שתף קטע נבחר

ממה צריך להיזהר כשעושים מניקור או פדיקור

אוהבת לק, פרנץ' מניקור ופינוקים? זכרי שלא הכל ורוד בעולם המניקור והפדיקור וצריך לדעת ממה להיזהר. מדריך הישרדות לעונת הסנדלים

אני מתה על סווטלנה, המניקוריסטית והפדיקוריסטית שאליה הגעתי בעקבות המלצה חמה של חברה, שידעה שאני למודת אכזבות עד קצות הציפורניים. באתי אליה בגלל מעשי הזוועה שעשו סנדלי הקיץ בעקביי, ונשארתי בגלל העדינות, המקצועיות ובעיקר – הניקיון.

 

אצל סווטלנה יש לי ערכת כלים אישית, אותה קנתה בשבילי, ועליה מדבקה הנושאת את שמי. היא מחטאת כל כלי וכלי לפני שהוא מתקרב אליי, וכך הפרנואידית שבי רגועה. אחרי הכל, לכי תדעי מי ישב לפנייך על הכיסא, ואילו מתנות מפוקפקות השאירו לך שם?

 

"ברוב המקרים מניקור ופדיקור הן פרוצדורות קוסמטיות לחלוטין, שמסבות למטופלת הנאה", מסביר ד"ר עקיבא טרטנר, מנהל שירות העור האמבולטורי בבית החולים "בילינסון". "עם זאת, ישנם אנשים, בדרך כלל חולים במחלות ספציפיות כמו סוכרת, שנזקקים לטיפול בריאותי בכף הרגל, ומבחינתם זהו צורך רפואי".

 

"ישנן נשים שלא אוהבות לטפל בעצמן ומעדיפות שמישהו אחר יעשה את העבודה, ללא כל סיבה רפואית, וישנם אנשים שאינם יכולים להגיע לכפות הרגליים שלהם עקב משקל, גיל, מגבלה מולדת כלשהי, ניתוח או מחלה, והם מעדיפים לפנות לפדיקוריסטית כדי לא להסב לעצמם נזק", מרחיבה קרולין צמח, פודיאטרית, את מנעד המטופלים.

 

סכנה: זיהומים

 

אלא שגם טיפול תמים בידיים או ברגליים עלול להסתיים בנזק. ביקור במכון יופי שאינו מקפיד על חיטוי וניקיון מסכן את המטופלים וגם את מי שמטפל בהם: "סכנת זיהומים קיימת בכל פרוצדורה חסרת היגיינה מספקת שמעורב בה דם", אומרת ד"ר קלריס ריזנברג, מנהלת המכון למחלות זיהומיות במרכז הרפואי "סורוקה".

 


 

"זיהום עלול להיווצר משימוש במכשירים שלא עברו חיטוי מספק, או מאמבט שלא חוטא כראוי. פטריות, וירוסים וחיידקים עמידים מסוגים שונים עלולים לחדור אל תוך העור דרך חתכים קטנים, אפילו מיקרוסקופיים. הם מועברים תוך כדי שימוש בכלים שלא חוטאו כראוי, טבילה באמבט שנשארו בו חיידקים של המשתמש הקודם, והם משגשגים על מצע שאריות העור של אותו מטופל".

 

בספרות הרפואית קיים ויכוח על אופי הזיהומים האלה ומידת שכיחותם. בשנת 2002 פורסמה ב"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" עבודה על קבוצה גדולה של אנשים שקיבלו טיפול באותו מכון קוסמטי. כולם נדבקו בחיידק נדיר מאוד ואצל כולם התפתחו ברגליים פצעים מוגלתיים. התברר שבאותו מכון השתמשו באמבט רגליים מזוהם לפדיקור.

 

מחקרים שבוצעו בטורקיה הראו כי 1.2 אחוז מהחולים בהפטיטיס (דלקת כבד זיהומית) נדבקו כנראה עקב פדיקור. במקרה נוסף שאירע בשנה האחרונה, לקה אדם בעל מסתמים מלאכותיים בדלקת בקרום הלב, והסתבר שהחיידק שפגע בו חדר לגופו בעת פדיקור.

 

כאמור, כל סכנות הזיהומים בעקבות מניקור או פדיקור שאינם היגייניים אורבות גם למטפל שאינו מקפיד לעטות כפפות ולהחליפן בין מטופל אחד לבא אחריו.

 

סכנה: אלרגיות

 

זיהום הוא רק חלק מהנושאים שכדאי לתת עליהם את הדעת כשאת מניחה את כף ידך (או רגלך) מול המניקוריסטית שלך. "אחוז קטן מאוד מהאוכלוסייה מפתח רגישות לחומר שנמצא בלק לציפורניים", אומר ד"ר טרטנר, מנהל שירות העור האמבולטורי, המדגיש ש"הפריחה כתוצאה מאותה רגישות עלולה להופיע במקומות אחרים לגמרי כמו העפעפיים, ואז יש צורך ברמת חשד גבוהה כדי לקשר בין הדברים".

 

מה הקשר בין העפעפיים לציפורניים? רוב הנשים נוהגות לנשוף על הלק כדי לזרז את התייבשותו, וכך מסייעות לאלרגניים להגיע בדיוק לעפעפיים, שם העור עדין במיוחד. "אם הופיעה פריחה תוך יום עד יומיים מזמן מריחת הלק, יש לגשת לרופא עור ולספר לו שעברת מניקור שכלל מריחת לק על הציפורניים".

 

גם הדבקה של ציפורניים מלאכותיות עלולה להסתיים בכאב לב ובנזק בריאותי. החומרים האקריליים מהם עשויים הדבקים לציפורניים, ואפילו הציפורניים המלאכותיות עצמן, מכילים אלרגניים חזקים מאוד, ולכן פיתוח רגישות כלפיהם שכיח הרבה יותר. הרגישות תתבטא בפריחה בידיים שתתפשט לאיברים אחרים בגוף. "אם הופיעה פריחה או אקזמה בידיים, או בכל איבר אחר בגוף, אפילו בתוך שנתיים מיום שהדבקת ציפורניים", מפתיע ד"ר טרטנר, "כדאי לחשוד. כל חולה בעלת ציפורניים מלאכותיות שסובלת מפריחה שמתאימה לחשד הזה, עוברת אצלנו בדיקות מתאימות לבירור הקשר".

 

לאחר הסרת הציפורניים המלאכותיות עלולה להופיע פטרת, שאמנם ניתנת לטיפול אך עלולה לגרום נזק קבוע ועיוות תמידי. "על אף שמדובר בנזק נדיר", אומר ד"ר טרטנר, "כדאי לקחת זאת בחשבון כששוקלים הדבקה של ציפורניים מלאכותיות. תופעה נדירה נוספת היא פגיעה במערכת העצבית שעלולה לגרום לנמלול ולירידה בתחושה בקצות האצבעות".

לא נעים? הרבה יותר מזה.

 

הכל תלוי בטיב החיטוי

 

נניח שוויתרת על הציפורניים המלאכותיות ואפילו על הלק, וכל מה שאת מבקשת הוא גזיזת ציפורניים, הסרת עור קשה בעקבים ודחיסת העור שבקצות האצבעות, למראה מטופח יותר של כף היד והרגל. האם גם אז את עדיין מסכנת את עצמך? התשובה, למרבה הצער, חיובית.

 


"פדיקוריסטיות רבות נוהגות לחטט בציפורניים וגורמות לציפורן חודרנית דלקתית. אחרות, שלא למדו כראוי את המקצוע, נותנות טיפים מזיקים ללקוחות. לא פעם הובאו לקליניקה שלי כל מיני מוצרים נוגדי פטריות שפדיקוריסטיות מכרו למטופלים, על אף שאינן יודעות מה מכיל התכשיר, לכמה זמן יש להשתמש בו ובאילו מינונים, ומהם הסיכונים הטמונים בו", אומרת הפודיאטורית קרולין צמח.

 

במדינות רבות בארצות־הברית, ביניהן מדינת ניו־יורק, קיים חוק האוסר על הסרת עור מת בעזרת סכין גילוח. מפקחים מיוחדים מטעם המחלקה לתקינה מקצועית ועסקית נוהגים לבקר בקביעות בכל מכוני היופי ולפקח אחר השמירה על ההיגיינה והסניטציה.

 

האם גם בישראל יש כללים ברורים, נהלים של משרד הבריאות או משרד העבודה והרווחה, שמגדירים את תנאי ההיגיינה והסניטציה ואת ההכשרה המקצועית הנדרשת מפדיקוריסטים או מניקוריסטים? התשובה מצערת, אפילו מפחידה, וללא ספק צריכה להדאיג את כולנו: "בארץ אין פיקוח של שום גוף ממשלתי או ציבורי על פדיקוריסטיות ועל הקורסים שהן עוברות", אומרת צמח. "תמיד צריך לראות תעודה, אבל חשוב יותר לפנות לאשת מקצוע בעקבות המלצות שקיבלתם. כך קיים סיכוי גדול יותר שהיא יודעת את מלאכתה, וגם אז – תמיד יש ספק".

 

ניילון בגיגית זה לא מספיק

 

למרבה הצער, לא כולנו מומחיות להיגיינה ולסניטציה. איך בכל זאת נוכל לוודא שבמכון היופי השכונתי שלנו שומרים על בריאותנו, כדי שהמניקור התמים לא ייגמר בבכי?

 

לפני הכל, חשוב לוודא שמי שמטפל בנו עוטה כפפות (ללא חורים וקרעים, כמובן), ומקפיד להחליף זוג כזה בין מטופל למטופל. כמו כן, כל המכשירים שאיתם אנו באים במגע חייבים לעבור חיטוי באלכוהול או במכונת סטריליזציה.

 

החיטוי האולטימטיבי כולל שילוב של קרניים אולטרה סגולות (UV) ואלכוהול, שהוא חומר חיטוי זול וזמין. חיטוי כזה צריך לעבור גם כל כלי – קערית, גיגית או אמבטיה – שבתוכם אנו מניחים את רגלינו היפות או כפות ידינו העדינות. אם אפשר לוודא שהטיפול מתבצע בכלים אישיים שהבאנו איתנו מהבית – מה טוב. בנוסף, חשוב לקחת איתנו יוד או פולידין, וגם כמה פלסטרים, כדי לטפל בפצע אם ייגרם במהלך הטיפול.

 

פדיקוריסטיות רבות נוהגות להניח שקית ניילון בתוך גיגית או אמבט לרגליים. האם זה מספיק?

 

"זה יותר טוב מכלום", אומרת קרולין צמח, וד"ר טרטנר מוסיף: "תיאורטית, אם השקית שלמה זה בסדר. אבל איני מעריך ששקיות ניילון הן באמת בלתי חדירות, ולחיידק הרי מספיק חור זעיר". מסקנה? אל תוותרו על חיטוי הגיגית או האמבט באלכוהול או באקונומיקה.

 

סוכרתיים חייבים להיזהר יותר

 

כולנו צריכים להיזהר, אבל חולי סוכרת צריכים לנקוט משנה זהירות. "אצל חולי סוכרת, כל פציעה וכל חתך ברגל עלולים לגרום לזיהום שעלול להוביל לסיבוכים", מסביר ד"ר ישראל דודקביץ', מנהל השירות לכף רגל סוכרתית בבית החולים בילינסון: "במקרים רבים אספקת הדם שלהם טובה פחות וריפוי הפצעים אטי ובעייתי יותר. הם סובלים גם מפגיעה תחושתית בכף הרגל, ולכן עלולים לא לחוש אם נשרטו או נפצעו".

 

האם חולי סוכרת צריכים להימנע לחלוטין מטיפולי פדיקור?

 

"לא. זהו טיפול נחוץ וחשוב, כי יש להסיר את העור העבה והקשה ולטפל בציפורניים. אבל חשוב לעשות זאת אצל מטפל ששומר על תנאי היגיינה טובים ועל חיטוי ויודע את מלאכתו. ישנם מטפלים שעברו הכשרה באגודה לסוכרת והם מודעים למשמעות של טיפול בחולים אלה". באתר האינטרנט של האגודה לסוכרת מופיעה רשימת הפדיקוריסטים שעברו הכשרה כזאת.

  

אפשר גם לבד

 

חוששת מזיהומים? לא בוטחת במניקוריסטית שלך? האלטרנטיבה היא לעשות זאת במו ידייך (ורגלייך). קרולין צמח מסבירה שפדיקור ביתי הוא קל ופשוט: "אחרי מקלחת, עם מכשירים אישיים, פשוט וקל לגזור ציפורניים. לא צריך להיות מומחה או בעל דיפלומה, צריך רק לדעת איך לגזור נכון, ואת זה אפשר ללמוד אצל פודיאטר שישמח להנחות, או בקורס פדיקור קצרצר, אם יש לך מעט זמן פנוי".

 

ומה עם לק, שיחות נפש ופינוקים? בדיוק בשביל זה המציאו את החברה הכי טובה שלך, לא?

 

הקליקו כאן כדי לגלות מה עוד מחכה לכם השבוע בגיליון לאשה

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויז'ואל/פוטוס
גם כיף צריך לעשות בזהירות
ויז'ואל/פוטוס
לאשה בפייסבוק
מומלצים