שתף קטע נבחר

סקירה: iPhone דור 3 - לא הסלולרי המושלם

מהיר יותר, נוצץ יותר אך עדיין סובל מבעיות מהותיות כמו סוללה חלשה וחוסר תמיכה בעברית. לקחנו לסקירה את ה-iPhone החדש - המסקנה: טוב יותר מקודמו, אבל עדיין אין סיבה לרוץ לקנות

כבר שבוע שה-iPhone החדש מככב בשוק העולמי. חברת אפל דיווחה כי מכרה למעלה ממיליון מכשירים בתוך שלושה ימים בלבד מהשקתו של הדגם החדש, המותאם לדור השלישי. לשם השוואה, ה-iPhone הראשון, שהופיע בארה"ב לפני שנה וחודש בלבד, נמכר בכ־300 אלף יחידות בפרק זמן מקביל. עם זאת, יש לזכור כי בניגוד לפעם הקודמת, השקת המכשיר החדש התבצעה במקביל ב־24 מדינות. בכולן אזל הטלפון מן המדפים כבר בתוך ימים.

 

ה־iPhone הראשון נחשב להצלחה מסחררת – בגלל טכנולוגיית צג המגע הייחודית שלו, בגלל העיצוב המרשים מבית אפל, בזכות הדפדפן המצויין ועוד. אבל הוא סבל גם מלא מעט בעיות ונחשב אפילו מוגבל טכנולוגית ביחס לסלולריים מתחרים: הוא פועל ברשת דור 2.75 בלבד, בעל סוללה מובנית חלשה שלא ניתנת להחלפה, לא כולל רכיב GPS פנימי, לא מאפשר קבלת אימייל בדחיפה ועוד.

 

ישראל לא מחכה לאפל

מכל הבעיות, החסרון הגדול ביותר: ה-iPhone אינו נמכר כלל בישראל. מעבר לכך, ה-iPhone המקורי היה מוגבל למכירה בשטח ארה"ב בלבד (ובהמשך הושק גם במספר מצומצם של מדינות באירופה), ונמכר נעול לרשתות

סלולריות ספציפיות מבלי אפשרות לייבא אותו לארץ ללא פריצת המכשיר.

 

ולמרות הכל, אפילו בישראל,שלא נכללה ולא נכללת במפת השיווק הרשמית של ה־iPhone, פועלים כיום – על־פי הערכות חברות הסלולר – כ־20 אלף מכשירים פרוצים, רובם תומכים בעברית. מעטים המכשירים המשווקים רשמית בישראל שמצליחים להגיע למכירות של כמות מכשירים שכזאת.

 

מאז החל שיווק הדגם החדש, מנסים משוגעים לדבר בישראל לברר האם והיכן ניתן להשיג מכשיר "פתוח", הזמין לשימוש גם ברשתות ה-GSM הישראליות, ובעלות סבירה. זוהי משימה קשה במיוחד, כי אפל שינתה הפעם את מודל המכירה שלה, ובשלב ראשון נמכר ה־iPhone עם התחייבות שימוש לשנתיים, בעלות גבוהה במיוחד. בשלב שני, הובטח, יימכרו גם מכשירים "פתוחים" לשימוש בכל רשת ובכל העולם, אבל מחירם יתחיל ב-600 דולר. ברוב המדינות (יש יוצאות דופן, ראו מסגרת) השלב הזה עוד לא הגיע.

 

אפשר לחבר אוזניות מהבית

חיצונית, ה-iPhone החדש, דומה – כמעט זהה לחלוטין – לקודמו. רק שבדגם הזה, בגירסת ה-8 גיגה, חלקו האחורי של המארז עשוי פלסטיק קשיח שחור ואילו בדגם ה־16 גיגה – לבן. המתכת היוקרתית נעלמה. המארז כולל מן אטב הידוק, שמאפשר פתיחה נוחה של תא כרטיס ה-SIM בראש המכשיר.

 

בעקבות תלונות רבות מצד המשתמשים, שזעמו על כניסת האוזניות הייחודית בדגם הקודם, המכשיר החדש מגיע עם כניסת אוזניות 3.5 מ"מ סטנדרטית, שמתאימה לכל האוזניות הנמכרות בשוק. הסוללה עדיין פנימית ולא ניתן להחליפה באופן עצמאי, עניין בעייתי למדי. מצד שני, ה-iPhone שידרג משמעותית את מהירות הגלישה שלו – זהו מכשיר HSDPA (דור 3.5) לכל דבר, וגם תוכנת המייל שלו כוללת עכשיו אופציה לקבלה ושיגור של דואר בדחיפה.

 

GPS: רק עם גוגל

המכשיר החדש מגיע עם רכיב AGPS מובנה, שמאפשר ניווט בדרכים ללא עזרת אנטנה חיצונית ותיוג תמונות על־פי המיקום שבו צולמו.

 

נכון לעכשיו, בישראל ניתן להתרשם מהתכונה בסיוע תוכנת Google Maps בלבד (שלא מכילה מפות מפורטות של ישראל), המובנית בטלפון, אבל סביר שאם יושק כאן המכשיר רשמית, ישולבו בו תוכנות הניווט המקומיות. כמה חברות כבר עובדות על תוכנות כאלה, ביניהן גם GPS & More

 הישראלית, מפתחת תוכנת IGO.

 

כיום לא ניתן למצוא תוכנות ניווט נוספות ל-iPhone. אחת מיצרניות תוכנות הניווט מסרה לנו שכרגע קיימת בעיה מהותית בעניין, מכיוון שבחוזה העבודה של חברת אפל עם גוגל קיימים סעיפים משפטיים המגבילים הפצת תוכנות כאלה. לא מן הנמנע כי הדברים יפתרו בימים או בשבועות הקרובים.

 

אם מחלוקות אלה יפתרו, יעלו לחנות המקוונת של החברה תוכנות ניווט ייעודיות שיאפשרו ניווט מלא מזיכרון המכשיר (כלומר מפות הניווט נמצאות על המכשיר ואינם מצריכות התקשרות עם שרתים ותעבורת אינטרנט בדומה לשירותי הסלולר).

 

הטלפון זיהה בקלות את ה־SIM של orange והחל לקבל שיחות באופן חלק ושוטף. בשונה מהדגם הקודם, קיימת עכשיו אפשרות להעביר את אנשי הקשר מה-SIM למכשיר בדומה לרוב המכשירים בעולם, ללא כל צורך בתוכנת צד שלישי.

 

עברית הפוכה

לאחר כדקה, כ־650 אנשי קשר כבר הועתקו למכשיר, ושימו לב – בעברית, אבל הפוכה. מה שמלמד, שבעיקרון, שה־iPhone החדש יוצא מן המפעל עם הכנה בסיסית לעברית, כולל גופנים עבריים. ה־iPhone הראשון (לפני "השתלת" העברית הפיראטית) הציג את הגופנים העבריים בצורת ריבועים בלבד. לא מן הנמנע שכבר בתוך זמן קצר ניתן יהיה להוריד מהרשת תוסף עברית, כדאי לעקוב אחרי עבודתה של קהילת ה-iPhone העברית לעדכונים בנושא.

 

למרות שבתוכנות המובנות במכשיר (אנשי קשר, SMS, יומן ושמות שירים) העברית מופיעה הפוכה, יש לציין לטובה את הדפדפן, שמציג אתרים בעברית בצורה תקנית וטובה, ומאפשר גלישה באתרים בעברית ללא פריצה או התקנה של תוכנת צד שלישי. אומנם זו עדיין לא תמיכה מלאה, אך מדובר בצעד בכיוון הנכון.

 

ממשק ואיכות קול

הטלפון נוח יותר ביד מקודמו, ככל הנראה בשל הקימורים שנוספו לצידיו, אך עובדה זו גם הופכת אותו לפחות יציב כאשר הוא מונח על שולחן - הוא מחליק. מבחינת יכולות אלחוטית הוא נותן מענה מספק: תמיכה מובנית ב־WiFi ו-Bluetooth (לא סטריאופוני, למרבה הצער).

 

במהלך סוף השבוע בחנו מקרוב את חנות האפליקציות של חברת אפל – iTunes ואין ספק שמדובר בצעד שיכול לדחוף את המכשיר לכיוון הנכון. החנות מאפשרת  להוריד עשרות תוכנות ללא עלות במבצע הכרות, לצד יישומים נוספים בתמחורים שנעים בין 1-10 דולר.

 

בין היישומים החינמיים ניתן למצוא תוכנה שהופכת את המכשיר לשלט LED שדרכו ניתן לכתוב כתובית רצה בדומה לשלטי פרסומת (לאנשים שמחפשים תשומת לב). כמו כן ניתן למצוא את יישום השלט הרחוק שמאפשר לשלוט על תוכנת ה-iTunes ועל מכשיר ה-Apple TV (שלא נמכר בארץ) בצורה אלחוטית. בין היישומים שעולים כסף שווה להשקיע 9.90 דולר לרכוש את

המשחק החדש של קרש בנדיקוט (ממכר מאוד) או במשחק Super Monkey Ball שהוצג בעת הכרזת המכשיר ב-WWDC.

 

האייקונים במסך הבית כמעט ולא השתנו, מלבד האייקון החדש המפנה לחנות המקוונת של אפל (שזמינה מעתה, חלקית בלבד, גם ללקוחות ישראלים), ותוספת של כפתור ייעודי לאנשי קשר.

 

איכות הקול במכשיר, שזכתה גם היא ללא מעט ביקורות בדגם הראשון, זכתה לשדרוג משמעותי: איכות הקול במהלך השיחה מצויינת, ובשונה מהדגם הראשון – הרמקול חזק במיוחד.

 

שירותי המייל במכשיר פועלים היטב ובמהירות. הגדרת השירותים נמשכת שניות, ומרגע ההגדרה, הודעות הדואר מגיעות בזמן אמיתי, בדומה למכשירים אחרים בעלי יכולת דחיפה. חבל רק שלשירות הזה השפעה לא קטנה על אורך חיי הסוללה.

 

גם הגלישה הסלולרית במכשיר מהנה מאוד, והפעם, לשם שינוי, לא רק באזורי הקליטה של WiFi. מהירות הדפדוף באתרים גבוהה פי חמש מבמכשיר הקודם, ואם הגלישה חשובה לכם, התמיכה ברשת דור 3.5 תרגיש כמו הבדל של שמיים וארץ. 

 

הסוללה: משופרת, אך עדיין חלשה

כמי שהיה בעליו הגאה של iPhone מזדקן, בן עשרה חודשים, אין ספק כי השינויים שנעשו כאן מתבקשים והופכים אותו לנוח ויעיל יותר. אבל עדיין, חסרים מספר אלמנטים חשובים, שבלעדיהם לא ניתן להתייחס אליו כמושלם.

 

אחד מהאלמנטים השליליים הבולטים ביותר הוא הסוללה. בבדיקה שלנו החזיקה הסוללה מעמד יום עבודה ממוצע, כולל שיחות, האזנה למוזיקה, גלישה באינטרנט וקבלת מייל. טוב יותר מסוללת הנוקיה N95, אבל לא מספיק לשימוש אינטנסיבי, במיוחד לאור העובדה שאפל מכוונת כיום את המכשיר גם לאנשי עסקים.

 

יש לציין שלמרות שירותי הדור השלישי המכשיר אינו תומך כלל בשיחות וידאו. בזמן ההשקה היה ברור שהמכשיר לא נועד לשיחות וידאו מכיוון שאין בו מצלמה קדמית, אך באפל החליטו לחסום לגמרי את האפשרות ולא ניתן גם לקבל שיחות וידאו כלל למכשיר, חבל מאוד. למרות ששיחות הוידאו אין בהכרח פופולריות, היה עדיף שחברת אפל תיתן לצרכנים את האופציה אם הם רוצים לקבל שיחת וידאו או לא.

 

בנוסף, אין חיבור סטריאופוני ב-Bluetooth (כיום ניתן להשיג מתאמים חיצוניים המאפשרים תקשורת A2DP עם המכשיר), לא ניתן ללכוד וידאו ישירות מהמצלמה ולא ניתן לבצע העתקה והדבקה לטקסט – פעולות שהפכו שימושיות במכשירים ניידים. חסרון בולט נוסף היא התלות הבלתי־נסבלת בתוכנת iTunes, שרק דרכה ניתן להעביר למכשיר שירים וסרטים ולסנכרן מידע מול האאוטלוק במחשב האישי.

 

פריצה אפשרית, לא בקרוב

למרות שהטלפון זמין במספר מדינות ללא צורך בפריצה, שאלה שמטרידה הישראלים מאז השקתו, היא מתי הוא כבר יפרץ. ככל הנראה שלא בקרוב.  בסוף השבוע

האחרון עדכנה קבוצת ה-iPhone Dev שפרצה את מכשיר ה-iPhone הראשון, כי הפריצה של המכשיר החדש מתעכבת.

 

בינתיים שחררה הקבוצה הבוקר (א') פריצה המאפשרת לשחרר ולהפעיל מכשירים מהדור הראשון ששדרגו את גירסת התוכנה לגירסה 2.0, אך לא עוזרת למי שרכש את המכשיר החדש - מה שאומר שכרגע הרוכשים הישראלים של מכשירים כאלה בגרסתם הנעולה יוכלו לעבוד עם המכשיר כ-iPod touch עם GPS מובנה בלבד.

 

כמו כן במספר אתרי אינטרנט הודגמו תוספי SIM (טורבו SIM) המאפשרים לעבוד על המכשיר ולדמות SIM מקומי ובכך לעבוד עם כרטיסי SIM זרים. פריצות שכאלה הן פריצות חומרה מוגבלות, ולא מאפשרות לעבוד עם המכשיר באופן מלא ושוטף (יש צורך לבצע הפעלה ראשונית מול שרתי החברה בכל מקרה).

 

יש לציין שפריצת המכשיר היא הפרה של תנאי השימוש של חברת אפל, ומבטלת את אחריות המכשיר.

 

השורה התחתונה

ה־iPhone החדש הוא שידרוג נאה, אבל לבעלי המכשיר הקודם, שלא ממש צריכים את יכולות הדור השלישי וה־GPS

(הנכה ממילא, בינתיים) אין כל סיבה לרוץ ולרכוש מכשיר חדש. מה עוד, שרוב הטלפונים הנמכרים ברחבי העולם עדיין סגורים לרשת מסויימת ונמכרים בשילוב עם חוזה שימוש יקר.

 

עם זאת, ברשת כבר נפוצו שמועות על פיצוחים ופריצות של הטלפון, וסביר להניח שעם קצת סבלנות ההמתנה תשתלם. כיום, אגב, מאפשר משרד התקשורת יבוא אישי של מכשירים (בכפוף לחוקי המס) בלבד.

 

iPhone 3G

 

יתרונות: דור 3.5, מהיר, דואר בדחיפה, חנות אפליקציות, איכות סאונד.

חסרונות: GPS לא שימושי, סוללה חלשה, אין העתק הדבק, אין תמיכה ב-Bluetooth. סטראופוני, אין תמיכה מלאה בעברית, מחיר (לרוכשים ללא התחייבות). 

שורה תחתונה: המכשיר שופר רבות, אך עדיין סובל מחסרונות מהותיים.

 

מפרט טכני

תצוגה: מסך מגע רחב Multi-Touch בגודל 3.5 אינץ'

נגן: iPod, תומך בפורמטים AAC, MP3, VBR, AIFF, WAV, ווידאו בפורמטים H.264, mp4, mov, m4v

מצלמה: 2.0 מגהפיקסל

נפח: 8/16 ג'יגה

GPS: מובנה

 

למפרט המלא באתר היצרן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים