שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

שיירת סיוע של האו"ם נכנסה לגורי: סימנים לביזה

לראשונה מאז החלה הלחימה בקווקז, נכנסה הערב שיירת סיוע של האו"ם לעיר שנכבשה בידי כוחות הצבא הרוסי. בהצהרת הנציב לענייני פליטים של האו"ם נכתב, כי "נראה שהבניינים לא נפגעו בצורה חמורה, אך יש סימנים למעשי ביזה של חנויות ודירות פרטיות"

שיירת סיוע של האו"ם הצליחה הערב (יום א') להיכנס לגורי, לראשונה מאז החלה הלחימה באזור לפני כשבוע. "נראה שהבניינים לא נפגעו בצורה חמורה, אך יש סימנים למעשי ביזה של חנויות ודירות פרטיות", נמסר בהצהרת הנציב לענייני פליטים של האו"ם. בשבוע האחרון נמנעה הגישה לגורי, לאחר שהצבא הרוסי כבש את העיר וחסם את הדרכים המובילות אליה. רוסיה צפויה לסגת מהאזור מחר בצהריים.

 

מסוכנות הפליטים נמסר כי בגורי נמצאים כעת בין 50 ל-60 בני אדם, כל שאר התושבים נמלטו מהמקום. העשרות שנשארו בעיר התרכזו במקום אחד והם ממתינים לקבלת סיוע. בסוכנות הפליטים הבהירו כי הם יתקשו להעניק להם את הסיוע הנדרש בימים הקרובים. מהסוכנות נמסר עוד כי כ-158,600 בני אדם נאלצו לעזוב את בתיהם במהלך המלחמה בגאורגיה.

 

אלפי גאורגים שנמלטו מאיימת הקרבות באזור המחוז הבדלני דרום אוסטיה המשיכו גם היום לזרום אל בירת גאורגיה, טביליסי, ולהתרכז בשלושה מחנות פליטים עיקריים. שליח ynet בטביליסי ביקר במחנות, על רקע מבצע רחב לרשום את עשרות הפליטים במאגרי המידע של הרשויות.

 

משרד המנהל האזרחי בטביליסי מסר כי עד עתה נרשמו כ-25 אלף פליטים לקבלת סיוע, ואולם מספר דומה של פליטים צפוי להירשם היום, במבצע רחב היקף שבו יקדישו מתנדבים את כל זמנם לרישום פליטים בלבד. דרום אוסטים בעלי מסמכים המוכיחים שנמלטו מאזורי הקרבות, יזכו בקצבה ממשלתית ויהיו זכאים לפנסיה, הטבות סוציאליות וסיוע מארגוני סיוע בינלאומיים. רבים מהפליטים סיפרו על מעשי הרג וביזה שהובילו למנוסתם.

 

לפי ההערכות הרשמיות המעודכנות, כ-50 אלף מהפליטים הגיעו לטביליסי. הפליטים האלה מתגוררים בעיקר במשרדים ממשלתיים, בניין משרד הפנים הגאורגי, שהפך למחנה פליטים מאולתר. מחנות צבא, גני ילדים ובתי ספר הפכו אף הם למחנות פליטים. המזון מסופק בעיקר על-ידי ארגני סיוע, הצלב האדום הבינלאומי, האו"ם. ואולם נראה שהמזון אינו מספיק לכל הפליטים, התורים ארוכים ויש הרבה לחץ ודוחק.

 

הפליטים סיפרו כי הכוחות הרוסים במחוז הבדלני המערבי אבחזיה מיקשו את הכביש בין זוגדידי לסנגי, ואת הגשרים, וכך נמנע מגאורגים המבקשים להימלט משם לצאת. ואולם בעוד שבבירה טביליסי, מבצע הסיוע לפליטים בעיצומו, עשרות קילומטרים משם, נותרו הכוחות הרוסים בעמדותיהם. מוקדם יותר אמר מפקד רוסי בכיר בשטח שהכוחות החלו לסגת מדרום אוסטיה, ואולם מאוחר יותר הכחיש משרד ההגנה הרוסי את הדבר.

 

אחר הצהריים נמסר כי נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב התחייב בפני עמיתו הצרפתי כי נסיגת הכוחות תחל מחר בצהריים. בתוך כך, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הגיעה היום בצהריים לגאורגיה, שם תיפגש עם הנשיא מיכאיל סאאקשווילי על רקע המאמץ הדיפלומטי לסיום המשבר. מרקל באה לטביליסי לאחר שביום שישי נפגשה עם מדבדב בעיירה הרוסית סוצ'י שלחופי הים השחור. מדבדב וסאאקשווילי חתמו על הסכם הפסקת האש, לפיו הכוחות משני הצדדים ייסוגו לעמדות של ערב פרוץ הלחימה בדרום אוסטיה, אך הכוחות הרוסים נותרו לפי שעה בגאורגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא גאורגיה ופליט דרום אוסטי
צילום: AP
פליטים מבקשים סיוע בצחינוואלי
צילום: AFP
חיילים בבית הכנסת ההרוס בעיר
צילום: AP
מומלצים