומחים, שהוקמה על ידי המועצה והחלה את עבודתה בשבוע שעבר. הוועדה נדרשה לערוך בחינה מקצועית של כל ההיבטים העשויים להסביר את הסיבות שגרמו לאירוע (חומרי גלם, תהליכים כימיים, נהלי העבודה, מתקן הייצור למרכיביו ועוד). עוד בוחנת הועדה את התנהלות הגורמים השונים במהלך האירוע, במטרה להפיק את מירב המידע הנדרש להפקת מסקנות ולקחים.

 

"מועצת רמת חובב מביעה את פליאתה על הצגת תחקיר חד-צדדי, שבו לא נדרשה תגובה או לא נשמעה עמדתם של גורמים חשובים במערכת: משרד הגנת הסביבה, משרד הפנים, משרד הבריאות, משרד התמ"ת, משטרת ישראל, כיבוי-אש, מד"א מועצת רמת חובב ומפעל מכתשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מופקרים. הבדואים ליד רמת חובב
צילום: שי רוזנצוויג
הפיצוץ ברמת חובב
אין נוהלי התרעה לתושבים הבדואים
צילום: הרצל יוסף
מומלצים