שתף קטע נבחר

דו"ח: הערבים בישראל חיים ארבע שנים פחות

נתוני דו"ח עמותת "סיכוי" לקידום השוויון בין האוכלוסייה הערבית ליהודית בישראל מציגים תמונה עגומה: תוחלת החיים הממוצעת של ערבי-ישראלי נמוכה בארבע שנים מזו של יהודי, שיעור תמותת תינוקות ערבים גבוה בפי שניים מיהודים, וכל שניים משלושה ילדים ערבים - עניים. "זהו פעמון אזעקה לממשלה", אמר מנכ"ל העמותה

חיים פחות, לומדים פחות, עניים יותר: תוחלת החיים הממוצעת של יהודים בישראל גבוהה יותר בארבע שנים מזו של הערבים, כך עולה מנתוני הדו"ח השנתי של עמותת "סיכוי" לקידום השוויון בין האוכלוסייה הערבית ליהודית בישראל, שפורסמו בצהריים (יום ד') ומתייחסים לשנה שעברה.

 

מהדו"ח עולה תמונה עגומה, המלמדת על כך שלא זו בלבד שלא חל שיפור במדדים - אלא שחלק מהפערים רק הלכו וגדלו. בתחום תמותת התינוקות נרשם הפרש משמעותי, כאשר במגזר הערבי נרשמה ב-2007  תמותה של 8.4 תינוקות ל-1,000 לידות, בעוד שבקרב היהודים נרשמו 3.6 מקרי מוות על כל 1,000 לידות.

 

עוד התברר מהדו"ח כי 65.7% מהילדים הערבים חיים מתחת לקו העוני, לעומת 31.4% מכלל הילדים היהודים. לטענת עורכי הדו"ח, אחת הסיבות לכך היא שהאוכלוסייה הערבית מקבלת רק 70% מן המשאבים המגיעים לה בהתאם לחלקה באוכלוסייה, כשחלק ניכר מפער זה נרשם בתחום הרווחה - בו מקבלים הערבים רק 49% מן המגיע להם. "השקעת המדינה בתחום הרווחה באזרח יהודי היא 508 שקל בממוצע, ואילו באזרח ערבי 348 שקל בלבד", נכתב.

 

על-פי הדו"ח, הפערים ברווחה הם תוצאה של קיצוץ בקצבאות ומדיניות המיסים. כמו כן, לדבריהם, מדיניות ה"מצ'ינג" (matching) המתנה העברת תקציבים מהממשלה בהשתתפות הרשויות יוצרת מעגל קסמים, שכן רשויות עניות שאינן יכולות לממן את חלקן בתקציב הרווחה מאבדות גם את התקציבים הממשלתיים. 

 

פער אחד שצומצם מעט בשנה האחרונה נרשם בתחום החינוך: הפער בזכאים לבחינות הבגרות צומצמם, וכך גם הפער באחוזי הנשירה בין תלמידים ערבים ויהודים. עם זאת, עדיין קיים פער גדול בין שתי האוכלוסיות כש-8% מכלל התלמידים במגזר הערבי לא מסיימים את חוק לימודיהם, בעוד שאחוז התלמידים היהודים שנושרים עומד על ארבע בלבד.

 

המשתנה היחיד המעיד על יתרון לאוכלוסייה הערבית לעומת היהודית הוא בבעלות על דירה. בעוד 93% מקרב הערבים מחזיקים בבית, רק ל-70.5% מעמד דומה. נתון זה כמעט שלא משפיע על מדד איכות החיים, שבו האוכלוסייה היהודית נמצאת ביתרון בכל אחד מן הערכים שנבדקו - כך למשל מספר הנפשות בחדר עומד על 0.85% בממוצע באוכלוסייה היהודית, לעומת 1.42% בציבור הערבי.

 

תסכול גובר

"הנתונים משמשים כפעמון אזעקה", אמר עלי חיידר, מנכ"ל שותף בעמותת סיכוי. "התמונה העולה מן המדד צריכה להדיר שינה מעיניהם של ראש הממשלה והשרים".

 

"גם בשנת 2008 האוכלוסייה היהודית חיה טוב יותר מן האוכלוסייה הערבית, זאת על אף שממשלות ישראל הצהירו כי הן מחויבות לשיוויון בין כל האזרחים יהודים וערבים כאחד", הוסיפו בעמותה.

 

בדברי הפתיחה לדו"ח התייחסו מנכ"לי "סיכוי" גם להחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לסגור את תיקי

החקירה של אירועי אוקטובר 2000. לטענתם, החלטה זו - "שבמקביל לה מתגברים ומוקצנים ביטויי הגזענות, המשך הריסת הבתים ורדיפה אחר מנהיגים פוליטיים" - מגבירה את תחושת התסכול והייאוש של האזרח הערבי.

 

מחר תתקיים בחיפה ועידת ראש הממשלה למגזר הערבי, שתכלול מושבים בנושאים שונים ובסופה ינאם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שבוודאי ינופף בהישגי משרדו בכל הנוגע להעברת תקציבים ופיתוח למגזר הערבי בישראל. למרות זאת, נראה שבמציאות המצב דורש שינוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר נושרים במגזר הערבי
צילום: איי פי
צילום: index open
יותר מקרי מוות של תינוקות
צילום: index open
מומלצים