שתף קטע נבחר

"רה"מ העביר מסר לאסד דרך ר"מ טורקיה בפריז"

היסטוריה בפריז: מנהיגי ישראל וסוריה לא לחצו ידיים, אולם נכחו יחדיו באותו אולם. לטענת מקורות דיפלומטיים, אולמרט אף העביר מסר דרך המתווך הטורקי. "ראש הממשלה חושב שזו טעות לא לעבור לשיחות ישירות כבר כעת", מסר דוברו. אולמרט נועד גם עם אמיר קטאר

לחיצת יד אין, אבל המסרים העקיפים ישירים מתמיד. בזמן שבישראל מסובך ראש הממשלה בחקירות משטרה, נכח היום (א') אהוד אולמרט באותו האולם עם נשיא סוריה בשאר אסד, במסגרת פסגת השקת "האיחוד לים התיכון" בפריז.

השניים נפגשו בנפרד עם ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן.

 

אולמרט וארדואן דנו ביניהם במשך כשעה ומיד לאחר הפגישה, נועד ראש ממשלת טורקיה עם הנשיא הסורי. מקור דיפלומטי מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית, כי אולמרט העביר מסר לנשיא הסורי. "הדיאלוג עדיין מתווך, אך הוא בדרג גבוה", אמר. עם זאת, גורם סורי הכחיש כי מסר כזה הועבר למנהיג הסורי.

 

ישראל מבקשת לקדם משא ומתן ישיר בין ישראל לסוריה. עם זאת, למרות שהטורקים מנסים לקדם את המהלך, הסורים טרם השיבו לכך. דוברו של ראש הממשלה לתקשורת הזרה, מארק רגב, מסר כי "אולמרט רציני לחלוטין לגבי התקדמות עם הסורים", והדגיש את תקוותו של ראש הממשלה מהבוקר להפוך את המגעים לישירים, באומרו ש"זו תהיה טעות להמתין. אם יש נכונות למשא ומתן כעת, אז זה הזמן".


היה קשר עין? אולמרט בוועידה, אסד מציץ מימין (צילום: רויטרס)

 

למרות הנוכחות המשותפת בוועידה, נמנע אסד מהאזנה לנאומו של אולמרט ויצא מהאולם טרם הנאום. ראש הממשלה אמר בכנס בנושא המים בעניין המדיני: "אנו בעיצומו של המו"מ עם הפלסטינים, אנו נמשיך את המו"מ, הוא חשוב, הוא רציני, הוא נעשה בזהירות ובאחריות.

 

"אני יודע שכל היושבים כאן מסביב לשולחן ורבים שאינם כאן ובראשם ארצות-הברית שואפים שנצליח להגיע לסיכום שיביא ליציבות, לאוירת צדק, לאווירה של נינוחות, להפסקת האלימות ולשלום לנו ולפלסטינים על בסיס חזון של שתי מדינות לשני עמים. כך אנו רוצים וכך נמשיך עם כל המדינות הערביות שטרם חתמנו עמן על הסכמי השלום".

 

פגישה ראשונה עם אמיר קטאר

בין פגישותיו של ראש הממשלה, הוא נועד במשך 20 דקות עם אמיר קטאר, השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני. זוהי הפגישה הראשונה בין השניים, והם שוחחו על תהליכי השלום של ישראל עם סוריה ועם הפלסטינים. האמיר הקטארי התעניין בנושא איראן ואולמרט אמר לו שישראל אינה מובילה את המהלך. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי הפגישה התנהלה ברוח טובה.

 

אולמרט נפגש עם ראש ממשלת הולנד וראש ממשלת ספרד והוא צפוי להיפגש עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. לטענת אנשי אולמרט, מנהיגי העולם לא התעניינו בבעיותיו הפוליטיות ובחקירותיו של אולמרט בישראל.

 

הבוקר נמנע המפגש הטעון הראשון בין נציגים ישראלים וסורים, כאשר שר החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, יצא מאולם הדיונים לפני נאומה של שרת החוץ ציפי לבני בוועידה. לעומתו, נציגים רבים של מדינות ערביות, שלא מקיימות קשרים דיפלומטיים עם ישראל, נשארו באולם.

 

לבני קראה בנאומה לפעול למען שיתוף פעולה בין עמי האזור: "כשאני מסתכלת על שכני לא רק באולם, אלא גם באזור אני רואה קודם כל בני אדם שהאתגרים המשותפים להם רבים. הדרך היחידה להתמודד עם אתגרים אלה היא דרך שיתוף פעולה".

 

אסד: "'יחסים רגילים' עם ישראל אחרי הסכם"

בראיון שהעניק לרשת "אל-ג'זירה" בפריז, אמר אסד שארצו דבקה בהשבתה של כל רמת הגולן במסגרת המשא ומתן עם ישראל. הוא הבהיר כי הקשרים העתידיים בין המדינות, לאחר שיושג הסכם שלום, יהיו "יחסים רגילים", כאשר מטון דיבורו נראה כי התכוון שהיחסים יהיו ברמה פחותה מזו של נורמליזציה מלאה.

 

"אל לנו לשקוע בהגדרות אשר מעלה המערב או ישראל. עבורנו המילה 'נורמליזציה' אינה קיימת", הדגיש אסד. "מאז תחילת תהליך השלום דיברנו על קשרים 'רגילים'. אפשר לכנותם 'טבעיים' או 'נורמליים', זה לא חשוב. יחסים רגילים דינם כדין כל היחסים בין שתי מדינות – ישנן שגרירויות, ישנם קשרים וישנם הסכמים. היחסים יכולים להתחמם או להתקרר - זהו חלק מהריבונות של כל מדינה ואנו מכנים זאת 'יחסים רגילים'".

 

במהלך הראיון הכחיש הנשיא הסורי כי ישנה פעילות גרעינית צבאית באיראן אולם הוסיף כי הוא נחוש להעביר לטהרן את התביעות האירופיות על פעילותה הגרעינית. "נחל במגעים ישירים עם האיראנים מיד עם שובנו לדמשק כדי להציג בפניהם את מה ששמענו מהנשיא סרקוזי, ואז נראה מה תהיה התגובה האיראנית". 

 

וגם בזירה האחרת הוצה הים אווירה אופטימית. עוד לפני כנס הפתיחה הרשמי של הוועידה,

 נועדו לפגישה משולשת אולמרט, סרקוזי והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. "כמובן שיש מכשולים ויש אי הסכמות אך מעולם לא היינו קרובים כל כך להסכם שלום כפי שאנו קרובים עתה", אמר אולמרט בתום הפגישה.

 

בפגישה בארבע עיניים בארמון האליזה עם אבו מאזן, הבטיח ראש הממשלה לשחרר אסירים פלסטינים כמחווה. גורם מדיני אמר כי ישראל לא התחייבה על כמות האסירים שישוחררו, לא על המועד, לא על הקריטריונים ולא על השמות.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושה שלום. אולמרט בארמון האליזה
צילום: AP
אולמרט ואבו מאזן, היום
צילום: AP
מומלצים