שתף קטע נבחר

בדרך: חייבי משכנתא לא יפונו בלי דיור חלופי

זאת, במידה והם חסרי אמצעים. זו היא הצעת חוק במסגרת הרפורמה בהוצאה לפועל, שוועדת חוקה חוק ומשפט צפויה לאשר לקריאה שניה ושלישית בימים הקרובים. הוועדה תכריע האם החוק יוחל למפרע ועד מתי יסופק הדיור החלופי. הבנקים, האמורים לספק את הדיור החלופי, מאיימים שהדבר יוביל לעלייה בריבית על המשכנתה - וטוענים שהאחריות צריכה ליפול על המדינה

רוכשי דירות במשכנתא שהם חסרי אמצעים ואינם עומדים בתנאי פירעון ההלוואה, לא יפונו מבתיהם והבנק ולא יוכל למכור את ביתם - אלא אם יוסדר להם דיור חלופי. כך על פי חוק חדש במסגרת הרפורמה בהוצאה לפועל, שוועדת חוקה חוק ומשפט צפויה לאשר לקריאה שניה ושלישית מחר או בימים הקרובים.

 

הוועדה אמורה לגבש כבר מחר את הנוסח הסופי שיקבע לכמה זמן ובאלו תנאים יינתן הדיור החלופי, ובעיקר להכריע האם להחיל את ההסדר למפרע גם על מאות האלפים שלקחו בעבר הלוואות במשכנתא וטרם פרעו את הלוואותיהם. זאת לאחר שהבנקים עקפו חוק קודם בעניין זה ואילצו אותם, בעת חתימת חוזה המשכנתא, לוותר כאילו מרצון על זכות הדיור החלופי כתנאי לקבלת ההלוואה.

 

יו"ר הוועדה ח"כ מנחם בן ששון (קדימה) אמר לא מכבר בהקשר זה, כי בכוונתו לשכנע את חברי הכנסת לבטל רטרואקטיבית את הוויתור הכפוי על הדיור החלופי שהבנקים הכניסו לחוזי המשכנתא הקיימים. "ויתורים אלה הונהגו תוך ניצול חולשת הזולת", אמר בן-ששון. "מדובר באחד המקרים הלא-שכיחים שבהם יש להעניק תחולה רטרואקטיבית לחוק כדי להגן על אוכלוסייה חלשה".

 

בועדה צפוי מאבק קשה על התחולה הרטרואקטיבית בעיקר מול האוצר והבנקים אשר לוחצים לבטל או לפחות לצמצם ככל האפשר אפילו את הזכאות לדיור חלופי המוצעת לגבי לווים חדשים. מולם התייצבה בקטע העקרוני של הסדר הדיור החלופי חזית של הארגונים החברתיים, האגודה לזכויות האזרח והמועצה הישראלית לצרכנות.

 

הרשם יסדיר דירה הולמת

לפי הצעת החוק דירת מגורים שעוקלה עקב אי פירעון המשכנתא, לא תימכר והדיירים לא יפונו אלא לאחר שהחייבים הופיעו לפני רשם ההוצאה לפועל והוכיחו שבלעדי הדירה הם יישארו ללא קורת גג כי אין ביכולתם להסדיר לעצמם דיור חלופי. במקרה זה יוכל הרשם לחייב את הנושים להסדיר את הדיור החלופי בתשלום פיצויים או בשכירת דירה ההולמת את צרכי המפונים באותו אזור מגורים.

 

ועדת החוקה תידרש להכריע לגבי תקופת המגורים החלופית שיקבע הרשם, שתנוע בין שנה ל-3 שנים, לפי ההצעות השונות. במקרים חריגים יוכל הרשם להחליט על תקופה ממושכת יותר. הבנקים מוכנים להתפשר על מספר חודשים. החוק משחרר מחובת הדיור החלופי בעיקר אם הלווה הונה את הבנק או שהוא דייר יחיד ללא משפחה.

 

לגבי התחולה הרטרואקטיבית של החוק עלו מספר הצעות. מול התחולה הגורפת מוצע שייהנו ממנה מי שחתמו על חוזה המשכנתא עד לפני 5 שנים והיו להם עד 6 פיגורים בתשלומים. מי שחתמו על החוזה ב-5 השנים האחרונות יוכלו לבטל את הוויתור הכפוי על הדיור החלופי תמורת תשלום מסוים שיקבע שר המשפטים בהסכמת המפקח על הבנקים.

 

משרד המשפטים מוכן להתפשר על ביטול הוויתור על פי כללים שייקבעו ובמחיר שישקף את תוספת הסיכון לבנקים המלווים. הבנקים כאמור נאבקים לפטור אותם כליל מהאחריות כלפי המפונים. הם טוענים כי האחריות צריכה ליפול על המדינה בלבד ומזהירים כי אם יידרשו לשאת בעלויות הדיור החלופי, הם ייאלצו לייקר את הריבית על המשכנתאות.

 

"שהמשפחה תוכל להשתקם"

האוצר נוטה לתמוך בבנקים ומציע לחייב אותם לספק את הדיור החלופי לתקופה שלא תעלה על 6 חודשים, כשמשרד השיכון ידאג למפונים לאחר מכן. האגודה לזכויות האזרח טוענת כי הצעת האוצר היא "פשרת סרק" אחרי שהביא לחיסול הדיור הציבורי. לכן ראוי לאלץ את הבנקים בחקיקה לשאת באחריות לדיור החלופי לפרק זמן שלא נופל מ-3 שנים. זאת כדי שהמשפחה תוכל להשתקם ולא תסבול מהידרדרות נוספת.

 

עו"ד גיל גן-מור טוען בשם האגודה כי "הבנקים הם הנהנים הגדולים מהפרטת שוק המשכנתאות, ולכן סביר להטיל עליהם גם הגבלות לצורך שמירה על זכויות האדם הבסיסיות, כמו הזכות למגורים. גם אם בטווח קצר הדבר יוביל לעלייה מסוימת בריבית, הרי בטווח הארוך התוצאה תהיה התנהלות מרוסנת ואחראית של הבנקים כלפי לווים שנקלעו למצוקה".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבטל רטרואקטיבית את הוויתור. ח"כ בן ששון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים