שתף קטע נבחר

היועמ"ש: עידוד מתגייס להורדת פרופיל - הסתה

כאבי ראש, כאבי גב תכופים וסימון תשובות שגויות במבחנים הפסיכוטכניים - הן חלק מהעצות המתפרסמות באתרים שונים לבני נוער שאינם רוצים להתגייס. המשנה לפרקליט המדינה: חומרת ההסתה נעוצה בשכנוע להשגת פטור באמצעות הונאה

"הצהרה על כאבי גב או ראש תכופים יכולה להוריד פרופיל רפואי. סימון תשובות שגויות במבחנים הפסיכוטכניים מוריד בהחלט את ערך המועמד לשירות ביטחון ויכול אף לשחררו אוטומטית מצה"ל" - אלה הן רק חלק מהעצות המתפרסמות באתרי ארגונים התומכים בהשתמטות משירות צבאי, ושבעתיין החליט היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה להורות על פתיחה בחקירה פלילית בחשד להסתה נגד הצבא.

 

באתרי האינטרנט של "פרופיל חדש" ו"מטרה 21" מתפרסמות דוגמאות והצעות המסיתות לכאורה בני נוער להשתמטות משירות בצה"ל.

בין היתר נכתב באתרים, כי "הצהרה בכל עת על מוטיבציה נמוכה, מורידה מאוד את ערך הפונה בעיניי הצבא ומהווה את אחד המרכיבים החשובים ביותר לקביעת ערכו של הפונה". אתר "מטרה 21" אף מציע מסמך הנקרא "פרופיל 21 - מידע למעוניינים" ובו הדרכה יסודית של 16 עמודים, כדי לבנות "סיפור מקרה" שיוביל לפטור עקב בעיות נפשיות.

 

באתר אף נכתב כי על פי רוב, קל יותר לבנות דמות שמבוססת על פרטים אמיתיים, וכי לרוב לשיטה זו סיכוי טוב יותר להצליח בהשגת שחרור מהצבא מאשר הצגת המצוקות הקיימות כמו שהן. עוד נטען באתר כי תמיכת ההורים היא בעלת ערך רב לתהליך השחרור וכי התחזות לאדם הסובל מדיכאון ומנטיות אובדניות בפגישה עם קב"ן, יכול לסייע להשגת השחרור.

 

המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, אמר כי חומרת ההסתה באתרים אלה מתבטאת בעיקר בעובדה שהיא כוללת שכנוע להשגת פטור משירות על ידי הונאת המערכת הצבאית, והסברים לפרטי פרטים כיצד להוציא את הכוונה אל הפועל. לדבריו, התופעה מחייבת חריגה מהמדיניות המצמצמת שנוקטת מערכת אכיפת החוק בכל הנוגע לפתיחת הליכים משפטיים בקשר לחשדות הנוגעים לעבירות הסתה להשתמטות.

 

יש לציין כי בימים האחרונים עתר "הפורום לשיוויון בנטל", הפועל נגד ההשתמטות מצה"ל, לבג"ץ נגד תנועת "פרופיל 21" בטענה כי לא ייתכן מצב בו יישות משפטית קוראת לאנשים לעבור על החוק.

 

"שצה"ל יסתכל למציאות בעיניים"

"פרופיל חדש" היא תנועה פמיניסטית שהוקמה לפני 10 שנים. על פי תפיסתה, החברה הישראלית היא חברה מיליטריסטית בה הצבא לוקח חלק מרכזי בחיים האזרחיים, תוך טשטוש מתמשך של הגבול בין החברה לצבא. חברי התנועה דוחים את החשדות נגדם וטוענים כי מדובר בניסיון נואש לסתימת פיות.

 

"בישראל מתקיים מסע השמצה מתמשך נגד אנשים שחושבים אחרת מהקונצנזוס ולא מתגייסים", אמר אחד מרכזי נוער בתנועה, לוטן רז. "הצבא מתקשה להסתכל למציאות בעיניים ולהבין שהחברה נראית אחרת והגיע הזמן להכיר באנשים הללו במקום לתקוף אותם.

 

"אנחנו פועלים במסגרת החוק ובפיקוח עורכי דין. בפעילות שלנו אין דבר מלבד העברת דעות במסגרת הפלורליזם הדמוקרטי.

'פרופיל חדש' רק מעלה את התופעה על סדר היום ולא מייצרת אותה. אנחנו לא אומרים לאנשים להשתחרר מהצבא, אלא רק מספקים להם מידע על תהליך השחרור האפשרי, כפי שמאפשר הצבא, ומלווים אותם בתהליך זה", הוסיף רז.

 

רענן פרושנר, חבר התנועה, הוסיף: "אנחנו עוזרים לאנשים להתמודד מול המערכת הצבאית אבל בוודאי שלא מסיתים נגד גיוס. זה לא מענייננו. אנחנו מאמינים בבחירה חופשית של אנשים, בניגוד לצבא. הסיוע שאנחנו מעניקים הוא בכך שאנו מוסרים את האפשרויות החוקיות הקיימות בצבא לקבלת שחרור למי שקיבל כבר את ההחלטה שלא להתגייס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצן. לחרוג מהמדיניות הקיימת
צילום: אלכס קולומויסקי
לא יוצרים את התופעה. רז
צילום: שירן ולק
מומלצים