שתף קטע נבחר

אשה שפונתה מביתה: חוק המשכנתאות לא הגיוני

ועדת החוקה אישרה הצעה, לפיה מפוני משכנתאות יקבלו דיור חלופי מהבנקים בתמורה לשכר דירה. אורה, שאיבדה את ביתה בגלל חובות, לא מרוצה: "גם מפנים אותי מהדירה וגם אני צריכה לשלם יותר כסף. גם ככה קשה לנו"

האם הצעת החוק באמת תסייע לנפגעי המשכנתאות? ועדת החוקה של הכנסת אישרה אתמול (יום ג') לקראת קריאה שנייה ושלישית הצעת חוק הקובעת, כי הבנקים יהיו מחוייבים לתת למפוני משכנתאות דיור חלופי למשך 18 חודשים. אבל למרות הכל, כלל לא ברור אם מדובר בבשורה עבור המפונים, משום שהצעת החוק קובעת שאת שכר הדירה עבור הדיור החלופי, ישלמו אלה שאיבדו את בתיהם ונשארו ללא כלום.

 

אורה (שם בדוי) שאיבדה את ביתה בגלל חובות ומתגוררת עם בתה בת ה-11 ובנה החייל אצל אחותה, לא מתרשמת מהחוק החדש. "זה פשוט חוק לא הגיוני", אמרה ל-ynet. "גם ככה אנשים נמצאים בברוך ובמקום לעזור להם מטביעים אותם עוד יותר. גם מפנים אותי מהדירה וגם אני צריכה לשלם יותר כסף. גם ככה קשה לנו. זה לא מצב שיזמתי אותו וההחלטה הזו ממש לא עוזרת".

 

היא פונתה מדירתה לפני כחודש וחצי, והפצע שנפער עדיין פתוח. "אמרו לי שאני לא יכולה להיות יותר בדירה שלי. ארזנו ויצאנו. זה כמו סכין בגב. הבנקים רק חושבים על הרווח שלהם ואני מרגישה מאוד קטנה וחסרת אונים, פשוט לא יכולה לעשות דבר נגדם", סיפרה.

 

לטענתה, היא מעולם לא לקחה משכנתא והיה זה בעלה לשעבר שלקח הלוואות בחשבונם המשותף וחתם בשמה. כך,  לאחר הגירושין, הגיע אליה נציג של ההוצאה לפועל ודיווח לה על חובות כבדים שרשומים על שמה. "כשניסיתי לשלם את החובות. שילמתי את כל מה שחסכתי עבור ארבעת הילדים שלי וגם התפטרתי מהעבודה כדי שיהיה לי את הכסף של הפיצויים וקופות הגמל".

 

בחודשיים: גידול של 64% בצווי הפינוי

על פי הנתונים של עמותת "ידיד", בכל שנה יש כ-2,500 אנשים שמפונים מבתיהם. כאלף מהם מפונים מרצונם והשאר על ידי קבלני ההוצאה לפועל. בחודשיים האחרונים מדווחים ב"ידיד" כי חל גידול של 64 אחוזים בצווי הפינוי. זאת, ביחס לחודשיים המקבילים בשנה שעברה.

 

"על פי המעקב אחר המפונים, פרק הזמן שהם חייבים בשביל לעמוד על הרגליים הוא שנתיים. זה לא ראוי שבתקופה שיפונו מדירתם הם גם ימשיכו לשלם את שכר הדירה", אמר רן מלמד, סמנכ"ל "ידיד", בעקבות הצעת החוק.

 

לדבריו, "הוועדה נכנעה ללחץ הבנקים וזה לא יאפשר לאותם אנשים, שרובם פונו בשל נסיבות שאינן תלויות בהם, לפתוח דף חדש בחייהם. אנו שמחים שהכנסת החליטה לחייב את הבנקים לתת את הדיור החלופי. יחד עם זאת, אנחנו מאמינים שבמליאה יוחלט כי הנטל של שכר הדירה בתקופה של 18 החודשים לא ייפול על אותם מפונים, אלא לפי ההצעה מחצית תשלם המדינה ומחצית הבנקים עצמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים