שתף קטע נבחר

סיעת העבודה: נתנגד להצעת תקציב המדינה

סיעת העבודה אימצה את המלצת יו"ר ועדת הכספים ברוורמן לדרוש את הגדלת מסגרת התקציב. ברק מתח ביקורת על מי שמבקש להציג את הדיון על תקציב 2009 כברירה בין ביטחון לרווחה. בלשכת ראש הממשלה "מקווים שהעבודה תגלה אחריות", וגורמים בעבודה מתגוננים: "אולמרט יכול להעביר את התקציב גם בלעדינו"

משבר בקואליציה: סיעת העבודה החליטה אמש (יום ב') להתנגד לתקציב המדינה כפי שהציע שר האוצר, רוני בר-און. הסיעה אימצה את המלצתו של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אבישי ברוורמן, לפיה העבודה תדרוש את הגדלת מסגרת ההוצאות של הממשלה, מ-1.7% ל-2.5%, לעומת התקציב הנוכחי.

 

בעבודה מתכוונים להגביר את את המאמצים בימים הקרובים להגיע להבנות עם סיעות ש"ס והגמלאים, כדי שגם הם יתנגדו לתקציב יחד עם העבודה. שר הביטחון, אהוד ברק, אמר במהלך הישיבה כי "לא נכון להציב את הדילמה בין ביטחון לרווחה. הדיון בתקציב הוא אחד הנושאים החשובים ביותר, שמשקף את האילוצים ואת האתגרים".

 

עוד אמר ברק בישיבה שהתקיימה בבית מפלגת העבודה כי העברת תקציב היא "תנאי הכרחי להפעלת הזרוע המבצעת. עם כל הקשיים, לא נכון להציב הדילמה בין ביטחון ורווחה". ברק הוסיף כי "שנתיים אחרי המלחמה, ומול האיומים סביבנו - איראן, סוריה, חיזבאללה, חמאס - ישראל לא יכולה להרשות לעצמה קיצוץ בביטחון".

 

מזכ"ל מפלגת העבודה, חבר הכנסת איתן כבל, אמר בישיבה כי ''הדיון על הקמת הממשלה או ההליכה לבחירות תהיה סביב תקציב 2009''. שר החקלאות, שלום שמחון, וחבר הכנסת אבישי ברוורמן אמרו כי יש לדחות את הדיון על התקציב לשנת 2009 לאחר הפריימריז בקדימה, כדי שלא יהיו מעורבים בדיונים שיקולים זרים.  ח"כ ברוורמן אמר כי הגדלת המסגרת אינה נחשבת למשמעותית מבחינת מסגרת התקציב, אך מאוד חשובה בתקופה של האטה כלכלית.

 

בישיבה נתגלעה מתיחות בין ברק לבין מקורבו, שר החקלאות שלום שמחון. שמחון הציע במהלך הישיבה לדחות את הדיון על תקציב 2009 לאחר הפריימריז בקדימה, כדי להימנע משיקולים פולייטים, אך ברק קיבל לבסוף את הצעתו של ברוורמן.

 

ברוורמן: להגדיל את ההוצאות ב-2 מיליארד 

ברוורמן הסביר כי יש להגדיל את מסגרת ההוצאה ב-2 מיליארד שקל, שיענו על הצרכים הדחופים מבלי להתמודד עם הדילמה בין הביטחון לחינוך והרווחה שהעמיד השר בר-און. ברוורמן אמר כי זה הפתרון המקובל על רוב הכלכלנים למשק שנמצא בתהליך האטה. "בתקופת האטה, נגיד בנק ישראל לא יוכל להוריד את הריבית והכלי היחיד לעזרת המשק הוא בתוספת תקציב".

 

הוא ציין כי בפועל, תקציב 2009 כמעט זהה לתקציב השוטף ולא יגדל ב-1.7% כהצעת האוצר, אלא רק ב-0.2%. לתקציב 2008 נוספו סכומים גדולים למימון הוצאות הביטחון וההתנתקות מחוץ למסגרת. ברוורמן שאל: "איזו ממשלה אחראית תנהג במדיניות קמצנית בתהליך ההאטה שכבר עובר על המשק?".  

 

בתגובה להחלטת העבודה אמרו בכירים בלשכת ראש הממשלה: "אנו מצפים ממפלגת העבודה לגלות אחריות ולא לשאוף לתקציב שהוא כלכלת בחירות. אולמרט הבהיר בישיבת הממשלה כי בתקופה הזו, שאנחנו הולכים לקראת משבר כלכלי בשנת 2009, צריך להמשיך לגלות אחריות ולשמור על ישראל כאי ירוק באמצע הים ועל כלכלה יציבה". בינתיים, מכחישים בלשכת אולמרט את הדיווחים לפיהם הוא שוקל לפטר את ברק.

 

שר האוצר, רוני בר-און, התייחס אף הוא להחלטה ואמר: "אני מקווה שהשכל הישר

יגבור על השיקולים הפוליטיים לטובת המשק הישראלי כולו".

 

ולמרות החלטת סיעת העבודה, גורמים בכירים במפלגה המקורבים לברק אמרו ל-ynet כי הסיכויים לכך שהתקציב לא יעבור בממשלה הם יחסית נמוכים. "בסופו של דבר, אולמרט יכול להשיג רוב בממשלה למרות ההתנגדות שלנו", אמרו. 

  

סוגיית התקציב העסיקה ביום א' את השרים במהלך ישיבת הממשלה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בפתח ישיבת הממשלה: "לא אקבל התנהלות סיעתית בנושא התקציב. לא מקובל עלי - לא היה ולא יהיה. לשרים יש אחריות קולקטיבית על תקציב המדינה. אפעל במלוא העוצמה כדי להעביר את התקציב, כי הממשלה הזו רוצה להמשיך ולהתקיים גם ולמרות האירועים הפוליטיים", אמר. 


פורסם לראשונה 18/08/2008 19:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנאי הכרחי. ברק
צילום: שאול גולן
שיקולים פוליטיים. בר-און
צילום: ירון ברנר
מומלצים