שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    על סף הכחדה: 4 קרנפים מזן נדיר נותרו באפריקה
    דו"ח חדש של ארגון השימור העולמי מעיד על עלייה משמעותית במספר הקרנפים באפריקה - אולם מתריע כי תת-מין הקרנף רחב השפה הצפוני נתון בסכנת הכחדה. "ארבעה קרנפים בלבד אותרו בשנת 2006, ולאחרונה אבדו עקבותיהם", אומרים החוקרים

    בעוד אוכלוסיית הקרנפים  באפריקה משגשגת לראשונה בעשורים האחרונים, תת-מין הקרנף רחב השפה הצפוני עלול להיעלם כליל מהטבע. כיום ישנם למעלה מ-21,000 קרנפים ביבשת, כך מעיד דו"ח של "IUCN" (ארגון השימור העולמי). ב-2007 נספרו 17,480 קרנפים רחבי שפה, המכונים 'קרנף לבן', לעומת 14,450 בשנת 2005, והם מוגדרים כ'קרובים לאיום' בלבד. עם זאת, תת-מין של אוכלוסייה זו, הקרנף רחב השפה הצפוני, נתון בסכנת הכחדה. 

     

    תת-המין מצוי בתחומי הפארק הלאומי גראמבה בקונגו, והוא קורבן של ציד לא חוקי. בשנת 2003 מספר הקרנפים רחבי השפה עמד על 30 - ובספירה מחודשת שהתקיימה בקיץ 2006 אותרו ארבעה קרנפים בלבד. ואם לא די בכך, ד"ר מרטין ברוקס, מנהל שלוחת הארגון העוסקת בשימור קרנפי אפריקה, אומר כי, "בסקר מקיף שהתקיים לאחרונה בשטח לא נמצאה נוכחות של הקרנפים הנותרים. המשמעות היא שתת-המין עומד בפני הכחדה סופית מהטבע".  


     

    תנופת התרבות. קרנפים רחבי שפה באפריקה (צילום: "WWF-Cannon")

     

     

    למרות הגידול - אין מקום לשאננות

    בניגוד מוחלט למצבו של הקרנף רחב השפה הצפוני, תתי-מינים אחרים, דוגמת הקרנף רחב השפה הדרומי, נמצאים בתנופת התרבות ומרחיבים את שטחי המחייה שלהם באפריקה.

     

    גם אוכלוסיית הקרנף צר השפה (המכונה 'קרנף שחור') גדלה מ-3,370 קרנפים שנספרו בשנת 2007 ל-4,180 קרנפים ב-2007, אם כי המין עדיין מוגדר כנתון בסכנת הכחדה חמורה. מדינות המחיה של הקרנפים השחורים הן זימבבווה,

    דרום-אפריקה, נמיביה וקניה, וחלק ניכר מבין 450 הקרנפים שהתווספו למניין חיים בשמורות טבע מוגנות.

     

    "אלה חדשות נפלאות לקרנף האפריקני השחור", מתרגש ד"ר ריצ'רד אמסיל, מדען החבר בקבוצת שימור הקרנפים בארגון. "אך היצורים המופלאים הללו עדיין לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, מאחר והם בסכנת הכחדה חמורה. הם עומדים בפני איומים הולכים וגוברים, כדוגמת ציד בלתי חוקי ומלחמות אזרחים. כך שאין מקום לשאננות", הוא מסייג.

     

    הבעיה העיקרית עימה מתמודדים פעילי שימור הקרנפים באפריקה היא צייד למטרות מסחר בקרניהם של היונקים הכבירים. במדינות רבות המאבק בציידים נוחל הצלחה יחסית, אולם בקונגו ובזימבבווה הצייד עדיין נפוץ. "ההגנה על הקרנפים קריטית", מסכם ברוקס. "שימור אפקטיבי של הקרנפים חייב לכלול פיקוח וניהול קפדני של האוכלוסייה, כדי להבטיח את המשך הצמיחה שלהם". 

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    החוקרים בשטח
    צילום: IUCN
    קרנפים רחבי שפה
    צילום: IUCN
    קרנף צר שפה
    צילום: IUCN
    מומלצים