שתף קטע נבחר

המלחמה בקווקז: האם הנפט של ישראל בסכנה?

מקורה של 40% מאספקת הנפט של ישראל באזרבייג'ן, אך בעקבות פיצוץ צינור נפט באיזור שיתקה גאורגיה את אספקת הנפט לאירופה ולישראל. הנפט מועבר בינתיים דרך רוסיה; במשרד התשתיות לא הביעו בינתיים דאגה

מצור שהטיל חיל הים הרוסי על נמלי גאורגיה ופיצוץ צינור הנפט באקו-טביליסי-ג'ייהאן (BTC), שמעביר נפט מאגן הים הכספי לאירופה וגם לישראל, שיתקו את אספקת הנפט האזרי לאירופה ולישראל.

 

ממשרד התשתיות נמסר כי עד 40% מכלל הנפט שזורם לישראל מקורו באזרבייג'ן. לאחר שיתוק הצינור, הנפט היה אמור לעבור דרך מסילת הברזל, לעיר הנמל בטומי ומשם דרך הים השחור - לטורקיה. אך הרשויות החליטו שמדובר בנתיב מסוכן מדי לאור הקרבות באזור, וגם דרך זו נסגרה.

 

כעת עובר הנפט לרוסיה, וענקית האנרגיה BP, שהיא בעלת השליטה העיקרית בצינור, מחפשת דרכים חלופיות להעבירו לאירופה. ההפסדים מהפסקת הזרמת הנפט טרם הוערכו, אך מדובר במיליוני דולרים ליממה. קודם להשבתה זרמה בצינור כמות השווה לכ-800 אלף חביות נפט ביום. מחירה של חבית נפט עמד לאחרונה על 115 דולר, אך זינק בכחמישה דולרים לחבית בעקבות המלחמה בין רוסיה לגאורגיה.

 

לאספקת הנפט מאגן הים הכספי חשיבות רבה במאזן האנרגיה העולמי, בייחוד לאור הירידה בתפוקת הנפט של רוסיה.

 

במשרד התשתיות הלאומיות לא הביעו בינתיים דאגה מיוחדת מהמצב, וציינו כי אם הנפט לא מגיע לישראל דרך צינור BTC, אפשר לקבל אותו ישירות מרוסיה, שאליה הוא מופנה לאור המצב. אנליסטים מעריכים כי זה בדיוק המצב שאליו שואפת רוסיה - שבו היא נהפכת לזו המרכזת את השליטה בכל הנפט של רפובליקות סובייטיות לשעבר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טנק גאורגי נסוג מדרום אוסטיה
צילום: רויטרס
מומלצים