שתף קטע נבחר

היסטוריה: נשיא טורקיה הגיע לביקור בארמניה

הנשיא עבדאללה גול הוזמן על-ידי עמיתו הארמני כדי לצפות במשחק כדורגל בין שתי המדינות. אלפי מפגינים קידמו את פניו של המנהיג הטורקי הראשון המבקר במדינה מאז שהכריזה על עצמאותה ב-1991. המפגינים קראו לגול להכיר ברצח העם שביצעה ארצו: "טורקים, הודו באשמתכם"

כדורגל מקרב לבבות: נשיא טורקיה, עבדאללה גול, הגיע אחר הצהריים (שבת) לביקור היסטורי בארמניה השכנה. אלפי מפגינים נאספו בבירה ירוואן וקידמו את פניו בקריאות הדורשות לחקור את טבח-העם שחוללה ארצו לפני כמאה שנה.

הנשיא הטורקי בנמל התעופה בירוואן (צילום: AP)

 

גול הוזמן על ידי עמיתו הארמני, סרז' סרקזיאן, לצפות במשחק כדורגל בין שתי המדינות במסגרת מוקדמות גביע העולם. שניהם המנהיגים צפו ביחד בנבחרת הטורקית שזכתה בתוצאה 2:0. זה ביקור ראשון של מנהיג טורקי בארמניה מאז שזו הכריזה על עצמאותה ב-1991 בעקבות קריסת ברית המועצות. היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות מנותקים והגבול ביניהן סגור לתנועה מאז 1993.  


גול  וסרקזיאן בביקור ההסטורי בארמניה (צילום: AFP)

 

ארמניה טוענת כי טורקיה ביצעה רצח עם בארמנים במהלך מלחמת העולם הראשונה. היסטוריונים מעריכים כי 1.5 מיליון נהרגו בידי חיילים טורקים כי מדובר ברצח-העם הראשון שאירע במאה ה-20. אולם טורקיה טוענת כי לא מדובר ברצח-עם, כי מספר ההרוגים מוגזם וכי ארמנים רבים נהרגו כתוצאה ממלחמת אזרחים.

 

בנוסף למשקעים ההיסטוריים, היחסים בין המדינות השכנות נפגעו עוד יותר בעקבות המלחמה שפרצה בתחילת שנות ה-90 בין ארמניה לאזרבייג'אן, בת-בריתה של טורקיה.  


מפגינים ארמנים ממתינים לשיירה הנשיאותית (צילום: רויטרס)

 

הנשיאים גול וסרקזיאן אינם צפויים לדון בשורת הנושאים הכאובים המעיבים על היחסים בין המדינות. אולם עדיין מדובר בפריצת דרך ביחסים הדיפלומטיים. "אני מקווה שהביקור הזה יסייע להסיר את המחסומים שעומדים בדרכם של שני העמים וכן יתרום לידידות ולשלום באזור", אמר גול לפני שעזב את טורקיה.

 

כשגול עזב את נמל התעופה הבינלאומי בבירה ירוואן, השיירה הנשיאותית חלפה על פני אלפי מפגינים שניצבו במסלול הנסיעה לבית הנשיא. המפגינים

נשאו שלטים שעליהם נכתב: "אנו דורשים צדק", "טורקים, הודו באשמתכם" ו-"1915 - לא עוד".

 

מפגינים אחרים החזיקו שלטים שציינו שמות של ערים וכפרים בשטחי טורקיה, בהם התגוררו בני משפחותיהם לפני שסולקו או נרצחו על ידי חיילים עותמנ'ים בין 1915 ל-1922. העות'מנים, שחששו משיתוף פעולה בין הארמנים לרוסיה בזמן המלחמה, סילקו בכוח את האוכלוסיה משטחי טורקיה. הפקודות הרשמיות שניתנו על ידי הממשלה קבעו להעביר אנשים, להגן עליהם ולהגן על רכושם. אולם בפועל התרחש טבח עצום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
משחק ידידות. גול
צילום: איי אף פי
מומלצים